Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Οι 10 κορυφαίες χώρες του κόσμου για τουρισμό

ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Οι 10 κορυφαίες χώρες του κόσμου για τουρισμό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Απούσα η Ελλάδα

26.05.2024 | 23:25

Τις δέκα κορυφαίες χώρες που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στον κόσμο ως τουρίστας για μια αξέχαστη εμπειρία, έδωσε στην δημοσιότητα το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Την «πρωτιά» για το 2024 κατακτούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς σύμφωνα με το ΠΟΦ, οι ΗΠΑ είναι μια «ώριμη» τουριστική αγορά, που σημαίνει ότι διαθέτουν σημαντικές υποδομές για την υποδοχή των επισκεπτών, όπως αεροπορικές συνδέσεις που συνδέουν πόλεις και επιτόπια υποστήριξη, όπως ξεναγοί, ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, δωμάτια ξενοδοχείων και χάρτες.

Το μέγεθος και η εμβέλεια των ΗΠΑ είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους ξεχωρίζουν. Διαθέτουν μια ποικιλία πολιτισμών, απέραντα εθνικά πάρκα, μεγάλες επιβλητικές πόλεις αλλά και υπέροχες παραλίες, με αποτέλεσμα να δημιουργεί μια πληθώρα δυνατοτήτων και εναλλακτικών για τους ταξιδιώτες και τις ταξιδιώτριες. Να σημειωθεί ότι, οι παράγοντες για να αξιολογηθεί μια χώρα top τουριστικός προορισμός είναι πολλοί, μεταξύ των οποίων οι υποδομές, οι φυσικοί πόροι, η βιωσιμότητα, η διαθεσιμότητα εργατικού δυναμικού και φυσικά οι ανταγωνιστικές τιμές, σύμφωνα με το CNNi.

Πρωτοστατεί η Ευρώπη

Την ίδια ώρα, στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται έξι ευρωπαϊκές χώρες, με την Ισπανία να βρίσκεται στην κορυφή. Δυστυχώς όμως η Ελλάδα δεν βρίσκεται μέσα σε αυτές. Η έκθεση αποκαλεί την ήπειρο «έναν ανθεκτικό προορισμό με ισχυρές ενδοπεριφερειακές ταξιδιωτικές ροές» και της δίνει υψηλούς βαθμούς για τη συνδεσιμότητα των τρένων. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι, λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρει η Ένωση, ταξιδεύουν περισσότερο – κάτι που, με τη σειρά του, σημαίνει ότι ξοδεύουν χρήματα. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Γαλλία «σκοράρει» υψηλά, φτάνοντας στην τέταρτη θέση της γενικής κατάταξης. Άλλωστε, τα βλέμματα του κόσμου στρέφονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού φέτος το καλοκαίρι.

Ένας άλλος παράγοντας που λαμβάνεται υπόψη είναι η ισχύς πολλών ευρωπαϊκών διαβατηρίων. Κάθε χρόνο, ο δείκτης Henley κατατάσσει τα πιο ισχυρά διαβατήρια στον κόσμο και τα δεδομένα τους περιλαμβάνονται στην έκθεση του WEF. Για το 2024, έξι χώρες μοιράζονται την πρώτη θέση – Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη και Ισπανία.

Ώθηση στις ασιατικές χώρες μετά την πανδημία

«Το 2024, η παγκόσμια τουριστική ανάπτυξη αναμένεται να ενισχυθεί από την ανάπτυξη στις μεγάλες ασιατικές αγορές μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών μετά από καθυστέρηση σε σύγκριση με άλλες περιοχές», αναφέρει η έκθεση. Αυτό σίγουρα ισχύει στην Ιαπωνία, την τρίτη χώρα φέτος, η οποία βιώνει τουριστική άνθηση από τότε που άνοιξε ξανά μετά την πανδημία. Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια ξένοι τουρίστες τον μήνα επισκέφθηκαν την Ιαπωνία τόσο τον Μάρτιο όσο και τον Απρίλιο του 2024, με τους περισσότερους να αναμένεται να επισκεφθούν κατά τις ερχόμενες καλοκαιρινές διακοπές.

Εν τω μεταξύ, η Κίνα που βρίσκεται στην όγδοη θέση έχει κάνει τους τελευταίους μήνες κάποιες κινήσεις για να διευκολύνει τους τουρίστες. Τον Μάρτιο, απέσυρε την υποχρεωτική προσκόμιση βίζας για τους κατοίκους πολλών ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Ιρλανδίας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας.

Οι 10 κορυφαίες χώρες για τον τουρισμό

Ηνωμένες Πολιτείες
Ισπανία
Ιαπωνία
Γαλλία
Αυστραλία
Γερμανία
Ηνωμένο Βασίλειο
Κίνα
Ιταλία
Ελβετία

CNNi/ Lilit Marcus: The world’s best countries for tourism, according to the World Economic Forum

Exit mobile version