Η δύναμη των λέξεων: Η ευτυχία είναι συνειδητή επιλογή

PLUS

Η δύναμη των λέξεων: Η ευτυχία είναι συνειδητή επιλογή

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βασιλική Τσίγγα

Η δύναμη των λέξεων: 10 φράσεις που βοηθούν να βιώνεις μια ευτυχισμένη ζωή σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους

24.05.2024 | 10:12

Οι λέξεις έχουν τεράστια δύναμη στη ζωή μας. Μπορούν να καταστρέψουν, μπορούν και να μονοιάσουν τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους. Ο λόγος, οι λέξεις και ο τρόπος που εκφραζόμαστε, μαζί με το κατάλληλο συναίσθημα, έχουν τη δυνατότητα να φέρουν  τη δυσαρμονία ή και την ισσρροπία αντίστοιχα στη ζωή μας. Ο συνειδητός νους θα επιλέξει να μιλήσει με θετικό τρόπο, τόσο για τον εαυτό σου όσο και για τους άλλους. Θα ενθαρρύνει, θα προσφέρει ευγένεια, ασφάλεια, θα εστιάζεται στα καλώς κείμενα της ζωής και θα φέρνει τη χαρά και την ευτυχία στη ζωή του και τη ζωή των άλλων. Ευτυχισμένος άνθρωπος σημαίνει, ευτυχισμένος μέσα του, ότι τα έχει βρει με τον εαυτό του ουσιαστικά και βαθιά. Είναι αυτός που βαδίζει στο δρόμο της αυτογνωσίας και δε βγάζει την τοξικότητα του στους άλλους,  με προσπάθειες υποτίμησης, επικριτικών σχολίων και γενικά μιας διάθεσης διαχωρισμού. Η ευτυχία είναι επιλογή συνειδητή.

Σύμφωνα λοιπόν με τη Stephanie Harrison που ερευνά το θέμα της ευτυχίας, η οποία έχει γράψει βιβλία σχετικά με τη λεγόμενη «νέα ευτυχία» σε έναν κόσμο, ο οποίος κινείται με ταχείς ρυθμούς που δε βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση.Όπως εξηγεί, διαπίστωσε ότι η ευτυχία και η προσωπική ευημερία, εδράζεται στις καλές σχέσεις που έχουμε, όταν είναι υγιείς και υποστηρικτικές, μια δεξιότητα που δε διδάσκεται αλλά καλλιεργείται.Στο πλαίσιο αυτό, μας διαβεβαιώνει ότι οι λέξεις έχουν δύναμη και προτείνει 10 φράσεις που η ίδια χρησιμοποιεί καθημερινά προκειμένου οι σχέσεις της να διατηρούνται ακμαίες και να εφαρμόζονται στην πράξη όλα όσα έχει μάθει για την ευτυχία.

Οι 10 προτάσεις

  1. Πώς αισθάνεσαι, αλήθεια;

Ακόμα και στις πιο στενές μας σχέσεις, συχνά συγκρατούμαστε να μοιραστούμε πώς αισθανόμαστε πραγματικά, ανησυχώντας πολύ μήπως γίνουμε βάρος στον άλλο. Κάνοντας αυτή την ερώτηση, δίνουμε τη δυνατότητα στους ανθρώπους που μας ενδιαφέρουν να γνωρίζουν ότι θέλουμε να ακούσουμε για τα συναισθήματά τους.Τους δίνει επίσης την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν μια ισχυρή ψυχολογική στρατηγική, την «επισήμανση», καθώς έχει διαπιστωθεί ότι το να εκφράζει κανείς τα συναισθήματά του με λέξεις όπως «είμαι πολύ αγχωμένος» ή «νιώθω λίγο πεσμένος σήμερα», διευκολύνει την αντιμετώπιση αυτών των συναισθημάτων.

  1. Θα μου πεις περισσότερα; 

Χρησιμοποιούμε τέσσερις τύπους ερωτήσεων στις συζητήσεις μας, σύμφωνα με ερευνητές από το Χάρβαρντ. Οι πιο ισχυρές είναι μακράν οι ερωτήσεις που εμβαθύνουν και ζητούν περισσότερες πληροφορίες. Το να προσκαλούμε κάποιον να επεκταθεί στις σκέψεις ή τα συναισθήματά του δείχνει ότι πραγματικά ενδιαφερόμαστε.

  1. Είμαι ευγνώμων για σένα 

Το να αφιερώσετε ένα λεπτό για να ευχαριστήσετε κάποιον, δεν τον κάνει μόνο να αισθάνεται καλά, βοηθάει και εσάς. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η ευγνωμοσύνη λειτουργεί σαν μέθοδος αντι-στρες. Για παράδειγμα, μια μελέτη εξέτασε ζευγάρια που αντιμετώπιζαν οικονομικές δυσκολίες: Όσοι ήταν ευγνώμονες επηρεάστηκαν λιγότερο και ένιωθαν πιο ικανοποιημένοι από τις σχέσεις τους. Παντού γύρω σας, οι άνθρωποι συμβάλλουν στην ευημερία σας με διάφορους τρόπους, όπως ο συνάδελφος που σας βοηθάει ή ο φίλος που σας δίνει συμβουλές. Βάλτε ως αποστολή σας να εντοπίζετε τις προσπάθειές τους και να τους ευχαριστείτε.

  1. Είσαι υπέροχη 

Υποτιμούμε σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα ενός απλού κομπλιμέντου. Στην πραγματικότητα, το να σας κάνουν ένα κομπλιμέντο ενεργοποιεί το ίδιο μέρος του εγκεφάλου σας που ενεργοποιεί και το να λαμβάνετε χρήματα. Προσπαθήστε να εστιάσετε στις εσωτερικές ιδιότητες ενός ατόμου, όπως η υπομονή, η καλοσύνη ή το θάρρος του. Αυτές οι φιλοφρονήσεις έχουν σημασία και οδηγούν στη μεγαλύτερη αύξηση της ικανοποίησης από τη σχέση.

  1. Σε συγχωρώ 

Έχουμε την τάση να κρίνουμε τα λάθη των άλλων πολύ πιο αυστηρά από τα δικά μας, όπως όταν ο σύζυγος ξεχνάει να κάνει μια αγγαρεία, ένας συνάδελφος κάνει λάθος σε μια αναφορά ή ένας φίλος υπόσχεται να τηλεφωνήσει αλλά δεν το κάνει. Όπου είναι δυνατόν, προσπαθήστε να αξιοποιήσετε τη συμπόνια σας και να τους συγχωρήσετε, αναγνωρίζοντας ότι το να κάνεις λάθη είναι μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Η συγχώρεση σχετίζεται με βελτιωμένη ψυχολογική ευεξία και καλύτερα αποτελέσματα στην εργασία.

  1. Συνεχίστε 

Όλοι όσοι γνωρίζουμε προσπαθούν να πετύχουν τους στόχους που έχουν σημασία γι’ αυτούς και πιθανώς αντιμετωπίζουν προκλήσεις και αναποδιές. Τα λόγια ενθάρρυνσής μας μπορούν να τους εμπνεύσουν να επιμείνουν. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη, οι σύμβουλοι διδακτορικών έγραφαν ενθαρρυντικά σημειώματα στους συμβουλευόμενους τους, χρησιμοποιώντας φράσεις όπως: «Θέλω να ξέρεις ότι έχω απόλυτη εμπιστοσύνη σε σένα». Έναν μήνα αργότερα, οι συμβουλευόμενοι αυτοί ένιωθαν πιο θετικά για τη σχέση αυτή, είχαν περισσότερα κίνητρα να συνεχίσουν την έρευνά τους και ενδιαφέρονταν περισσότερο να παραμείνουν στον ακαδημαϊκό χώρο.

  1. Τι χρειάζεστε; 

Μέχρι την ηλικία των επτά ετών, τα παιδιά αρχίζουν να εμφανίζουν φόβο να ζητούν βοήθεια, ανησυχώντας ότι αυτό θα τα κάνει να φανούν ανίκανα μπροστά στους άλλους. Βοηθήστε τα παιδιά και τους ενήλικες στη ζωή σας να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται, χρησιμοποιώντας αυτή την ερώτηση.

  1. Δεν πειράζει αν αυτό είναι δύσκολο

Ο πολιτισμός μας μάς διδάσκει ότι ο πόνος είναι ντροπιαστικός και ενοχλητικός. Ως αποτέλεσμα, όταν κάποιος που αγαπάμε υποφέρει, μπορεί να του πούμε να δει τη θετική πλευρά και να φτιάξει το κέφι του. Αυτά τα καλοπροαίρετα σχόλια όμως μπορεί να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται πολύ μόνοι. Επικυρώνοντας αντ’ αυτού τα συναισθήματα των ανθρώπων, μπορούμε να τους δώσουμε υποστήριξη στη στιγμή και να τους βοηθήσουμε να αναπτύξουν μεγαλύτερη αυτοσυμπόνια.

  1. Έχεις σημασία για μένα

Είναι πολύ εύκολο να θεωρούμε τις πιο σημαντικές μας σχέσεις δεδομένες. Είναι το αποτέλεσμα ενός φαινομένου που ονομάζεται ηδονική προσαρμογή, όπου ο εγκέφαλός μας είναι καλωδιωμένος ώστε να συνηθίζει τα καλά πράγματα στη ζωή μας. Για να ξεπεράσετε αυτή την τάση, αφιερώστε λίγο χρόνο και φανταστείτε πώς θα ήταν η ζωή σας χωρίς αυτό το άτομο. Πιθανότατα θα αποκτήσετε μια νέα επίγνωση του πόσο σημαντικός είναι. Μην ξεχάσετε να τους το πείτε.

  1. Σ’ αγαπώ

Όλες οι προτάσεις που προαναφέρθηκαν είναι, στον πυρήνα τους, διαφορετικοί τρόποι έκφρασης της αγάπης μας, αλλά δεν φτάνουν στον βαθμό που έχει η απλή και άμεση δήλωσή της. Κάθε στιγμή αγάπης που μοιράζονται δύο άνθρωποι έχει αντίκτυπο, με μελέτες να δείχνουν ότι ενισχύει την ευημερία και των δύο μερών, την ικανοποίηση από τη σχέση και την αίσθηση του νοήματος της ζωής.

Τελευταίο tip

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις ίδιες προτάσεις και για τον εαυτό σας. Ακριβώς όπως ενισχύουν τις σχέσεις σας με τους άλλους, μπορούν επίσης να ενισχύσουν τη σχέση σας με τον εαυτό σας και να νιώσετε ευτυχισμένοι.

ΠΗΓΗ moneyreview.gr

Ετικέτες
Exit mobile version