Σαν σήμερα 23 Μαΐου: Μπόνι και Κλάιντ πέφτουν νεκροί με… 130 σφαίρες

ΚΟΣΜΟΣ

Σαν σήμερα 23 Μαΐου: Μπόνι και Κλάιντ πέφτουν νεκροί με… 130 σφαίρες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ο έρωτας και η εγκληματική δράση τους σβήνουν σε μία βροχή από σφαίρες

23.05.2024 | 11:24

Στις 23 Μαΐου 1934, οι διαβόητοι εγκληματίες Μπόνι Πάρκερ και Κλάιντ Μπάροου πέφτουν νεκροί από μία βροχή από δεκάδες πυρά της αστυνομίας κοντά στο Σάιλς της Λουιζιάνα. Η ιστορία τους, γεμάτη από πάθος και εγκληματική δράση, αποτελεί μέχρι σήμερα μία από τις πιο θρυλικές και πολυδιάστατες εγκληματικές φιγούρες της Αμερικής. Η σχέση της Μπόνι και του Κλάιντ ξεκίνησε το 1930 στο Τέξας, όταν η Μπόνι, τότε 19 ετών, γνώρισε τον Κλάιντ μέσω κοινών φίλων. Ο Κλάιντ είχε ήδη επιλέξει το δρόμο της παρανομίας και σύντομα η Μπόνι τον ακολούθησε (ξεκινώντας με το να τον βοηθήσει να δραπετεύσει) σε μια σειρά ληστειών και εγκλημάτων που τους κατέστησαν διαβόητους σε όλες τις ΗΠΑ. Ο κόσμος από τη μία τους θεωρούσε αδίστακτους εγκληματίας και από την άλλη έβλεπε έναν έναν “Ρομπέν των Δασών” στο ζευγάρι που είχε φτωχή καταγωγή και έκλεβε από Τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις. Τη θετική τους εικόνα ενίσχυσε ο ρομαντισμός στην ιστορία τους, οι -όλο νάζι- φωτογραφίες που δημοσίευαν στον Τύπο καθώς και το γεγονός ότι η Μπόνι Πάρκερ ήταν εγκληματίας γένους θηλυκού, κάτι που δεν συνηθιζόταν.

Η “Συμμορία Μπάροου” έγινε γνωστή για τις ληστείες τραπεζών και καταστημάτων σε πέντε πολιτείες: Τέξας, Οκλαχόμα, Μιζούρι, Νέο Μεξικό και Λουιζιάνα. Εκτός από τους Μπόνι και Κλάιντ, η ομάδα περιλάμβανε τον παιδικό φίλο του Μπάροου, Ρέιμοντ Χάμιλτον, τον Γουόλτερ Τζόουνς, τον Χένρι Μεθβιν, τον αδερφό του Μπάροου, Μπακ, και τη σύζυγό του, Μπλάνς. Μετά από μεγάλες προσπάθειες, η αστυνομία τους εντόπισε τελικά την άνοιξη του 1934 και μία στημένη ενέδρα στις 23 Μαΐου κατέληξε στη θανάτωση των Μπόνι και Κλάιντ, όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ στο αυτοκίνητό τους, ρίχνοντας περισσότερες από 130 σφαίρες. Η Μπόνι και ο Κλάιντ σκοτώθηκαν ακαριαία​.

Η σκηνή του θανάτου τους προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον και συγκέντρωσε πλήθος κόσμου που προσπαθούσε να πάρει αναμνηστικά. Το αυτοκίνητο στο οποίο σκοτώθηκαν, ένα Ford V8, έγινε διάσημο και εκτίθεται σήμερα σε ένα καζίνο στη Νεβάδα ενώ η ιστορία τους γυρίστηκε και σε ταινία, τη γνωστή επιτυχία “Bonnie and Clyde” (1967) του Άρθουρ Πεν, με πρωταγωνιστές τις Φάι Ντάναγουέι και Γουόρεν Μπίτι. Η ταινία, με επιρροές από το γαλλικό Νέο Κύμα, αποτέλεσε σταθμό στον αμερικανικό κινηματογράφο και εισήγαγε πρωτοπορίες όπως: η ρεαλιστική απεικόνιση της βίας, η χρήση slow motion και άλλων εφέ, η παρουσίαση των χαρακτήρων με τέτοιο τρόπο που το κοινό ταυτίζεται και συμπάσχει (παρόλο που είναι εγκληματίες) κ.α. Παρά τον βίαιο και αιματηρό τρόπο με τον οποίο έζησαν και πέθαναν, οι Μπόνι και Κλάιντ παραμένουν μέχρι σήμερα συμπαθητικές και ρομαντικές εγκληματικές φιγούρες στη λαϊκή κουλτούρα​.

Ετικέτες
Exit mobile version