«Κάλυψη»: Έκκληση να διατεθούν διαμερίσματα για ευάλωτα νοικοκυριά με επιδότηση ενοικίου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κάλυψη»: Έκκληση να διατεθούν διαμερίσματα για ευάλωτα νοικοκυριά με επιδότηση ενοικίου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ευκαιρία για μια νέα αρχή

22.05.2024 | 20:01

Σε λίστα αναμονής βρίσκονται 50 ευάλωτα νοικοκυριά για τη διάθεση διαμερίσματος μέσω του προγράμματος «Κάλυψη» στην Θεσσαλονίκη, με τους υπεύθυνους προγράμματος επιδοτούμενης στέγασης να απευθύνει έκκληση να διατεθούν περισσότερα σπίτια.  Πρόκειται για το Πρόγραμμα Στεγαστικής Συνδρομής ΚΑΛΥΨΗ, που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με 10 δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και έχει ήδη διαθέσει 33 διαμερίσματα σε ισάριθμες οικογένειες, δικαιούχες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Σημειώνεται ότι τα διαμερίσματα πρέπει να προέρχονται από αυτά που είχαν διατεθεί για τη στέγαση αιτούντων διεθνή προστασία στο πλαίσιο των προγραμμάτων «ESTIAII» και «ESTIA 2021».

«Απευθυνόμαστε στους ιδιοκτήτες αυτών των διαμερισμάτων προκειμένου να τα νοικιάσουν τώρα στο ΚΑΛΥΨΗ. Όμως, αν και ο αρχικός προγραμματισμός και τα υπάρχοντα κονδύλια ήταν για περίπου 130 διαμερίσματα, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί και διατεθεί μόνο 33. Στο ESTIA υπήρχαν πολύ περισσότερα, ωστόσο επειδή μεσολάβησε κάποιο διάστημα μέχρι να ξεκινήσει το πρόγραμμα ΚΑΛΥΨΗ, κάποιοι ιδιοκτήτες τα μίσθωσαν αλλού ή τα πούλησαν» εξηγεί η δικηγόρος – διαμεσολαβήτρια από το Τμήμα Κοινωνικής Ανθεκτικότητας της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης Α.Ε. ΑΟΤΑ, Μαρία Δεβελάσκα.

Ευκαιρία για μια νέα αρχή

«Το κάθε σπίτι είναι ένα νοικοκυριό, ένας ξεχωριστός άνθρωπος με την οικογένειά του, στους οποίους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν μια μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους. Οι άνθρωποι αυτοί ζούσαν σε πολύ άσχημες συνθήκες, κάποιοι ήταν και άστεγοι, και τους δίνεται μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα, μια νέα αρχή» επισημαίνει. Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος, τα νοικοκυριά έχουν λάβει ουσιαστική στήριξη για την εγκατάστασή τους, τη μεταφορά των πραγμάτων τους στη νέα τους κατοικία, τις συνδέσεις με ΔΕΚΟ, ενώ γίνεται προσπάθεια διερεύνησης των αναγκών τους και διασύνδεσης με τους κατάλληλους φορείς, με στόχο την αυτόνομη διαβίωσή τους. Όμως, οι διαθέσιμες, στο πλαίσιο του προγράμματος, κατοικίες δεν είναι επαρκείς για τη στέγαση του συνόλου των ωφελουμένων.

Ποιες περιοχές έχουν ελλείψεις;

Ως εκ τούτου, καλούνται οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών κατοικιών στα διοικητικά όρια των Δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα, Θέρμης, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Κορδελιού – Ευόσμου, Λαγκαδά, Παύλου Μελά, Πυλαίας Χορτιάτη και Ωραιοκάστρου, που συμμετείχαν στο ESTIA, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους για τη διάθεση των ακινήτων τους σε νέους, ηλικίας 25 έως 39 ετών, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και τις οικογένειές τους. Προς το παρόν, στα 33 συνολικά ενταγμένα στο πρόγραμμα, διαμερίσματα στεγάζονται ισάριθμα ευάλωτα νοικοκυριά, με 63 στο σύνολό τους μέλη.

Ετικέτες
Exit mobile version