Νησί του Πάσχα αγάλματα: Εκπέμπουν SOS λόγω κλιματικής κρίσης

ΚΟΣΜΟΣ

Νησί του Πάσχα αγάλματα: Εκπέμπουν SOS λόγω κλιματικής κρίσης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βασιλική Τσίγγα

Νησί του Πάσχα αγάλματα: Έχουν διαβρωθεί και αλλοιωθεί τα χαρακτηριστικά τους.

22.05.2024 | 16:47

SOS εκπέμπουν τα μεγάλα, εμβληματικά λίθινα αγάλματα,  στο απομονωμένο Νησί του Πάσχα, καθώς διαβρώνονται τα πετρώματα τους και αλοιώνονται τα χαρακτηριστικά τους. Η αιτία είναι, τα μεγάλα και ακραία καιρικά φαινόμενα, που πλήττουν το Ράπα Νούι ή αλλιώς Νησί του Πάσχα, με αποτέλεσμα να έχουν προκαλέσει φθορές στα  αγάλματα που κοσμούν το νησί. Τα αγάλματα, ονομάζονται Tahai ή αλλιώς moai και αναπαριστούν τους προγόνους των Ράπα Νούι και εκτιμάται ότι ανεγέρθηκαν μεταξύ 1.100 και 1.700, ενώ με το πέρασμα των ετών βγήκαν αλώβητα από τους πολέμους των φυλών της Πολυνησίας, τις λεηλασίες των αποικιοκρατών αλλά και την κακή μεταχείρισή τους από τους Βρετανούς, οι οποίοι τα χρησιμοποιούσαν ως στόχο για να εξασκήσουν το σημάδι τους όταν νοίκιαζαν το νησί, προκειμένου να εκτρέφουν πρόβατα.

Λόγω αυτής της κλιματικής κρίσης, οι συνέπειες για τα moai είναι καταστροφικές και το μεγάλο εμπόδιο που καλούνται να ξεπεράσουν τώρα, είναι το γεγονός που έχουν αλλοιωθεί  τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, όπως η κόψη της μύτης και οι κόγχες των ματιών. Ακόμα, τα χέρια που στο παρελθόν εξείχαν, τώρα είναι ένα με το υπόλοιπο σώμα. Η συντηρήτρια Daniela Meza Marchan,  η οποία φροντίζει τους ιερούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού, μιλώντας στον βρετανικό Guardian, δήλωσε ότι «τα σχέδια χάνονται λόγω της διάβρωσης των πετρωμάτων».   Τα αγάλματα είναι σκαλισμένα από μαλακό ηφαιστειακό πέτρωμα, που, όπως εξηγεί η Marchan «είναι από τη φύση του επιρρεπές σε φθορές, καθώς διαβρώνεται από τον άνεμο και ιονίζεται από τη βροχή».

Εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία η συντήρησής τους

Η συντηρήτρια αυτό που κάνει είναι να απομακρύνει τους μικροοργανισμούς από τα αγάλματα τα οποία έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές και τοποθετεί μία εξειδικευμένη θεραπεία και ένα ειδικό υδαταπωθητικό προκειμένου να τα προστατέψει από τη βροχή. Είναι όμως μία εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία, η οποία περιπλέκεται από τους φόρους εισαγωγής και τη γεωγραφική απομόνωση από τη Χιλή, όπου και ανήκει το Ράπα Νούι. Η τελευταία φορά που έκανε συντήρηση σε άγαλμα ήταν το 2017, με τη διαδικασία να διαρκεί τρεις μήνες, ενώ έγινε σε συνεργασία με το Instituto Lorenzo de’ Medici, την εθνική δασική υπηρεσία της Χιλής και την κοινότητα των ιθαγενών. Το επόμενο διάστημα θα επισκευαστούν τα moai τα οποία καταστράφηκαν από πυρκαγιά που έπληξε το νησί το 2022, καίγοντας 247 στρέμματα στο εθνικό πάρκο, απανθρακώνοντας δεκάδες αγάλματα.

Εξαιτίας της έντονης ξηρασίας η φωτιά εξαπλώθηκε ραγδαία με αποτέλεσμα να θεωρείται μία από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην ιστορία του νησιού. Φέτος, η Χιλή τετραπλασίασε το μπάτζετ για τη συντήρηση των αρχαιολογικών μνημείων, ωστόσο δεν υπάρχει σχέδιο για τα μνημεία όπως το Ahu Tahai, που διαβρώνονται με ταχείς ρυθμούς. «Το Συμβούλιο Εθνικών Μνημείων βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση» δηλώνει η Pilar Vicuna από την Unesco, η οποία σημειώνει ότι έχει κατατεθεί σχέδιο νόμου, το οποίο αν ψηφιστεί θα μπορούσε να επιταχύνει τις διαδικασίες συντήρησης, καθώς «οι άδειες αλλά και τα ίδια τα έργα κινούνται με αργούς ρυθμούς».

Exit mobile version