Πώς να καθαρίσω τα μάρμαρα στο μπαλκόνι: 4 τρόποι που απομακρύνουν αμέσως τους λεκέδες

PLUS

Πώς να καθαρίσω τα μάρμαρα στο μπαλκόνι: 4 τρόποι που απομακρύνουν αμέσως τους λεκέδες

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βασιλική Τσίγγα

Πώς να καθαρίσω τα μάρμαρα στο μπαλκόνι: Υπάρχουν κάποιοι λεκέδες στο μάρμαρο του μπαλκονιού από τις γλάστρες με τα φυτά, που είναι επίμονοι και δεν καθαρίζονται αμέσως.

15.05.2024 | 09:56

Τώρα που το καλοκαιράκι είναι προ των πυλών και όλο και περισσότερο θα καθόμαστε στο μπαλκόνι μας, αρχίζουμε να το καλοπίζουμε με φυτά και λουλούδια και γενικά να το περιποιούμαστε, φροντίζοντας να είναι συνεχώς καθαρό.  Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι λεκέδες στο μάρμαρο του μπαλκονιού από τις γλάστρες με τα φυτά, που είναι επίμονοι και δεν καθαρίζονται αμέσως. Ο καθαρισμός και η λεύκανση μαρμάρων μαρμάρων είναι μια σύνθετη διαδικασία. Μπορεί να υπάρχουν στο εμπόριο χημικά καθριστικά για τον καθαρισμό και τη λεύκανση των μαρμάρων στο σπίτι μας, τα περισσότερα από αυτά είναι τόσο ισχυρά που καταστρέφουν την επιφάνεια των μαρμάρων, μωσαϊκών και γρανιτών. Παρακάτω σας  δίνουμε τρόπους καθαρισμού των μαρμάρων στο σπίτι σας, που απομακρύνουν άμεσα τους λεκέδες:

  • Μαγειρική σόδα: Είναι αλήθεια ότι η μαγειρική σόδα είναι ένα υλικό το οποίο υπάρχει σε όλα τα σπίτια. Προκειμένου να βγάλετε λεκέδες από τα μάρμαρα, πασπαλίστε μαγειρική σόδα επάνω στις μαρμάρινες επιφάνειες που έχουν λεκιαστεί. Στην συνέχεια με ελαφρώς υγρό βαμβακερό πανί τρίβετε το μάρμαρο. Κατόπιν σφουγγαρίζετε με χλιαρό νερό και οι λεκέδες αποτελούν παρελθόν.
  • Πράσινο σαπούνι: Το πράσινο σαπούνι λόγω του υψηλού PH που περιέχει μπορεί να αποτελεί ένα φυσικό καθαριστικό για τα μάρμαρα. Μπορείς να κόψεις, ή να τρίψεις κομμάτια από την πλάκα σαπουνιού μέσα σε ένα δοχείο με ζεστό νερό. Δεν χρειάζεται να βάλετε μεγάλη ποσότητα μέσα στο μείγμα σας. Απλά ανακατέψτε το σαπούνι με το νερό και με το μείγμα αυτό σφουγγαρίστε τις επιφάνειες που έχουν λερωθεί. Πριν στεγνώσει ξανασφουγγαρίστε αλλά αυτή τη φορά με σκέτο χλιαρό νερό και πείτε αντίο στους λεκέδες. Καλό είναι να περάσετε τις επιφάνειες με ένα στεγνό πανί αφού έχει στεγνώσει το μάρμαρο, ώστε να μην αφήσει θαμπάδες.

Τρόποι καθαρισμού μαρμάρων

  • Οξυζενέ: Το οξυζενέ είναι ένα οικιακό απολυμαντικό το οποίο καταπολεμά και τους πιο δύσκολους λεκέδες. Εάν έχει στεγνώσει ο λεκές τότε το οξυζενέ αποτελεί τον καλύτερο τρόπο καθαρίσματος. Ρίξτε λοιπόν επάνω στον στεγνό λεκέ λίγο οξυζενέ. Βάλτε από πάνω μία μεμβράνη και κολλήστε την με μία χαρτοταινία. Θα πρέπει να μείνει το λιγότερο 12 ώρες καλά κλεισμένο, ώστε να δράσει το οξυζενέ. Στην συνέχεια βγάλτε την ταινία και την μεμβράνη και με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανί σκουπίστε την επιφάνεια. Ο λεκές θα αποτελεί παρελθόν.
  • Στάχτη από τζάκι. Αυτός είναι ένας τρόπος καθαρισμού των μαρμάρων, κυρίως όμως από σκουριές. Βάλτε την στάχτη που θα πάρετε από το τζάκι (για όσους έχουν) στο μάρμαρο και τρίψτε απαλά την σκουριασμένη επιφάνεια του μαρμάρου. Στην συνέχεια πλύντε το και η σκουριά θα αποτελέσει παρελθόν.

Tip 1: Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι δεν καθαρίζουμε ποτέ μάρμαρα με χλωρίνη ή καυστικά καθαριστικά, γιατί χάνουν τη γυαλάδα τους ή θαμπώνουν.

Tip 2: Ενώ το ξύδι χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις σαν φυσικό καθαριστικό, στο μάρμαρο μην το χρησιμοποιείτε ποτέ, γιατί μπορεί να το διαβρώσει.

ΠΗΓΗ:europost.gr

Ετικέτες
Exit mobile version