Χάλι Μπέρι – εμμηνόπαυση: Σε καμπάνια για την έρευνα και την εκπαίδευση

ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Χάλι Μπέρι – εμμηνόπαυση: Σε καμπάνια για την έρευνα και την εκπαίδευση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Χάλι Μπέρι - εμμηνόπαυση: Η ηθοποιός μίλησε ανοιχτά για την εμμηνόπαυση στην οποία βρίσκεται και τα προβλήματα που αντιμετώπισε.

03.05.2024 | 15:19

H ηθοποιός Halle Berry ενώθηκε με μια ομάδα διακομματικών γερουσιαστών στο Καπιτώλιο την Πέμπτη, 2 Μαΐου, για να προωθήσει νομοθεσία που θα διαθέσει 275 εκατομμύρια δολάρια στην έρευνα και την εκπαίδευση γύρω από την εμμηνόπαυση. Το νομοσχέδιο ζητά από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να δαπανήσει περισσότερα για κλινικές δοκιμές σχετικά με την εμμηνόπαυση, καθώς και για την ορμονοθεραπεία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των εξάψεων και άλλων συμπτωμάτων. «Βρίσκομαι στην εμμηνόπαυση, εντάξει;», φώναξε η Berry, προκαλώντας τα γέλια του πλήθους. «Η ντροπή πρέπει να αφαιρεθεί από την εμμηνόπαυση. Πρέπει να μιλήσουμε για αυτό το πολύ φυσιολογικό κομμάτι της ζωής που συμβαίνει στις γυναίκες. Οι γιατροί μας δεν μπορούν καν να μας πουν τη λέξη, πόσο μάλλον να μας συνοδεύσουν στο ταξίδι».

Η Berry, μητέρα δύο παιδιών, μίλησε νωρίτερα φέτος για την εμπειρία της με την περιεμμηνόπαυση, περιγράφοντας μια κατάσταση κατά την οποία, όπως είπε, ο γιατρός της έκανε λάθος διάγνωση. «Ο γιατρός μου δεν είχε καμία γνώση και δεν με προετοίμασε», δήλωσε η Berry σε μια συζήτηση με την πρώτη κυρία Jill Biden στη σύνοδο κορυφής «Ημέρα παράλογων συζητήσεων» στο Λος Άντζελες τον Μάρτιο. «Τότε ήταν που κατάλαβα: “Θεέ μου, πρέπει να χρησιμοποιήσω το βήμα μου”», δήλωσε τότε η Berry. «Πρέπει να χρησιμοποιήσω όλο αυτό που είμαι και πρέπει να αρχίσω να κάνω μια αλλαγή και μια διαφορά για άλλες γυναίκες». Η περιεμμηνόπαυση, η περίοδος πριν από την εμμηνόπαυση κατά την οποία οι ωοθήκες παράγουν διαφορετικές ποσότητες των ορμονών οιστρογόνων και προγεστερόνης, μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τα 40 έτη και να διαρκέσει έως και 10 ή περισσότερα χρόνια.

«Είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου»

Ο μέσος όρος ηλικίας για την εμμηνόπαυση, όταν, δηλαδή, η περίοδος σταματά οριστικά, είναι τα 52 έτη, σύμφωνα με το Γραφείο Υγείας των Γυναικών των ΗΠΑ. Η εμμηνόπαυση έχει ολοκληρωθεί αφού περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από την τελευταία σας περίοδο. Σύμφωνα με νομοθετική πρόταση που υποστήριξε η Berry και εισήγαγαν η Δημοκρατική γερουσιαστής Patty Murray από την Ουάσινγκτον και η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής Lisa Murkowski από την Αλάσκα, 125 εκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης θα διατεθούν για κλινικές δοκιμές, δημόσια υγεία και ιατρική έρευνα για την εμμηνόπαυση. Τα υπόλοιπα χρήματα θα βοηθήσουν στην υποστήριξη της ανίχνευσης και διάγνωσης της εμμηνόπαυσης, στην εκπαίδευση των γιατρών στη θεραπεία της εμμηνόπαυσης και στην ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από αυτήν.

Η Χάλι Μπέρι είναι από τις ηθοποιούς που ποτέ δεν ντρέπεται να μιλήσει για τη γήρανση και για την ηλικία της. «Είμαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου τώρα που έφτασα τα 56 χρόνια. Έχω να προσφέρω όσο ποτέ άλλοτε. Συνειδητοποιώ επιτέλους ότι αυτό που έχω να πω είναι πολύτιμο, ακόμα κι αν κανείς άλλος δεν συμφωνεί» δήλωσε. Η Χάλι Μπέρι είναι ηθοποιός, έχει ασχοληθεί με το μόντελινγκ και με την παραγωγή των δικών της ταινιών. Είναι η πρώτη και μοναδική γυναίκα ηθοποιός που έχει κερδίσει το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, το 2002 για την ερμηνεία της «Ο Χορός των Τεράτων». Έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με ακτιβιστικές δράσεις και έχει υπερασπιστεί το κλίμα, τις γυναίκες αλλά και τους αφροαμερικανούς.

Exit mobile version