Όλοι κρίνονται

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλοι κρίνονται

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιάννης Ντσούνος

Η στόχευση της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές κινείται σε δύο άξονες

30.04.2024 | 12:10

Όταν πριν λίγες εβδομάδες γράφαμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τη μάχη των ευρωεκλογών ως μία χαλαρή αναμέτρηση, φάνηκε ότι πολλοί ακόμη και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας δεν το κατάλαβαν. Όταν επίσης πριν από λίγο καιρό ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε σε δημόσια τοποθέτησή του ότι από τη μάχη των ευρωεκλογών δεν περισσεύει κανείς και ότι όλοι θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα, επίσης κάποιοι στο εσωτερικό του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία.\

Του Γιάννη Ντσούνου

Όταν όμως έγινε η σύσκεψη των κομματικών οργάνων και όταν στο πλαίσιο της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το κυβερνών κόμμα για τις ευρωεκλογές αποφασίστηκε ότι 12 κορυφαίοι υπουργοί, αλλά και όλα τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης θα συμμετέχουν ενεργά και μάλιστα με συγκεκριμένο πρόγραμμα και χρονοδιάγραμμα στον προεκλογικό αγώνα, τότε όλοι κατάλαβαν τι εννοούσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Με τη στόχευση της Νέας Δημοκρατίας για τις ευρωεκλογές να είναι προφανής και να κινείται σε δύο άξονες -ο ένας είναι το μεγάλο ποσοστό που επιθυμεί να συγκεντρώσει το κυβερνών κόμμα και ο άλλος η διατήρηση της πολύ μεγάλης διαφοράς από το δεύτερο και τρίτο κόμμα- ήταν αναπόφευκτο να πρέπει να ενεργοποιηθούν όλα τα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Το απευκταίο παράδειγμα των αυτοδιοικητικών εκλογών

Οι επιτελείς της λεωφόρου Πειραιώς σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να έχουν τα ίδια αποτελέσματα που είχαν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου το γεγονός ότι δεν ενεργοποιήθηκαν κορυφαία στελέχη οδήγησε σε απώλεια μεγάλων δήμων, αλλά και σε μείωση των ποσοστών του κόμματος σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό χρεώθηκε όχι μόνο στους κομματικούς μηχανισμούς, αλλά και σε κορυφαίους υπουργούς και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, που δεν έδειξαν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στην προεκλογική εκστρατεία του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Το πρόγραμμα των 40 ημερών

Για τον λόγο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να ενεργοποιήσει πολύ σύντομα, σχεδόν 40 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές, κορυφαίους υπουργούς και να τους αναθέσει τις περιφέρειες της χώρας και μάλιστα ονομαστικά. Κάθε ένας από τους υπουργούς θα τεθεί επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια που έχει προγραμματιστεί, γεγονός που σημαίνει ότι και το αποτέλεσμα που θα έχει η Νέα Δημοκρατία στη συγκεκριμένη περιφέρεια θα κρίνει και ποσό αποτελεσματικός θα είναι ο εκάστοτε υπουργός. Ίδιος σχεδιασμός έχει καταρτιστεί με ομιλίες, επισκέψεις σε χώρους εργασίας, επισκέψεις σε χώρους συνάθροισης των νέων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, τις περισσότερες από τις οποίες θα επισκεφθεί και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι βαρύνουσες περιφέρειες

Ιδιαίτερη σημασία, αλλά και βαρύτητα για το αποτέλεσμα των εκλογών έχουν οι περιφέρειες της Μακεδονίας, αλλά και της Πελοποννήσου, αφού σε αυτές τις περιφέρειες η Νέα Δημοκρατία δείχνει να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες ψηφοφόρων. Ειδικότερα στην βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και η φυγή αρκετών ψηφοφόρων από τη Νέα Δημοκρατία προς τα δεξιά του κυβερνώντος κόμματος. Οι υπουργοί που έχουν τεθεί επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα στις περιφέρειες της χώρας καλούνται να αντιμετωπίσουν και την οποία δυσαρέσκεια των πολιτών είτε την ψήφιση συγκεκριμένου νομοσχέδιου, είτε για τα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως είναι για παράδειγμα η ακρίβεια, και καλούνται να αντιστρέψουν το κλίμα και να πείσουν τους ψηφοφόρους να επιλέξουν ξανά τη Νέα Δημοκρατία στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Πολλά λοιπόν δείχνουν ότι θα κριθούν στις εκλογές της 9ης Ιουνίου τόσο για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όσο και για τους υπουργούς και τα κορυφαία στελέχη, αφού μια ενδεχόμενη απώλεια ποσοστών ή το κλείσιμο της ψαλίδας από το δεύτερο κόμμα θα προκαλέσουν γκρίνια στο εσωτερικό του κόμματος, αλλά και την έναρξη μιας συζήτησης για τη σταθερότητα της κυβέρνησης, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει με τη σειρά του άλλου είδους πολιτικές εξελίξεις.

Exit mobile version