Κίνηση αγοράς – Πάσχα 2024: Τι ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνηση αγοράς – Πάσχα 2024: Τι ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Κίνηση αγοράς - Πάσχα 2024: Οι καταστηματάρχες είναι από τη φύση τους χαμογελαστοί και αισιόδοξοι προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους

30.04.2024 | 13:54

Σχετικά με την πορεία της αγοράς ενόψει του Πάσχα μίλησε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, Σταύρος Καφούνης, στην ΕΡΤ, αναφέροντας πως διακρίνει αισιοδοξία τους εμπόρους. Ο κ. Καφούνης ανέφερε πως οι καταστηματάρχες είναι από τη φύση τους χαμογελαστοί και αισιόδοξοι προκειμένου να κάνουν τη δουλειά τους, ενώ οι καταναλωτές μπαίνοντας στα μαγαζιά βρίσκουν χαμογελαστούς εργαζομένους αλλά και καλές τιμές. «Για τις καλές τιμές, έχουμε εγκλωβιστεί σε μια κουβέντα περί ανατιμήσεων, αισχροκέρδειας, πληθωρισμού, κερδών η οποία με βρίσκει εξαιρετικά αντίθετο. Η Στατιστική Αρχή στα είδη μας καταγράφει εξαιρετικά χαμηλούς ρυθμούς αύξησης των τιμών και γίνεται μια προσπάθεια καθημερινά, η οποία είναι πολύ σκληρή για να προσελκύσει τον κόσμο με τα λιγότερα χρήματα που έχει στην τσέπη του», ανέφερε στη δήλωσή του. Πρόσθεσε επίσης, πως για να υπάρχει μία καλύτερη εικόνα των τιμών στη αγορά, έχουν εξαιρεθεί οι κλάδοι των τροφίμων, των καυσίμων και των αυτοκινήτων».

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το τελευταίο τρίμηνο του 2023 ο δείκτης του εμπορίου κατέγραψε πτώση, ενώ αναμένονται οι ενδείξεις για το πρώτο τρίμηνο του 2024, στο οποίο όμως, όπως αναφέρει και ο κ. Καφούνης, υπήρχε μία στενότητα. Το γεγονός το απέδωσε σε «λιγότερα χρήματα στα πορτοφόλια όλων, λιγότερα χρήματα γιατί ξοδεύουμε περισσότερα είτε για το σπίτι, για το ενοίκιο είτε για τα τρόφιμα. Όλα αυτά βγάζουν χρήματα από το πορτοφόλι, τα οποία ο κόσμος θα ήθελε να τα καταναλώσει στην αγορά». «Θεωρούμε ότι το εμπόριο και ο τουρισμός βαδίζουν χέρι χέρι, και το εμπόριο χρειάζεται τον τουρισμό, αλλά και ο τουρισμός την οργανωμένη εμπορική αγορά. Και πράγματι καταγράφηκε ένα ρεκόρ το πρώτο δίμηνο, το οποίο ευελπιστούμε ότι θα συνεχιστεί για όλο το 2024.

Τοπικές αγορές και νέα μέτρα

Σχετικά με την τουριστική αγορά, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ανέφερε ότι όσο απομακρυνόμαστε από αυτή, τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα, καθώς ο τουρισμός φέρνει περισσότερα χρήματα στην αγορά και βοηθάει τις τοπικές αγορές. «Εμπόριο δεν είναι μόνο οι τουριστικές περιοχές. Εμπόριο δεν είναι μόνο η Ερμού, αυτό λέω πάντα». Αυτό που ανέφερε ο κ. Καφούνης είναι ότι πρέπει να υπάρχει μία συνολική εικόνα του εμπορίου έτσι ώστε να είναι εμφανές ποια κομμάτια κινούνται θετικά και ποια αρνητικά. Σχολίασε επίσης ότι δεν θα πρέπει να γίνονται παρεμβάσεις οι οποίες θα σχετίζονται με την υποχρέωση των καταστηματαρχών να διασυνδέσουν τις ταμειακές με το POS, το οποίο λήγει σήμερα. Ανέφερε επιπλέον ότι είναι πολλοί όσοι έχουν πρόβλημα και δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τη σύνδεση. «Άρα δεν μπορώ να διανοηθώ ότι αύριο κάποιος θα τολμήσει να τους δώσει κάποιο πρόστιμο και πρέπει να τους καθησυχάσουμε».

Ακόμη έχουμε την ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία έρχεται το αμέσως προσεχές διάστημα και θα την αντιμετωπίσουμε και τον αντικειμενικό τρόπο φορολόγησης, ο οποίος με όλα αυτά τα ψηφιακά εργαλεία που έχει στα χέρια της η φορολογική αρχή, εμάς μας βρίσκει αντίθετους και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να επανέλθουμε στην πρότερη κατάσταση», κατέληξε. Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου έχουν υπάρξει αρκετές αντιδράσεις και καταγγελίες σχετικά με τη λειτουργία του. Τόσο από την μεριά των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων, υπάρχουν αρκετές αναφορές σχετικά με τον πως λειτουργεί στην πράξη και ότι πολλοί εργοδότες δυσκολεύονται να τηρήσουν το μέτρο αυτό και το εφαρμόζουν στα μέτρα που επιθυμούν, εναντίον των εργαζομένων.

Πηγή: newsit.gr
Exit mobile version