Mνημόνιο συνεργασίας Μάνδρας-Ειδυλλίας – Εθνικού Αστεροσκοπείου: Τελετή υπογραφής στο “Μίμης Δούκας”

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Mνημόνιο συνεργασίας Μάνδρας-Ειδυλλίας – Εθνικού Αστεροσκοπείου: Τελετή υπογραφής στο “Μίμης Δούκας”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βασιλική Τσίγγα

Mνημόνιο συνεργασίας Μάνδρας-Ειδυλλίας - Εθνικού Αστεροσκοπείου: Η πρόληψη είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης συνεπειών των φυσικών καταστροφών και σκοπός είναι να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία που παρέχει το ΕΑΑ.

30.04.2024 | 12:13

Μνημόνιο συνεργασίας για την από κοινού αντιμετώπιση φαινομένων φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών υπέγραψαν έπειτα από δική του πρωτοβουλία ο Δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας κ. Αρμόδιος Δρίκος και ο πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών, καθηγητής Εμμανουήλ Πλειώνης. Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου 2024 στο κατάμεστο Νέο Πολιτιστικό Κέντρο ‘’Μίμης Δούκας’’. Βάσει του μνημονίου δίδεται η δυνατότητα στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας, να αξιοποιήσει όλα τα επιστημονικά εργαλεία και τις δυνατότητες που υπάρχουν, με στόχο να μπορέσει ο Δήμος να χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία αυτή ώστε να αναβαθμίσει τον σχεδιασμό  στην κατεύθυνση της Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα παρέχονται πρακτικές για την αειφόρο ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή και τη μείωση των κινδύνων, αποτυπώνοντας την καίρια σημασία του επιστημολογικού λόγου απέναντι στα σύγχρονα προβλήματα.

Ο Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας κατά την διάρκεια της τελετής υπογραφής δήλωσε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για τον Δήμο μας η σημερινή γεφύρωση της συνεργασίας με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο πλαίσιο της  κλιματικής κρίσης επιβάλει την ανάγκη ταχύτερης προσαρμογής στις νέες συνθήκες με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα  και οι ανεξέλεγκτες φυσικές καταστροφές που αυτά προκαλούν, επιτάσσουν περισσότερο από ποτέ άλλοτε τις συνέργειες και τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Αυτός είναι και ο στόχος του συγκεκριμένου μνημονίου συνεργασίας με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η πρόληψη είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης συνεπειών των φυσικών καταστροφών και σκοπός μας είναι να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία που μας παρέχει το ΕΑΑ για να θωρακίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον Δήμο μας έναντι στις φυσικές καταστροφές».

Υποστήριξη σε  δράσεις που αφορούν την επίτευξη Κλιματικής Ουδετερότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Αστεροσκοπείου Καθ. Εμμανουήλ Πλειώνης από την πλευρά του δήλωσε: «Ως Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, και κυρίως μέσα από τις δραστηριότητες του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος κα Βιώσιμης Ανάπτυξης, υποστηρίζουμε δράσεις που αφορούν στην επίτευξη Κλιματικής Ουδετερότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης των Δήμων, όπως για παράδειγμα των Κλιματικό Σύμφωνο των Δημάρχων και άλλα, προσφέροντας τα μεθοδολογικά εργαλεία και τις μετρητικές υποδομές του ΕΑΑ που θα υποστηρίξουν την λήψη αποφάσεων σε όλο το φάσμα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, τον μετριασμό των εκπομπών, τις προτάσεις για προσαρμογή και εκτίμηση/παρακολούθηση της επίτευξης των στόχων μείωσης της ρύπανσης και κατά συνέπεια αναβάθμισης της υγείας, της ευζωίας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας».Ο Δήμαρχος Μάνδρας – Ειδυλλίας κ. Αρμόδιος Γ. Δρίκος απένειμε τιμητική πλακέτα στον συντοπίτη και επιστήμονα Δρ. Βασιλάκο Σπύρο – Διευθυντή ΙΑΑΔΕΤ & Αντιπρόεδρο Δ.Σ. του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την αρωγή του στις προσπάθειες που γίνονται ώστε να θωρακιστεί η ευρύτερη περιοχή από καταστροφικά φαινόμενα.

Exit mobile version