Τροχαίο βουλή δίκη: Ποινή τριών ετών στον οδηγό για το θάνατο του Ιάσωνα

ΕΛΛΑΔΑ

Τροχαίο βουλή δίκη: Ποινή τριών ετών στον οδηγό για το θάνατο του Ιάσωνα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ξένη Κιτζόγλου

Τροχαίο βουλή δίκη: «Βαρύτατη και σωρευτική» η αμέλεια του αστυνομικού υπηρεσιακού οχήματος φρουράς της Ντόρας Μπακογιάννης - Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 έτη με αναστολή

26.04.2024 | 13:48

Σε ποινή τριών ετών με αναστολή καταδικάστηκε ο οδηγός του βουλευτικού οχήματος που το 2021 είχε προκαλέσει τροχαίο έξω από τη Βουλή, παρασύροντας και οδηγώντας στο θάνατο τον 23χρονο τότε Ιάσωνα Λαλαούνη. Την ενοχή του οδηγού αποφάσισε το Ά Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Ο κατηγορούμενος, που καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία εξ αμελείας, ζήτησε την αναγνώριση του πρότερου σύννομου βίου, με τον εισαγγελέα της έδρας να ζητά να απορριφθεί υπογραμμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του τροχαίου δεν ήταν μόνο μια παραφωνία η συμπεριφορά που επέδειξε. Όπως έγραψαν σχετικές πηγές, ο κατηγορούμενος οδηγός κατά την απολογία του είπε ότι λυπάται για ότι έχει συμβεί. «Μακάρι να είχα τη δύναμη να επικοινωνήσω νωρίτερα.

Είμαι και εγώ πατέρας, δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς τον γιο μου, δεν μπορώ να φανταστώ τι έχουν περάσει αυτοί άνθρωποι», ανέφερε ο κατηγορούμενος. Όπως υποστήριξε, δεν γνωρίζει αν είναι παράνομη η στροφή που πήρε για να μπει στο προαύλιο της Βουλής καθώς από αυτό το σημείο έμπαιναν όλοι καθημερινά. «Κανείς δεν μας είχε αναφέρει ότι απαγορεύεται. Εκείνη την ημέρα είχε Ολομέλεια. Μας ανέφεραν ότι δεν μπορούσαμε να πάμε από την Κριεζώτου να βγούμε Ακαδημίας και να μπούμε. Ο μόνος δρόμος που έμεινε είναι αυτός που ακολουθήσαμε».

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν εγκατέλειψε ποτέ το θύμα

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι δεν εγκατέλειψε ποτέ το θύμα όπως ειπώθηκε στα ΜΜΕ. «Ένας συνάδελφος από την τροχαία μας είπε να μετακινήσουμε το όχημα. Όταν λέμε μετακίνησα το όχημα, ήταν μισό μέτρο πριν την μπάρα και το πήγαμε ένα μέτρο μετά. Καλέσαμε ασθενοφόρο ήρθε μέσα σε 2-3 λεπτά» είπε και συμπλήρωσε ότι «δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα περάσει κάποια μηχανή και με τέτοια ταχύτητα». Ωστόσο, όταν του ζητήθηκε να εκτιμήσει την ταχύτητα της μηχανής, απάντησε πως δεν μπορεί να το κάνει, αλλά για να μετατοπιστεί ένα αμάξι με 1.5 τόνο βάρος, «δεν μπορώ να φανταστώ ότι πήγαινε με μικρή ταχύτητα και συνέβη όλο αυτό».

Όλα όσα ανέφερε το δικαστήριο

Το δικαστήριο χαρακτήρισε «βαρύτατη και σωρευτική» την αμέλεια του αστυνομικού. Όπως ανέφερε ο εισαγγελέας, ο κατηγορούμενος «ακολούθησε την παρακινδυνευμένη πρακτική» και έστριψε αριστερά στην Β. Σοφίας για να εισέλθει στον αύλειο χώρο της Βουλής, παρά την, με σήμανση στο οδόστρωμα, ένδειξη για αναγκαστική ευθεία πορεία των οχημάτων, κλείνοντας τον δρόμο στην πορεία του 23χρονου. Οι δικαστές αρνήθηκαν στον κατηγορούμενο την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου που ζήτησε μέσω του συνηγόρου του καθώς, όπως διατύπωσε η υπεράσπιση, δεν έχει απασχολήσει ποτέ τις αρχές και έχει καθαρό ποινικό μητρώο.

Ανάλογη απορριπτική, για το ελαφρυντικό, πρόταση υπέβαλε και ο Εισαγγελέας ο οποίος ανέφερε πως ο κατηγορούμενος δεν επιδείκνυε σύννομη συμπεριφορά παραβιάζοντας τον ΚΟΚ. «Δεν ήταν μία παραφωνία η συμπεριφορά που επέδειξε κατά την τέλεση του τροχαίου» τόνισε ο εισαγγελικός λειτουργός. Παρόντες στην ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου ήταν οι γονείς και τα αδέλφια του Ιάσονα.

«Προκλητικά εγκληματική οδηγική συμπεριφορά του κατηγορούμενου»

Η οικογένεια του θύματος, γονείς και αδέλφια, δήλωσαν παράσταση προς Υποστήριξη της Κατηγορίας με την αξίωση χρηματικής ικανοποίησης λόγω ψυχικής οδύνης. Ο πατέρας του Ιάσονα, Παντελής Λαλαούνης, δήλωσε στην κατάθεση του στο δικαστήριο ότι υπήρξε «προκλητικά εγκληματική οδηγική συμπεριφορά του κατηγορούμενου που οδήγησε στον θάνατο του γιου μου και της οικογένειας μου». Είπε, επίσης, ότι ο γιος του οδηγούσε μηχανή τρία χρόνια και ήταν πολύ προσεκτικός χρησιμοποιώντας πάντοτε κράνος. «Ήμασταν μαζί το προηγούμενο βράδυ. Χαριτολογώντας, μου είχε πει “σταματά να δουλεύεις, εγώ είμαι εδώ”. Και την άλλη μέρα…» ανέφερε, συντετριμμένος ο πατέρας.

Αναφερόμενος στον κατηγορούμενο, ο κ. Λαλαούνης είπε πως επέδειξε προκλητική συμπεριφορά χωρίς να ενδιαφερθεί καθόλου για το θύμα: «Δεν ήρθε δίπλα στον γιο μου, δεν επικοινώνησε μαζί μας. Στο νοσοκομείο ήρθε ο συνοδηγός …». Η αδελφή του θύματος, Αικατερίνη-Σοφία Λαλαούνη κατέθεσε πως ο κατηγορούμενος είχε «απαράδεκτη συμπεριφορά» και ότι δηλώνει ψευδώς πως παρείχε πρώτες βοήθειες στο θύμα «ενώ τον εγκατέλειψε στην άσφαλτο… Έχει καταστρέψει μια οικογένεια. Ο Ιάσονας έχασε τα όνειρα του. Ο Ιάσονας, την Τετάρτη, θα γινόταν 26… Εκείνος συνεχίζει τη ζωή του και εμείς χάσαμε τα πάντα».

Exit mobile version