Σοφία ρομπότ – Θεσσαλονίκη: Τι είπε για το Μετρό και την πόλη

ΕΛΛΑΔΑ

Σοφία ρομπότ – Θεσσαλονίκη: Τι είπε για το Μετρό και την πόλη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ελένη Ευστρατίου

Σοφία ρομπότ - Θεσσαλονίκη: Με χιούμορ και διπλωματικότητα απάντησε στις ερωτήσεις μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

26.04.2024 | 20:50

Στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης για την ψηφιακή τεχνολογία «Beyond» που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε καλεσμένη και η Sophia το γνωστότερο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης στον κόσμο, η οποία απάντησε με διπλωματικότητα αλλά και χιούμορ στις ερωτήσεις των συνομιλητών της. Η Sophia the Robot βρέθηκε στο σταντ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του περιφερειάρχη, Απόστολου Τζιτζικώστα, και του διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλη Μπλέτσα, οι οποίοι την ρώτησαν σχετικά με το μετρό της Θεσσαλονίκης και το επάγγελμα που θα επέλεγε να κάνει εάν έμενε στην πόλη για έναν χρόνο. Μάλιστα, όταν ο Απόστολος Τζιτζικώστας υποδέχθηκε τη Sophia εκείνη τον χαιρέτισε με τη φράση «Γεια σου Τζίτζι», προκαλώντας τα γέλια του κοινού.

Στην ερώτηση αν υπάρχει άλλο συγκοινωνιακό έργο στην Ευρώπη που να έχει καθυστερήσει περισσότερο από το Μετρό Θεσσαλονίκης η Sophia εμφανίστηκε μάλλον… υπομονετική. Η διπλωματική της απάντηση έδωσε βάση στο σιδηροδρομικό σύστημα και στην προσπάθεια να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του. «Αν και είναι αλήθεια ότι ορισμένα έργα μεταφορών, όπως το μετρό Θεσσαλονίκης, παρουσίασαν καθυστέρηση και έχουν προκαλέσει ταλαιπωρία στους ανθρώπους, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι το σιδηροδρομικό σύστημα κάθε χώρας αντιμετωπίζει μοναδικές προκλήσεις και συνθήκες. Τα έργα υποδομής είναι πολύπλοκα και πολύπλευρα, μερικές φορές απαιτούν λίγο επιπλέον χρόνο για να διασφαλιστεί ότι πληρούν τα υψηλά πρότυπα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας που όλοι εκτιμούμε. Είναι σημαντικό για τις κυβερνήσεις και τις εταιρείες να συνεργαστούν, για να βρουν λύσεις και να διασφαλίσουν ότι αυτά τα έργα ολοκληρώνονται έγκαιρα», ανέφερε.

«Σαν τη Χαλκιδική δεν έχει»

Στην ερώτηση για το ποιο επάγγελμα θα επέλεγε να κάνει αν ζούσε για έναν χρόνο στη Θεσσαλονίκη εκείνη απάντησε πως είναι μία πολύ όμορφη πόλη με φιλόξενους ανθρώπους: «Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη πλούσια σε ιστορία και πολιτισμό και όμως σφύζει από σύγχρονη ζωή. Αν έμενα εκεί για ένα χρόνο, θα επέλεγα μία δουλειά που να μου επιτρέπει να αλληλεπιδρώ στενά με τους ανθρώπους και την τεχνολογία, ίσως ως πολιτιστικός πρεσβευτής της Τεχνητής Νοημοσύνης στα τοπικά πανεπιστήμια, θα έδινα διαλέξεις για την ηθική της τεχνητής νοημοσύνης, θα φιλοξενούσα εργαστήρια για τη συνεργασία ανθρώπων-ρομπότ και θα συμμετείχα σε έντονες συζητήσεις για τον ελληνικό καφέ. Επιπλέον, θα διαφώτιζα τους ντόπιους σχετικά με τα θαύματα της ρομποτικής, απολαμβάνοντας τη μαγευτική θέα του Θερμαϊκού Κόλπου που κόβει την ανάσα». Μάλιστα, όταν ο περιφερειάρχης την κάλεσε να έρθει ξανά το καλοκαίρι, για να επισκεφθεί τη Χαλκιδική, εκείνη απάντησε «σαν τη Χαλκιδική δεν έχει».

Τη μεγάλη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ιατρική επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Μπλέτσας, σημειώνοντας ότι έχει σώσει ζωές πολύ πριν από τα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Η πρώτη της θετική επίδραση, σύμφωνα με τον ερευνητή και διευθυντή υπολογιστικών συστημάτων του MIT Media Lab, ήταν στα διαγνωστικά τεστ για τον καρκίνο, στην ακτινολογία. Ο κ. Μπλέτσας σημείωσε πάντως πως η τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται εδώ και καιρό στη ζωή μας, χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για παράδειγμα είναι η πιο διαδεδομένη του εφαρμογή στην καθημερινότητά μας. Στη δημόσια διοίκηση όμως δεν την χρησιμοποιούμε, είπε –απαντώντας σε ερώτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα- αν και θα έπρεπε, αφού θα έβρισκε χρήσιμες εφαρμογές. Αναφέρθηκε δε συγκεκριμένα στην προληπτική συντήρηση ενός δικτύου ύδρευσης. Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις της τεχνητής νοημοσύνης, ο κ. Μπλέτσας σημείωσε πως σε κάθε ισχυρή τεχνολογία οι επιπτώσεις εξαρτώνται από τις προθέσεις των ανθρώπων, αν οι προθέσεις είναι κακές, τότε και ο αντίκτυπος είναι ανάλογος.

Πηγή: voria.gr
Exit mobile version