Λαθραία Λιμάνι Πειραιά: Χιλιάδες ποτά εντοπίστηκαν σε τελωνειακό έλεγχο

ΕΛΛΑΔΑ

Λαθραία Λιμάνι Πειραιά: Χιλιάδες ποτά εντοπίστηκαν σε τελωνειακό έλεγχο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ελένη Ευστρατίου

Λιμάνι Πειραιά: Αντιμέτωποι με μεγάλες ποσότητες παράνομων φορτίων έρχονται οι αρχές στα λιμάνια της Ελλάδας

26.04.2024 | 20:50

Χιλιάδες φιάλες αλκοολούχων ποτών δεσμεύτηκαν στο λιμάνι του Πειραιά, σήμερα Παρασκευή, ύστερα από έλεγχο που πραγματοποίησαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ. Τα δύο εμπορευματοκιβώτια τα οποία ελέγχθηκαν, προέρχονταν από τον Λίβανο και είχαν τελικό προορισμό την Ολλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία. Τα δείγματα που ελήφθησαν εξετάστηκαν τόσο από τους δικαιούχους των εμπορικών σημάτων που φέρουν οι φιάλες, όσο και από τις Χημικές Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ. Αμφότεροι αποφάνθηκαν για τον παραποιημένο χαρακτήρα των συσκευασιών των φιαλών, καθώς αφαιρέθηκαν επιμελώς, με μηχανικό τρόπο, η εργοστασιακή ένδειξη παρτίδας (LOT NUMBER). Τα ανωτέρω αποτελούν παραποίηση των συσκευασιών και παραβίαση των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας. Δεσμεύτηκαν συνολικά 2.191 χαρτοκιβώτια με 15.438 φιάλες, ενώ η έρευνα συνεχίζεται σε συνεργασία Ελληνικών και Ευρωπαϊκών αρχών.

Παράλληλα, εκατοντάδες πακέτα τσιγάρα, διαφόρων επωνυμιών, τα οποία στερούνταν της ειδικής ελληνικής ταινίας φόρου κατανάλωσης και επρόκειτο να μεταφερθούν παράνομα στο εξωτερικό, εντοπίστηκαν κρυμμένα σε φορτηγό αυτοκίνητο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.  Σύμφωνα με το Λιμενικό, το βράδυ της Πέμπτης, στελέχη της Ομάδας Κ9/Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.Δ.Ι.Ν.) και του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας, σε έλεγχο που έκαναν στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού σε φορτηγό όχημα με επικαθήμενο, που οδηγούσε ο 43χρονος, εντόπισαν κρυμμένα σε διάφορα σημεία εντός της καμπίνας , 890 πακέτα τσιγάρων διαφόρων επωνυμιών, τα οποία στερούνταν της ειδικής ελληνικής ταινίας φόρου κατανάλωσης. Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκαν τα καπνικά προϊόντα και το φορτηγό με το επικαθήμενο, ενώ ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη.

Τόνοι κοκαΐνης στον Πειραιά

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών ουσιών σε ακατέργαστη μορφή προχώρησαν τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο λιμάνι του Πειραιά, εχθές Πέμπτη, σε ένα εμπορευματοκιβώτιο προερχόμενο από το Εκουαδόρ με τελικό προορισμό την Κροατία. Το εμπορευματοκιβώτιο ήταν δηλωμένο με φορτίο λιπασμάτων και δεσμεύτηκε ως ύποπτο για ύπαρξη ναρκωτικών ουσιών. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε έλεγχος στο όχημα με Χ-ray,  κατά τον οποίο υπήρξε ένδειξη για ύπαρξη σάκων με υλικά διαφορετικής πυκνότητας από τα οποία, δείγματα εστάλησαν στο Χημείο προς ανάλυση, όπου και  ανιχνεύθηκε κοκαΐνη.

Στο όχημα εντοπίστηκαν 500 σάκοι μικτού βάρους 10 τόνων και 500 κιλών, που περιείχαν λίπασμα αναμεμιγμένο με τρίμματα φύλλων ακατέργαστης κοκαΐνης, 400 σάκοι λιπάσματος μικτού βάρους 14 τόνων, που χρησιμοποιήθηκαν ως μέσω απόκρυψης εντός του εμπορευματοκιβωτίου. Η έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό προσώπων που εμπλέκονται στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Exit mobile version