VAR Σουηδία – ποδόσφαιρο: Μπλόκο των οπαδών στην τεχνολογία

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

VAR Σουηδία – ποδόσφαιρο: Μπλόκο των οπαδών στην τεχνολογία

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ελένη Ευστρατίου

VAR Σουηδία - ποδόσφαιρο: Πρόκειται για τη μοναδική χώρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που δεν έχει υιοθετήσει τον βιντεοληπτικό έλεγχο

26.04.2024 | 11:50

Ενάντια στην εισαγωγή της τεχνολογίας στον χώρο του ποδοσφαίρου επιμένει να είναι η Σουηδία, με τους οπαδούς αλλά και τις ομάδες να διαφωνούν για την εγκατάσταση του VAR (Video Assistance Referee). Σε συνέλευση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου, η Σουηδική Ομοσπονδία απέσυρε την ιδέα, αφού τα μέλη των περισσότερων συλλόγων της Σουηδίας υιοθέτησαν προτάσεις κατά του VAR. Πρόκειται για μία διαδικασία κατά την οποία κάθε φάση του ποδοσφαίρου ελέγχεται από υψηλής ανάλυσης κάμερες, σε αργή ταχύτητα, έτσι ώστε σε περίπτωση που υπάρχει αμφιβολία για την απόφαση των διαιτητών, να γίνεται αυτός ο επιπλέον έλεγχος. Με την εγκαθίδρυση του VAR, τα λάθη των διαιτητών έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο.

Η Σουηδία, ωστόσο, παραμένει η μόνη χώρα που αρνείται να αποδεχτεί την εγκατάστασή του, λόγω αντιδράσεων τόσο των οπαδών όσο και των ομάδων. Ο πρόεδρος της Σουηδικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Φρέντρικ Ράινφελντ, πίεζε για το VAR στο Allsvenskan (πρώτη κατηγορία ποδοσφαίρου της χώρας), αναδεικνύοντας τη σημασία του και παραλληλίζοντάς το με το μέλλον του ποδοσφαίρου της χώρας. Οι οπαδοί, αντιθέτως, οι οποίοι δεν συμφωνούν με την υιοθέτηση του VAR, έχουν στραφεί εναντίον του Ράινφελντ και έχουν πραγματοποιήσει αρκετές διαμαρτυρίες εντός των γηπέδων. Σημειώνεται ότι οι οπαδοί κατέχουν το 51% σε κάθε σουηδικό σύλλογο και έτσι στις συνελεύσεις των ομάδων μπορούν να περάσουν τις δικές τους απόψεις. Τρανό παράδειγμα η Χάμαρμπι, η οποία ψήφισε στην ετήσια συνέλευσή της να πιέσει για την απομάκρυνση του Ράινφελντ από τη θέση του.

Καμία επιπλέον συζήτηση

«Αν μέτρησα σωστά, έχουμε δεκαοκτώ συλλόγους και δύο περιφερειακές ενότητες που δήλωσαν ότι δεν θέλουν να εισαγάγουν το VAR», δήλωσε ο Ράινφελντ στο Sportbladet και πρόσθεσε: «Το σεβόμαστε αυτό. Γι’ αυτό δεν καταθέσαμε καμία πρόταση για το VAR στην προηγούμενη συνεδρίαση του συμβουλίου αντιπροσώπων και δεν το προβλέπω ούτε στο μέλλον». Ο Ράινφελντ επιβεβαίωσε ότι από πλευράς της η UEFA δεν θα αναγκάσει την Ομοσπονδία της χώρας να εισαγάγει το VAR. Η απόφαση αποτελεί μια τεράστια νίκη για τους Σουηδούς οπαδούς του ποδοσφαίρου και αποδεικνύει την επιρροή και τη δύναμη που μπορούν να έχουν στο παιχνίδι.

Αυτή τη στιγμή είναι η μοναδική χώρα από τις 30 του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που δεν υιοθετεί το VAR, ενώ όπως ανέφεραν, δεν πρόκειται να ξανά συζητηθεί τουλάχιστον έως το φθινόπωρο του 2024. Οι αντιθέσεις εντοπίζονται κυρίως στο γεγονός πως θεωρούν ότι έχουν γίνει λάθη και ότι οι οπαδοί και άλλων χωρών νιώθουν δυσαρέσκεια. Η γειτονική Νορβηγία της Σουηδίας εισήγαγε το VAR στο κορυφαίο πρωτάθλημά της πέρυσι, προκαλώντας διαμαρτυρίες από περισσότερες από 70 ομάδες οπαδών. Τον περασμένο Ιούλιο, η ομάδα των Σουηδικών Επαγγελματικών Πρωταθλημάτων Ποδοσφαίρου δήλωσε ότι θα κάνει εκστρατεία κατά της δοκιμής του VAR το φθινόπωρο του 2024.

Exit mobile version