Ποιο φυτικό γάλα είναι καλύτερο: Όσα λένε οι ειδικοί

PLUS

Ποιο φυτικό γάλα είναι καλύτερο: Όσα λένε οι ειδικοί

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βασιλική Τσίγγα

Ποιο φυτικό γάλα είναι καλύτερο: Οι χορτοφάγοι έχουν να διαλέξουν εναλλακτικά φυτικά ροφήματα, όπως αμυγδάλου, σόγιας, καρύδας, βρόμης ή ρυζιού.

25.04.2024 | 10:27

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι επιλέγουν να αντικαταστήσουν το ζωικό γάλα με ενναλακτικά φυτικά ροφήματα, όπως αμυγδάλου, σόγιας, καρύδας, βρώμης ή ρυζιού. Πολλοί επιλέγουν μη γαλακτοκομικά προϊόντα, εξαιτίας κάποιας αλλεργίας ή της δυσανεξίας στη λακτόζη, ενώ άλλοι τα προτιμούν, λόγω των μικρότερων περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων. Επίσης αποτελούν μια εναλλακτική για τους χορτοφάγους και για όσους ανησυχούν μήπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν ή ενισχύουν τη φλεγμονή.

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, η πιο υγιεινή εναλλακτική λύση είναι το γάλα σόγιας, καθώς από άποψη θρεπτικής αξίας, είναι ότι πιο κοντινό στο ζωικό. Το γάλα σόγιας, είναι το πιο πλούσιο σε πρωτεΐνες σε σχέση με τα υπόλοιπα φυτικά γάλατα. Αποτελεί ιδανική επιλογή για χορτοφάγους, αφού μόλις ένα ποτήρι περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεϊνών. Πρόκειται επίσης για καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδεις και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες.

8 γραμμάρια πρωτεΐνης το γάλα σόγιας

Το ζωικό γάλα αποτελεί σημαντική πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου, βιταμίνης D και άλλων θρεπτικών συστατικών. Το ζωικό γάλα περιέχει 8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά φλιτζάνι, το γάλα σόγιας περιέχει λίγο περισσότερο από 6 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Έχουν δηλαδή μικρή διαφορά. Το γάλα βρώμης από την άλλη πλευρά έχει μόλις 3 γραμμάρια ανά φλιτζάνι. Τελευταία έρχονται το γάλα αμυγδάλου με λίγο περισσότερο από 1 γραμμάριο και το γάλα καρύδας με ακόμη μικρότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη.

Aκόμη, το γάλα σόγιας περιέχει παρόμοιες ποσότητες ασβεστίου και βιταμίνης D με το αγελαδινό και είναι μια επιλογή χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες σε σύγκριση με άλλα μη ζωικά γάλατα. Αρκεί να μην έχει πολλή πρόσθετη ζάχαρη. Το γάλα καρύδας είναι άλλη μια επιλογή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Αλλά αν το γάλα είναι η κύρια πηγή ασβεστίου μας, ας συγκρίνουμε τις ετικέτες κι ας αναζητάμε μια μάρκα ενισχυμένη στο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό.

Ετικέτες
Exit mobile version