Επίθεση σε ιερέα Αυστραλία: Επτά συλλήψεις για τις βίαιες διαδηλώσεις

ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση σε ιερέα Αυστραλία: Επτά συλλήψεις για τις βίαιες διαδηλώσεις

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ελένη Ευστρατίου

Επίθεση σε ιερέα - Αυστραλία: Η αστυνομία δήλωσε πως πρόκειται για άτομα που αποτελούν «απαράδεκτη απειλή» για τη χώρα

24.04.2024 | 23:08

Στη σύλληψη επτά προσώπων προχώρησαν οι Αρχές της Αυστραλίας σχετικά με το χτύπημα με μαχαίρι που έφερε ένας 16χρονος σε έναν ιερέα, την προηγούμενη εβδομάδα. Οι Αρχές ανέφεραν ότι οι επτά συλληφθέντες αποτελούσαν «κίνδυνο και απαράδεκτη απειλή» για τους Αυστραλούς πολίτες και συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια αντιτρομοκρατικής επιχείρησης της αστυνομίας στην οποία συμμετείχαν 400 μέλη των δυνάμεων της τάξης. Δύο υψηλόβαθμοι αστυνομικοί επεσήμαναν ότι τα πρόσωπα που συνελήφθησαν συνδέονται με τον 16χρονο που κατηγορείται για την επίθεση. Οι συλληφθέντες είχαν ασπαστεί «ακραία ιδεολογία υποκινούμενη από θρησκευτικά κίνητρα», σημείωσαν οι ίδιες πηγές.

Ο Ντέιβ Χάντσον, υψηλόβαθμο στέλεχος της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, δήλωσε ότι είναι «πιθανό» η ομάδα των συλληφθέντων να προετοίμαζε επίθεση, αν και δεν έχει εντοπιστεί κανένας συγκεκριμένος στόχος. «Η συμπεριφορά τους κατά την παρακολούθησή τους μας οδήγησε να σκεφτούμε ότι επρόκειτο να διαπράξουν ενέργεια την οποία δεν θα ήμασταν σε θέση να εμποδίσουμε», εξήγησε. «Στη διάρκεια της έρευνας πιστέψαμε ότι ήταν πιθανό να εξαπολύσουν επίθεση», σημείωσε ο Χάντσον. Η αστυνομία ενημέρωσε πως και οι επτά συλληφθέντες είναι ανήλικοι.

 Το χρονικό της επίθεσης

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Μαρ Μάρι Εμάνουέλ, επίσκοπος σε ασσυριακή εκκλησία του Σίδνεϊ δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι από έναν 16χρονο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί στο κεφάλι και το στήθος, στη διάρκεια λειτουργίας που μεταδιδόταν απευθείας μέσω του διαδικτύου. Παράλληλα, τρεις ακόμη άνθρωποι που προσπάθησαν να σταματήσουν τον ανήλικο, τραυματίστηκαν από το μαχαίρι. Η αστυνομία αμέσως χαρακτήρισε την επίθεση του εφήβου «τρομοκρατική» και ξεκίνησε έρευνα στην οποία συμμετέχουν η ομοσπονδιακή αστυνομία, η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας και οι υπηρεσίες Πληροφοριών.

Μετά την επίθεση ξέσπασαν επεισόδια έξω από την εκκλησία, κατά τα οποία δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από ανθρώπους που πέταξαν «μπουκάλια, τούβλα και άλλα αντικείμενα».  Οι αρχές της Αυστραλίας καθώς και η αντιτρομοκρατική υπηρεσία ξεκίνησαν έρευνα σχετικά με τα επεισόδια και τους κινδύνους που ελοχεύει η θρησκευτική οργάνωση στην οποία φέρεται να συμμετείχε ο δράστης. Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατέληξαν σε 12 άτομα που σχετίζονταν με τα επεισόδια, με επτά από αυτά να συλλαμβάνονται.

Exit mobile version