Πώς έφτασε η Αντιτρομοκρατική στον 38χρονο, μέλος της οργάνωσης «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

ΕΛΛΑΔΑ

Πώς έφτασε η Αντιτρομοκρατική στον 38χρονο, μέλος της οργάνωσης «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Του Πέτρου Καρσιώτη

23.04.2024 | 14:33

Μια υπόθεση ληστείας στην Πάτρα στα τέλη Φεβρουαρίου οδήγησε την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στη σύλληψη ενός ακόμη μέλους της οργάνωσης «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης». Πρόκειται για την οργάνωση, η οποία θεωρείται υπεύθυνη για πέντε ενέργειες, κυριότερη των οποίων η αποστολή ισχυρότατης βόμβας κρυμμένης σε φάκελο, στο γραφείο της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών στη Θεσσαλονίκη.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Πρόκειται για έναν 38χρονο, γνωστό πρόσωπο στο χώρο των αντιεξουσιαστών ιδιαίτερα στην Πάτρα, που έπαιζε κατά την αντιτρομοκρατική υπηρεσία σημαντικό ρόλο στην οργάνωση και εκτέλεση των επιθέσεων της οργάνωσης, την οποία συντόνιζε μέσα από τις φυλακές 36χρονος και στην οποία μετείχαν και δύο στρατιωτικοί ειδικευμένοι στα εκρηκτικά. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές, μετά τη σύλληψή του για την υπόθεση ληστείας στην αχαϊκή πρωτεύουσα, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας προχώρησαν σε κατάσχεση κινητού τηλεφώνου και όλων των ψηφιακών μέσων που βρέθηκαν στην κατοχή του 38χρονου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών στους οποίους παραδόθηκαν για εξέταση, κατάφεραν να  πιστοποιήσουν ότι είχε αποθηκεύσει δύο χειρόγραφες προκηρύξεις με τις οποίες αναλάμβαναν τα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης την ευθύνη αντίστοιχων βομβιστικών επιθέσεων. Η μία αφορούσε την έκρηξη βόμβας σε υποκατάστημα τράπεζας στην οδό Τριών Ιεραρχών στα Πετράλωνα τον Ιανουάριο και η δεύτερη την ενέργεια σε κατασκευαστική εταιρία στην Κηφισιά. Μάλιστα, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, η πρώτη προκήρυξη είχε σβηστεί από το ψηφιακό μέσο μία ημέρα πριν από την αποστολή της σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου για την ανάληψη της ευθύνης με τη συγκεκριμένη ονομασία της οργάνωσης. Όταν η αντιτρομοκρατική, που έχει ήδη προχωρήσει ήδη από τον Φεβρουάριο  στην εξάρθρωση της οργάνωσης, έλαβε τα πειστήρια από τα εγκληματολογικά εργαστήρια, τα έθεσε υπ’όψιν των ανακριτικών Αρχών με αποτέλεσμα να εκδοθεί ένταλμα το οποίο εκτελέστηκε από ομάδα της Δ.Α.Ε.Ε.Β που έφθασε στην Πάτρα.

H ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Για τη σύλληψη η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε στην πάρα κάτω ανακοίνωση: «Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, ταυτοποιήθηκε και συνελήφθη στην Πάτρα,  38χρονος ημεδαπός, σε εκτέλεση σχετικού Εντάλματος Σύλληψης Ανακριτή Αθηνών για συμμετοχή στην Τρομοκρατική Οργάνωση «Ομάδα Σύμπραξης Εκδίκησης». Υπενθυμίζεται ότι έχουν προφυλακιστεί και  οι έξι συλληφθέντες- οι 4 βρίσκονταν ήδη στις φυλακές συνεργαζόμενοι με τον 36χρονο αρχηγό- ως σχετιζόμενοι με την οργάνωση, στην οποία αποδίδονται πέντε τρομοκρατικές ενέργειες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Ανάμεσα στους 6 συλληφθέντες που βαρύνονται με σωρεία κακουργηματικών και πλημμεληματικών πράξεων, βρίσκονται, όπως αναφέρθηκε,  δυο  υπαξιωματικοί Στρατού και Αεροπορίας, με γνώσεις στα εκρηκτικά. Σύμφωνα με την Αντιτρομοκρατική, dna του ενός, εντοπίστηκε στον παγιδευμένο φάκελο με εκρηκτικά μηχανισμό, με παραλήπτρια την Πρόεδρο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Ο σύζυγος απέτρεψε την έκρηξη

Το ευτύχημα ήταν ότι ο σύζυγος της ανωτάτης δικαστικού, που ήταν παρών στην παραλαβή του φακέλου, καθώς υπήρξε παλαιότερα αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, από εμπειρία αντελήφθη ότι δεν ήταν κανονικός φάκελος και δεν είχε σταλεί βέβαια όπως έγραφε απ έξω από την  «Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων». Οι ειδικοί στα εκρηκτικά αστυνομικοί είπαν τότε, ότι, αν γινόταν η έκρηξη με το άνοιγμα του φακέλου, θα σκοτώνονταν οι ευρισκόμενοι στο γραφείο, αλλά και όσοι περνούσαν τυχαία για να κάνουν τη δουλειά τους την ίδια στιγμή στο διάδρομο! Μεταξύ των συλληφθέντων τότε ήταν και μια γυναίκα φίλη ενός εκ των κατηγορούμενων.

Τι ισχυρίστηκαν

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους 6 κατηγορούμενους, οι τέσσερις αρνήθηκαν το σε βάρος τους κατηγορητήριο, ένας 36χρονος αποδέχθηκε μόνο μια επιμέρους πράξη και ο ένας στρατιωτικός (της Πολεμικής Αεροπορίας) τήρησε το δικαίωμα της σιωπής. Ο 36χρονος συλληφθείς, φέρεται να αποδέχθηκε μόνο ότι ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που χρησιμοποιήθηκε ως μέσο διαφυγής, στη βομβιστική επίθεση στην Εθνική Τράπεζα στα Πετράλωνα, αρνούμενος όλες τις άλλες πράξεις που του καταλογίζονται. Η νεαρή συγκατηγορούμενή του για την ίδια υπόθεση, φέρεται να υποστήριξε ότι βρέθηκε με το αυτοκίνητό της στον τόπο της επίθεσης στα Πετράλωνα, αλλά δε γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί.

Exit mobile version