Πώς να κερδίσω την εμπιστοσύνη του άλλου: 4 μαγικές φράσεις από την ειδικό

PLUS

Πώς να κερδίσω την εμπιστοσύνη του άλλου: 4 μαγικές φράσεις από την ειδικό

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βασιλική Τσίγγα

Πώς να κερδίσω την εμπιστοσύνη του άλλου: Δουλεύουν το ίδιο καλά στο επαγγελματικό περιβάλλον, αλλά και στις προσωπικές σχέσεις.

19.04.2024 | 23:00

Η βάση σε κάθε σχέση, εκτός φυσικά από την αγάπη, είναι η εμπιστοσύνη. Η εμπιστοσύνη είναι το κλειδί που ξεδιπλώνει τις όποιες εσωτερικές αμφιβολίες που μπορεί κάποιος να έχει. Τόσο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και σε επαγγελματικό, είναι το Α και το Ω. Η εμπιστοσύνη μέσα στις σχέσεις χτίζεται και χτίζεται με αμοιβαιότητα από όλες τις πλευρές. Στον εργασιακό τομέα, ειδικά αν υπάρχει και ανταγωνισμός, το αίσθημα της εμπιστοσύνης δεν αφήνει πολλά περιθώρια για να αναπτυχθεί. Μετράει πολύ η καλή πρόθεση, μέσα στον εργασιακό χώρο. Εργοδότες και εργαζόμενοι, οφείλουν να αφήνουν χώρο και χρόνο, για να δημιουργήσουν από κοινού ένα πεδίο εμπιστοσύνης, που θα φέρει θετικά αποτελέσματα στην μεταξύ τους σχέση.

Σύμφωνα με την Amy Edmondson, καθηγήτρια οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων στο Χάρβαρντ, υπάρχουν 4 μαγικές φράσεις που μπορούν να αλλάξουν άρδην αυτό το κλίμα και να γίνουν έδαφος για την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ συναδέλφων, ενώ ταυτόχρονα οι ίδιες φράσεις έχουν αποτελέσματα και στις διαπροσωπικές σχέσεις. Από τη στιγμή βέβαια που συνοδεύονται και από πραγματικά καλές προθέσεις και δεν είναι απλώς λόγια του αέρα.

«Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω;»

Ακόμη κι αν η απάντηση στην καλοπροαίρετη ερώτηση μας είναι «τίποτα, ευχαριστώ πολύ», έχουμε ήδη κάνει ένα βήμα που μας «παρουσιάζει» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η απάντηση μπορεί να είναι αρνητική, ωστόσο, η προσφορά μας έχει «κλειδώσει» στο μυαλό αυτού, στον οποίο την κάναμε. Την επόμενη φορά, μπορεί όντως να ζητήσει τη βοήθεια μας, όμως με κάποιον τρόπο έχουμε κατοχυρωθεί ως άνθρωποι καλής θέλησης και με διάθεση συνεργασίας.

«Εμπιστεύομαι τις κινήσεις σου»

Αν θέλουμε να μας εμπιστευθούν, πρέπει πρώτα να δείξουμε ότι ξέρουμε να εμπιστευόμαστε. Δεν χρειάζεται να ρισκάρουμε με μεγάλες υποθέσεις, τονίζει η Edmondson. Αρκεί να δώσουμε τα εύσημα, για μία μικρή δουλειά που κάποιος συνεργάτης μας έφερε ή θα φέρει εις πέρας. Είναι μία μαγική κουβέντα που γεμίζει τον απέναντι με ίσιες δόσεις αυτοπεποίθησης, αλλά και ευθύνης. Το περιθώριο λάθους, με μία τόση δα ενθαρρυντική κουβέντα, θα είναι μικρό.

«Πώς μπορούμε να το κάνουμε διαφορετικά;»

Να μια φράση, που αμέσως σκορπάει έμπνευση. Αν έχετε αναλάβει κάτι τετριμμένο, κάτι που δεν είναι ακριβώς παρθενογένεση, μπορείτε να το μετατρέψετε από αγγαρεία σε κάτι σπουδαίο, μόνο και μόνο επειδή θα το κάνετε με τον τρόπο σας. Πόσο μάλλον, αν «πετάξετε» την ιδέα, τη στιγμή που όλοι σκέφτονται πώς μπορούν να απεμπλακούν από το βαρετό project. Το να «εμπνέεις», από τη γάτα σου, μέχρι μια ομάδα ανθρώπων, θεωρείται σημαντικό προσόν τόσο στην επαγγελματική αρένα, όσο και στις διαπροσωπικές σχέσεις.

«Τι θα ήταν το καλύτερο για εμάς;»

Μυστικό Νο 1: Αποφεύγουμε να επισημάνουμε σε συνεργάτη ή συνάδελφο ότι αυτό που λέει ή ότι ο δρόμος που επέλεξε είναι λάθος. Μυστικό Νο 2: Χρησιμοποιούμε πληθυντικό αριθμό. Και στις δύο περιπτώσεις η εμπιστοσύνη κερδίζεται τόσο από τη λεπτότητα μας να μην «επιτεθούμε», υπογραμμίζοντας μία λάθος απόφαση, όσο και από το κλίμα ομάδας, που επιχειρούμε να εμπνεύσουμε. Γενικώς, σε κάθε συζήτηση και κάθε σχέση, το να μην αφήνεις τον άλλο να νιώσει μόνος και ανυπεράσπιστος, έχει οφέλη. Αν όχι άμεσα, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα.  Και κυρίως, κάπως έτσι, αργά, αλλά σταθερά – όταν δεν υπάρχει άλλος τρόπος – «χτίζονται» συμμαχίες από το πουθενά.

ΠΗΓΗ:.lifo.gr

Ετικέτες
Exit mobile version