Τα οφέλη της αγκαλιάς: Η θεραπευτική δύναμή της

PLUS

Τα οφέλη της αγκαλιάς: Η θεραπευτική δύναμή της

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βασιλική Τσίγγα

Τα οφέλη της αγκαλιάς: Η δύναμη της αγκαλιάς είναι μεγάλη, είναι η τροφή για τη θετική ανάπτυξη του ανθρώπου.

17.04.2024 | 23:30

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή μας που αυτό που θέλουμε πρωτίστως είναι να κουρνιάσουμε σε μια ζεστή αγκαλιά, χωρίς λόγια. Να αφεθούμε σε μια αγκαλιά που γνωρίζουμε πόσο μας αγαπάει. Στην αγκαλιά οι αποστάσεις μηδενίζονται, συναισθηματικές και μη, δημιουργείται ένα πεδίο αγάπης, καλοσύνης, μοιράσματος και ενσυναίσθησης.

Η δύναμη της αγκαλιάς είναι μεγάλη, είναι η τροφή για τη θετική ανάπτυξη του ανθρώπου. Κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς, προκαλείται αύξηση της παραγωγής ωκυτοκίνης, μιας σημαντικής ορμόνης για το αίσθημα της ευεξίας και της αγάπης. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αγκαλιές. Το παιδί αν δεν πάρει αγάπη και αγκαλιά, θα έχει στερηθεί τη χαρά και την ασφάλεια στη ζωή του.

Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς

Μάλιστα η αγκαλιά έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς στις 21η Ιανουαρίου. Η ιδέα αυτή προήλθε το 1986 από τον φοιτητή Kevin Zaborney, ο οποίος έψαχνε ακόμη έναν τρόπο ώστε να προσφέρουμε αγκαλιές στους ανθρώπους που αγαπάμε και θέλουμε να έχουμε στη ζωή μας. Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί επίσημα ως παγκόσμια ημέρα από τον ΟΗΕ, όλες οι χώρες το αναπαράγουν και το υιοθετούν. Τα οφέλη της αγκαλιάς είναι πολλαπλά, τόσο για τη σωματική, όσο και για τη ψυχική υγεία του ανθρώπου. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι η αγκαλιά μειώνει τα επίπεδα στρες, ενισχύει τα επίπεδα ωκυτοκίνης και συνεισφέρει στη συνολική μας ευεξία.

Χαλαρώνει το νευρικό   σύστημα

Η πίεση των χεριών από μία αγκαλιά δίνει σήμα στον εγκέφαλό να μειώσει τα επίπεδα στρες και έτσι ο άνθρωπος που τη δέχεται ηρεμεί και χαλαρώνει. Η αφή έχει τεράστια δύναμη, αφού είναι η πρώτη αίσθηση που αποκτά το έμβρυο στη μήτρα, περίπου την 14η εβδομάδα κύησης.

Προστατεύει από κρυολογήματα

Σύμφωνα με μελέτες, άνθρωποι που ένιωθαν άγχος λόγω διαπροσωπικών συγκρούσεων, με τις αγκαλιές αποδείχτηκε ότι είχαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα του ιού του κρυολογήματος.

Καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία

Όπως όλα δείχνουν η αγκαλιά κάνει καλό και στην καρδιά όχι μόνο για ψυχολογικούς λόγους αλλά γιατί πραγματικά βελτιώνει την φυσική υγεία. Περίπου 20 δευτερόλεπτα αγκαλιάς μειώνουν την πίεση της καρδιάς.

Βοηθάει να κοιμόμαστε καλύτερα

Αν δεν μπορείτε  να κοιμηθείτε ούτε μετά από εκατοντάδες προβατάκια που έχετε μετρήσει, τότε δοκιμάστε  να αγκαλιάσετε για δέκα λεπτά το σύντροφό σας. θα δείτε διαφορά.

Προσφέρει χαρά

Κι όμως με το αγκάλιασμα ανεβαίνει η διάθεση, αφού είναι λες και αμέσως έχουμε τεράστιες δόσεις σεροτονίνης, το φυσικό αντικαταθλιπτικό του σώματος.

Βάζει τέλος στις αντιπαραθέσεις

Όπως όλα δείχνουν τα ζευγάρια που αγκαλιάζονται συχνά καβγαδίζουν λιγότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι αγκαλιές θεωρούνται σημάδι κοινωνικής αποδοχής και εξαφανίζουν τα πιθανά αρνητικά συναισθήματα.

Θεραπευτικό άγγιγμα

Η αγκαλιά έχει την ιδιότητα να θεραπεύει πληγές σωματικές και συναισθηματικές. Η ζεστασιά, η καλοσύνη που ανταλλάσσουμε μέσω της αγκαλιάς, μπορούν να απαλύνουν τον πόνο προσφέροντας ένα ασφαλές πεδίο για όλες τις καθημερινές προκλήσεις.

Ετικέτες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version