ΕΝΦΙΑ 2024: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση έως 10% – Πώς θα γίνει η εξόφληση

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΝΦΙΑ 2024: Ποιοι δικαιούνται έκπτωση έως 10% – Πώς θα γίνει η εξόφληση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

ΕΝΦΙΑ 2024: Σε 11 μηνιαίες δόσεις η εξόφληση του φόρου

10.04.2024 | 09:38

Η ανάρτηση 7.159.164 εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ ολοκληρώθηκε. Φέτος, για πρώτη φορά πάνω από 215.171 φορολογούμενοι θα λάβουν έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για 298.210 εμπράγματα δικαιώματα σε ασφαλισμένες κατοικίες τους.

Επίσης, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων, που έχουν εκκρεμή επιστροφή φόρου και επιθυμούν να τη λάβουν ολόκληρη, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων δεν θα διενεργεί κεντρικούς συμψηφισμούς με τον τρέχοντα ΕΝΦΙΑ έως και τις 19 Απριλίου 2024.

Πώς θα εξοφληθεί ο φόρος

Η πληρωμή του Φόρου θα πραγματοποιηθεί σε 11 δόσεις με την πρώτη στις 30 Απριλίου και την τελευταία στις 28 Φεβρουαρίου του 2025. Οι ιδιοκτήτες μπορούν να ελέγξουν τον φόρο που τους αναλογεί μέσα από την ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, myproperty ή να ενημερωθούν μέσα από την εφαρμογή myaadeapp ακολουθώντας τα εξής βήματα:

Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE.

 • Κάνετε κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές»
 • Κάνετε κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές»
 • Κάνετε κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»
 • Θα ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9 (με κωδικούς Taxisnet)
 • Επιλέγετε το έτος 2024 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2024.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο ακινήτων:

 • Εφάπαξ
 • Σε 11 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως τα τέλη Απριλίου και την τελευταία έως τα τέλη Φεβρουαρίου του 2025
 • Σε 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις, εντάσσοντας την οφειλή στην πάγια ρύθμιση.

Έκπτωση έως 10%

Για πρώτη φορά φέτος προβλέπεται και μια έκπτωση της τάξεως έως 10% για τα ακίνητα που έχουν ασφαλιστεί κατά το προηγούμενο έτος από φυσικές καταστροφές. Η έκπτωση ισχύει μόνο για τα ακίνητα που είναι ασφαλισμένα για τους κινδύνους πυρκαγιάς, πλημμύρας και σεισμού, εφόσον:

η ασφαλισμένη αξία ανέρχεται σε τουλάχιστον 900 ευρώ/ τ.μ.

Έκπτωση 3%

Επιπλέον, προβλέπεται έκπτωση φόρου 3% για τα φυσικά πρόσωπα τα οποία θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος. Πιο αναλυτικά, η διάταξη ορίζει πως «όταν ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2023, καταβάλλεται εφάπαξ μέχρι την καταληκτική ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης, παρέχεται στο συνολικό ποσό του φόρου και των συμβεβαιούμενων με αυτόν οφειλών, έκπτωση τρία (3%) τοις εκατό».

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μπορούν να έχουν δύο κατηγορίες πολιτών και αυτοί είναι:

 • Όσοι επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Η απαλλαγή έχει διάρκεια τριών ετών.
 • Τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω, καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%

Ωστόσο, θα πρέπει να πληρούνται οι κάτωθι προϋποθέσεις:

 • Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
 • Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως όσοι διαπιστώσουν ότι το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ έχει λάθη, μπορούν να προχωρήσουν σε τροποποίηση του Ε9 κερδίζοντας μείωσης από 20 έως 90%.

Ετικέτες
Exit mobile version