Δαδιά φωτιά: Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη από την δεκαετία του 1980 σύμφωνα με την Κομισιόν

ΕΛΛΑΔΑ

Δαδιά φωτιά: Η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην Ευρώπη από την δεκαετία του 1980 σύμφωνα με την Κομισιόν

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ελένη Γεωργούλια

Δαδιά φωτιά: Τα στοιχεία της έκθεσης της Κομισιόν

10.04.2024 | 16:30

Η Ελλάδα στη Δαδιά (κοντά στην Αλεξανδρούπολη) επλήγη από τη μεγαλύτερη μεμονωμένη πυρκαγιά που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1980, αναφέρει έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα  10/4 από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τονίζεται ότι η κλιματική αλλαγή έχει ως συνέπεια όλο και συχνότερη την εκδήλωση πυρκαγιών. Πιο συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι έκταση διπλάσια από το Λουξεμβούργο και συγκεκριμένα πάνω από μισό εκατομμύριο εκτάρια (504.002) κάηκε από τις πυρκαγιές το 2023, με βάση την προκαταρκτική έκθεση για τις δασικές πυρκαγιές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η έκθεση της Κομισιόν δείχνει ότι οι πυρκαγιές εντάθηκαν το καλοκαίρι του 2023, επηρεάζοντας κατά κύριο λόγο την περιοχή της Μεσογείου, με την Ελλάδα στη Δαδιά (κοντά στην Αλεξανδρούπολη) να υφίσταται τη μεγαλύτερη μεμονωμένη πυρκαγιά που έχει σημειωθεί στην Ευρώπη από τη δεκαετία του 1980. Η κλιματική αλλαγή κάνει τις πυρκαγιές όλο και πιο συχνές, κάτι που θα χειροτερέψει, όπως υπογραμμίζει η ευρωπαϊκή έκθεση αξιολόγησης του κλιματικού κινδύνου, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο. Οι φωτιές πλήττουν όλο και περισσότερο περιοχές που δεν θεωρούνταν επιρρεπείς σε πυρκαγιές, κατά το παρελθόν.

Τα στοιχεία για τους πρώτους τρεις μήνες του 2024

Ακόμη, τα προκαταρκτικά στοιχεία για τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 δείχνουν σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο αριθμό πυρκαγιών, αν και αυτές δεν είχαν σημαντικές επιπτώσεις όσον αφορά τις καμένες εκτάσεις. Η ανάλυση ανά τύπο βλάστησης για το 2023 αποκαλύπτει ότι το 37% της συνολικής καμένης έκτασης καλυπτόταν από θάμνους και σκληρόφυλλη βλάστηση, χαρακτηριζόμενη από σκληρά, πυκνά φύλλα και προσαρμοσμένα σε παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας, ενώ το 26% (120.000 εκτάρια) ήταν δάση. Βάσει της έκθεσης, οι πυρκαγιές προκάλεσαν σοβαρή ζημιά στο περιβάλλον, παράγοντας περίπου 20 μεγατόνους (Mt) εκπομπών CO2, που ισοδυναμούν με σχεδόν το ένα τρίτο όλων των εκπομπών από τη διεθνή αεροπορία στην ΕΕ σε ένα χρόνο. Τα τρία χειρότερα χρόνια σε αυτόν τον αιώνα από την έκταση της καμένης έκτασης που χαρτογραφήθηκε από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (EFFIS) ήταν το 2017 (988.427 εκτάρια), το 2022 (837.212 εκτάρια) και το 2007 (588.388 εκτάρια).

Η τελική έκθεση του 2023, η οποία ενσωματώνει τις εθνικές συνεισφορές, πρόκειται να δημοσιευθεί το φθινόπωρο. Η Επιτροπή δημοσίευσε τον Μάρτιο του 2024 ανακοίνωση για την οικοδόμηση της κλιματικής ανθεκτικότητας στην ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση των κλιματικών κινδύνων. Ως μέρος της άμεσης δράσης, τα μέτρα απαιτούν ενισχυμένη πρόληψη, συμπεριλαμβανομένων λύσεων που βασίζονται στη φύση, καλύτερη ετοιμότητα χάρη στα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης και στα αποτελεσματικά μέσα πυρόσβεσης που παρέχονται μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (UCPM).

Exit mobile version