Fika, σουηδική τεχνική: Πώς να είσαι ευτυχισμένος στη δουλειά σου κάθε μέρα

PLUS

Fika, σουηδική τεχνική: Πώς να είσαι ευτυχισμένος στη δουλειά σου κάθε μέρα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Αν νιώθεις κι εσύ ότι οι ημέρες στο γραφείο είναι εφιαλτικές και τίποτα δεν πάει καλά, τότε ίσως έχεις ανάγκη το Fika των Σουηδών.

29.03.2024 | 15:40

Σίγουρα οι ημέρες στο γραφείο δεν είναι πάντα οι καλύτερες έτσι; Υπάρχουν φορές που οι υποχρεώσεις, τα deadlines ή οι συνάδελφοί σου σε βγάζουν εκτός εαυτού, αλλά παρόλα αυτά εσύ πρέπει να κάνεις υπομονή και να αντέξεις μέχρι να ολοκληρωθεί το ωράριό σου. Στη Σουηδία, όμως, φαίνεται πως έχουν βρει έναν τρόπο να κάνουν χαρούμενη κάθε μέρα στη δουλειά τους. Κι αυτό επιτυγχάνεται με το Fika. Και τώρα προφανώς θα αναρωτιέσαι τι είναι πάλι αυτό; Με τον συγκεκριμένο όρο, λοιπόν, οι Σουηδοί εννοούν την τέχνη του να είσαι ευτυχισμένος στον εργασιακό σου χώρο. Πώς επιτυγχάνεται; Με μια πολύ μικρή συνήθεια που μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην απόδοσή σου, στην παραγωγικότητα σου, αλλά στη διάθεση σου εντός δουλειάς. Η παραγωγικότητα είναι μια από τις εμμονές του σημερινού κόσμου. Όλοι θέλουμε να χρησιμοποιούμε καλύτερα τον χρόνο μας, έτσι ώστε καταφέρουμε περισσότερα πράγματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το θέμα δεν είναι να δουλεύουμε 24 ώρες το 24ωρο ή να ζούμε κολλημένοι στην καρέκλα του γραφείου, αλλά να μάθουμε να είμαστε αποτελεσματικοί, να βάζουμε προτεραιότητες και να παίρνουμε σωστές αποφάσεις, με τις οποίες μπορούμε να πετύχουμε στόχους και να ολοκληρώσουμε εργασίες χωρίς άγχος.

Οι Σουηδοί γνωρίζουν ότι μερικές φορές αυτό που πρέπει να κάνουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι ένα διάλειμμα, και γι’ αυτό το Fika είναι μια αδιαπραγμάτευτη έννοια για αυτούς. Ουσιαστικά αναφέρεται στα περίφημα Coffee Breaks, ένα μικρό διάλειμμα για καφέ δηλαδή, το οποίο μπορούμε να το συναντήσουμε σε οποιοδήποτε γραφείο και τύπο εργασίας, αλλά οι Σουηδοί το κάνουν με διαφορετικό τρόπο. «Είναι ουσιαστικά ένα διάλειμμα για καφέ. Ωστόσο, αντί να φτιάξουν τον καφέ τους ή να τον παραγγείλουν στο γραφείο, οι Σουηδοί φεύγουν εντελώς από τη δουλειά, κάθονται για καφέ και πρωινό, συζητούν με συναδέλφους και ρίχνουν ρυθμούς», εξηγεί το Business Insider.

Η διαφορά μεταξύ ενός Fika και ενός κανονικού διαλείμματος για καφέ είναι ότι το Fika σας κάνει να σηκωθείτε από την καρέκλα σας, να φύγετε από το γραφείο και να συνομιλήσετε λίγο με τους συναδέλφους σας, καθιστώντας αυτό όχι μόνο ένα σύντομο διάλειμμα, αλλά μια ευχάριστη και αναζωογονητική δραστηριότητα. Και αυτό δεν γίνεται μόνο μία φορά την ημέρα, αλλά συνήθως δύο φορές. Ποια τα οφέλη αυτής της διαδικασίας; Η έξοδος από το γραφείο και ο ήλιος προσφέρει στο σώμα μας μια καλή δόση βιταμίνης D, ενώ ταυτόχρονα μας βοηθά να κοινωνικοποιηθούμε, μειώνοντας το άγχος της δουλειάς. Παράλληλα, σύμφωνα με το Michigan State University τα διαλείμματα βοηθούν να πάρει κάποιος καλύτερες αποφάσεις, καθαρίζουν το μυαλό, μας γεμίζουν ενέργεια και βελτιώνουν την παραγωγικότητα. Ας βάλουμε το Fika στη ζωή μας, λοιπόν. Κάτι θα ξέρουν οι Σουηδοί.






Ετικέτες
Exit mobile version