Σεισμός Φιλιατρά: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου»

ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Φιλιατρά: «Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ξένη Κιτζόγλου

Σεισμός Φιλιατρά: Το επίκεντρο εντοπίστηκε στο Ιόνιο πέλαγος, 24 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων

29.03.2024 | 10:38

Δυο σεισμικές δονήσεις 5,6 και 5,7 βαθμών καταγράφτηκαν στις 09:11 και στις 09:12, περίπου 25 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων, ένα νησί νότια της Ζακύνθου και δυτικά της Πελοποννήσου. Σύμφωνα με δεδομένα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας το επίκεντρο εντοπίστηκε στο Ιόνιο πέλαγος, 24 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων. Κατά την μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν στο θαλάσσιο χώρο, 36 χιλιόμετρα δυτικά από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας.

Όπως αναφέρει ο γνωστός σεισμολόγος και καθηγητής, Ευθύμης Λέκκας, ο σεισμός έλαβε μέρος «περίπου 20χλμ από τον χερσαίο χώρο της Πελοποννήσου» και στη συνέχεια συμπληρώνει ότι «πρόκειται για ένα σεισμό που έγινε σε μια ευρύτερη περιοχή από τη Ζάκυνθο, τον Πύργο στην Καλαμάτα και στην Τρίπολη. Ακόμα και στο Αγρίνιο. Είναι ένας σεισμός που έγινε πάνω στο ελληνικό τόξο ουσιαστικά. Δεν συνδέεται με ρήγματα τα οποία κατευθύνονται προς την Πελοπόννησο και αυτό είναι αρκετά θετικό».

Μέχρι και την Κρήτη οι δονήσεις

Έπειτα, ο κ. Λέκκας, προσθέτει ότι: «Είναι ένας σεισμός, πάντως, αρκετά μεγάλος  στο 5,7 σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Δεν έχει επηρεάσει σε επίπεδο αρνητικό την Πελοπόννησο. Βεβαίως, υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι στα Στροφάδια έχουμε κάποιες μικροζημιές στο μοναστήρι που υπάρχει εκεί, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει θέμα ανησυχίας. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δε νομίζω σε καμία περίπτωση να υπάρχει θέμα ανησυχίας για τις γύρω χερσαίες περιοχές. Ο σεισμός είναι υποθαλάσσιος». Η Πυροσβεστική είναι ενήμερη και πραγματοποιεί ελέγχους για πιθανές κατολισθήσεις. Μάλιστα, νωρίτερα υπήρχε ένας σεισμός 4,9 βαθμών στην ίδια περιοχή όπως περιγράφει ο κ. Νίκος Παπρακάς στο OPEN.

Η διπλή σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Κρήτη. Όπως ήταν λογικό η διάρκεια του σεισμού ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, λόγω της διπλής δόνησης. Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στην Καλαμάτα και τις όμορες περιοχές, χωρίς, ωστόσο, να έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή σοβαρές υλικές ζημιές. Ο Δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος ανέφερε ότι: «Δεν έχουμε καμία αναφορά για τραυματισμούς στον Δήμο Καλαμάτας, ούτε και σοβαρές ζημιές σε κτίρια. Μόνο κάτι σοφάδες έπεσαν. Έχουμε επικοινωνήσει με όλες τις αρμόδιες αρχές, ενώ ενημερωθήκαμε και για τα σχολεία, τα οποία θα λειτουργήσουν κανονικά». Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας,Τ Νίκου Κοροβέσης, ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων για καθαρά προληπτικούς λόγους. Όσα παιδιά δεν μπορούν να τα παραλάβουν οι γονείς τους, θα παραμείνουν στο προαύλιο του σχολείου τους με την επιτήρηση των εκπαιδευτικών.

Exit mobile version