Ενεργειακός Τειρεσίας τι είναι: “Μαύρη λίστα” για τους κακοπληρωτές ρεύματος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενεργειακός Τειρεσίας τι είναι: “Μαύρη λίστα” για τους κακοπληρωτές ρεύματος

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Βασιλική Τσίγγα

Ενεργειακός Τειρεσίας: Κλειστή θα βρουν την πόρτα των εταιριών ρεύματος καταναλωτές-στρατηγικοί κακοπληρωτές

28.03.2024 | 21:43

Στη “μαύρη λίστα” θα μπαίνουν όσοι στρατηγικά καταλωτές ρεύματος, αφήνουν χρέη σε έναν πάροχο και μετακινούνταν σε έναν άλλον. Πλέον αυτό δε θα συνεχίσει να συμβαίνει, καθώς ενεργοποιείται ο Ενεργειακός Τειρεσίας, ακριβώς για τους καταναλωτές ρεύματος, οι οποίοι έχουν ανεξόφλητα χρέη και μετακινούνται από τον ένα προμηθευτή ενέργειας στον άλλο, αφήνοντας συνεχώς χρέη στους προηγούμενους προμηθευτές. Ο  μηχανισμός αυτός είναι  αντίστοιχος εκείνου των τραπεζών.

Απαγόρευση αλλαγής προμηθευτή στις εξής περιπτώσεις:

  • Αν έχει υποβληθεί εντολή απενεργοποίησης
  •  Αν τρεις προμηθευτές έχουν επισημάνει τον πελάτη ως υπερήμερο

Πότε κόβεται το ρεύμα

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Δημήτρη Φουρλάρη, η παροχή θα κόβεται ένα μήνα μετά από δύο απλήρωτους λογαριασμούς. Η προτεινόμενη διαδικασία προβλέπει ότι,μέσα σε 10 ημέρες μετά την λήξη του δεύτερου απλήρωτου λογαριασμού, οι πάροχοι θα πρέπει να προτείνουν στον πελάτη διακανονισμό με τουλάχιστον 6 δόσεις. Αν ο καταναλωτής δεν πληρώσει τη δόση, επισημαίνεται ως υπερήμερος. Έτσι είκοσι ημέρες μετά την σήμανση του, ο προμηθευτής στέλνει εντολή διακοπής της παροχής.

Πότε επισημαίνεται ο πελάτης ως υπερήμερος: Αν έχουν παρέλθει δύο απλήρωτοι λογαριασμοί. Έχει γίνει πρόταση διακανονισμού εντός δέκα ημερών από τους δύο από τη λήξη της προθεσμίας του δεύτερου λογαριασμού και δεν έχει πληρωθεί η δόση, 20 ημέρες μετά από τη σήμανση του πελάτη ως υπερημερία, τότε ο πάροχος μπορεί να κάνει να στείλει εντολή για διακοπή της παροχής. Στην περίπτωση αυτή δεν θα μπορεί να μετακινηθεί ο πελάτης σε άλλη εταιρεία. Πότε κόβεται η παροχή ρεύματος-φυσικού αερίου: 20 μέρες από την επισήμανση υπερημερίας

Exit mobile version