Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

14

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Διαφωνίες και υψηλοί τόνοι στη Βουλή
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Διαφωνίες και υψηλοί τόνοι στη Βουλή

Πιερρακάκης σε Δουδωνή για τα μη κρατικά ΑΕΙ: Χάρμα οφθαλμών να σας ακούω να διαφωνείτε με Βενιζέλο και Αλιβιζάτο

«Κύριε Δουδωνή, ήταν χάρμα οφθαλμών να σας ακούω να διαφωνείτε με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Αλιβιζάτο. Είμαι βέβαιος πως σας άκουγαν και αυτοί». Με αυτή τη φράση ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης σχολίασε την στάση που τηρεί το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ το οποίο συζητείται στη Βουλή εν όψει της ψήφισής του την Παρασκευή. «Εμείς εδώ διαλέγουμε να εμπιστευτούμε γνωμοδοτήσεις κορυφαίων καθηγητών του Συνταγματικού και του Διοικητικού Δικαίου, έχοντας αντλήσει πάρα πολλά στοιχεία από αυτά που υπήρχαν στις γνωμοδοτήσεις», είπε ο κ. Πιερρακάκης απευθυνόμενος στον κ. Δουδωνή συμπληρώνοντας πως ήταν χάρμα να τον ακούει να διαφωνεί με Βενιζέλο και Αλιβιζάτο.

«Απλώς ήθελα να πω πως όταν ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε στις 20/12 ότι δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών ΑΕΙ αρκεί το νομοσχέδιο να μην είναι σε βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων γνώριζε και τις συνταγματικές γνωμοδοτήσεις πάνω στις οποίες το νομοσχέδιο βασίζεται», συνέχισε. «Εσείς εδώ, λοιπόν, χρησιμοποιείτε το Σύνταγμα ως φύλλο συκής. Αυτό κάνετε. Αλλά ήταν τελείως αντιληπτό ότι η σημερινή σας τοποθέτηση ερχόταν σε συνέχεια των διαφωνιών που είχατε χθες», κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε επίσης,

«Αρα, νομίζω ότι εδώ πέρα, καλό θα είναι, επειδή αυτό είναι το κοινό μας μέλλον, να μπορέσουμε να το συνδιαμορφώσουμε πέρα από τα συνθήματα διότι, όταν αναφέρθηκα σε τοτέμ και ταμπού, δεν αναφερόμουν σε συνταγματικό κείμενο όπως η μονταζιέρα κάποιων εδώ μέσα ήθελε να υπογραμμίσει. Αναφερόμουν στη στενή και ασφυκτική πεποίθηση της μίας και μοναδικής αλήθειας ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο η οποία έχει απαγόρευση ως προς τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Μόνο εμείς, κι αν δεν κάνω λάθος, και η Κούβα είμαστε. Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή σε συμβατότητα με το συνταγματικό κείμενο όπως έλεγαν και συγκεκριμένες μειοψηφικές απόψεις στο ΣτΕ το 1998 και όπως λένε και όλες εκείνες οι θεμελιώδεις μεταβολές οι οποίες έχουν συντελεστεί από το 1974 και έκτοτε, μαζί με τη γνώμη κορυφαίων καθηγητών που ανέφερα πριν, μας κάνουν να πιστεύουμε και να θεωρούμε ότι είναι θεμελιωμένο, ότι αυτό το βήμα είναι απολύτως στέρεο».

«Πέντε κυβιστήσεις σε 2,5 μήνες»

Ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε επίσης και τα όσα δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος. Ο κ.Πιερρακάκης, έκανε λόγο για πέντε κυβιστήσεις τους τελευταίους δυόμιση μήνες. «Η απάντησή σας αντανακλά ένα άγχος», τόνισε ο κ. Πιερρακάκης. «Στις 20 Δεκεμβρίου, δήλωση Νίκου Ανδρουλάκη “δεν θα μπούμε εμπόδιο, αρκεί να μην είναι σε βάρος των δημοσίων πανεπιστημίων”. Δεύτερη τοποθέτηση στις 12.2.24. σήμερα προτείνουμε το σκανδιναβικό παράδειγμα. Τρίτη παρέμβαση 22/2/24 τον νόμο δεν θα τον ψηφίσουμε γιατί θέλουμε μια καθαρή λύση και όχι την εμπορευματοποίηση.Ο νόμος κατατέθηκε 2 μέρες μετά.Τέταρτη τοποθέτηση συμφωνούμε αλλά με αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, αλλά αυτό που κάνει η ΝΔ είναι διευθέτηση συμφερόντων. Θυμάται το Σύνταγμα στις 22/2. Και χθες είπε ότι δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Πιερρακάκης σχολίασε και σκωπτικά τη στάση του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι «ήταν λίγο σαν τον Γιώργο Κωνσταντίνου όταν παράγγειλε το εκμέκ η θέση σας». Πείτε Μου ποιες είναι οι αντιρρήσεις σας, είπε απευθυνόμενη προς τα έδρανα του ΠΑΣΟΚο υπουργός Παιδείας προσθέτοντας ότι τότε θα καθίσω κάτω μαζί σας να το αναλύσουμε. «Αν υπάρχει μία κερδοσκοπία είναι η πολιτική κερδοσκοπία εν όψει εκλογών. Αλλά εκεί φοβάμαι ότι η αποτυχία είναι δεδομένη», κατέληξε.

Νωρίτερα, ο Δημήτρης Μάντζος επιτιθέμενος προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ανέφερε ότι«διαβάζοντας πιο σωστά την γνωμοδότηση που επικαλείστε, αυτός που διαφώνησε με τον Βενιζέλο είστε εσείς, πηγαίνοντας στη ΝΔ, τώρα δεν ξέρω τι είναι πιο χάρμα οφθαλμών, να σας βλέπουμε να υποδύεστε τον Θεμιστοκλή ή να υπερασπίζεστε τον Ευάγγελο Βενιζέλο Από την θέση του Υπουργού της ΝΔ;». Και συνέχισε ο κ. Μάντζος λέγοντας ότι « αφού σας αρέσει ως κυβέρνηση να επικαλείστε τον Βενιζέλο,κάντε το ίδιο για τις απόψεις που έχει εκφράσει για το ζήτημα των υποκλοπών,κάντε το ίδιο για τις συστηματικές επιθέσεις της κυβέρνησής σας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις