Πούτιν – πυρηνικά: Απειλές της Ρωσίας στη Δύση

ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν – πυρηνικά: Απειλές της Ρωσίας στη Δύση

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πούτιν - πυρηνικά: "Οι ΗΠΑ προσπαθούν να σύρουν τη Ρωσία σε κούρσα εξοπλισμών"

29.02.2024 | 12:58

Μύδρους κατά της Δύσης εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους «προσπαθούν να μας καταστρέψουν και να φρενάρουν την ανάπτυξή μας». «Η λεγόμενη Δύση, με τις αποικιοκρατικές τάσεις της, μοχθεί όχι μόνον να περιορίσει την ανάπτυξή μας, αλλά προτίθεται να μας καταστρέψει και να χρησιμοποιήσει τον χώρο μας για τις όποιες επιδιώξεις της, περιλαμβανομένης της Ουκρανίας», είπε o Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας πως οι περισσότεροι Ρώσοι πολίτες υποστηρίζουν την απόφασή του να στείλει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία, σε αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

«Είναι απολύτως αποφασισμένοι να σπείρουν τη διαίρεση ανάμεσά μας και να μας αποδυναμώσουν. Οι πολίτες της Ρωσίας θα υπερασπιστούν την ελευθερία και την ανεξαρτησία μας. Σε εσάς εναπόκειται να καθοριστεί η πορεία μας προς το μέλλον», ανέφερε ο Πούτιν στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, ενώπιον του ρωσικού Κοινοβουλίου λίγες μέρες πριν τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, όπου θα διεκδικήσει μια νέα θητεία.

Πούτιν: Οι ΗΠΑ προσπαθούν να σύρουν τη Ρωσία σε κούρσα εξοπλισμών

Ο Πούτιν έστρεψε τα πυρά του κατά των ΗΠΑ, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον ότι προσπαθεί να σύρει τη Ρωσία σε κούρσα εξοπλισμών. Όπως είπε, το 2018 η Ρωσία κατέθεσε πρόταση για πυρηνική συμφωνία μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον, αλλά την «τορπίλισαν» οι ΗΠΑ. Και υποστήριξε πως η Αμερική ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις μόνον όταν διαβλέπει καθαρά οφέλη. Ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι Αμερικανοί πολιτικοί θέλουν να δείξουν στους ψηφοφόρους ότι «εξακολουθούν να κυβερνούν την υφήλιο».

Πούτιν: Επέκταση του ΝΑΤΟ μπορεί να πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο

Ο Πούτιν είπε, ακόμη, ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει προηγμένα οπλικά συστήματα, περιλαμβανομένων υπερηχητικών πυραύλων Zircon, και ότι έχει το στρατιωτικό πλεονέκτημα στην Ουκρανία. Έπειτα προειδοποίησε τις χώρες του ΝΑΤΟ πως κινδυνεύουν με πυρηνική σύγκρουση αν στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, προσθέτοντας πως η Ρωσία χρειάζεται να ενισχύσει τον δυτικό στρατιωτικό τομέα της μετά την εισδοχή της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα αντεπιτεθεί και «θα νικήσει» το ΝΑΤΟ στο έδαφός του ενόψει της απειλής για διεύρυνση της Συμμαχίας, η οποία, όπως προειδοποίησε, μπορεί να πυροδοτήσει πυρηνικό πόλεμο.

«Προετοιμάζονται να πλήξουν τα εδάφη μας και χρησιμοποιούν τις καλύτερες και αποτελεσματικότερες δυνάμεις για να το κάνουν. Αλλά θυμόμαστε τη μοίρα εκείνων που προσπάθησα να εισβάλουν στο έδαφός μας και, φυσικά, η τύχη τους θα είναι πολύ πιο τραγική από οτιδήποτε θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε. Πρέπει να καταλάβουν ότι διαθέτουμε και εμείς όπλα. Όπλα που μπορούν να τους νικήσουν στο έδαφός τους. Και, φυσικά, όλα αυτά είναι πολύ επικίνδυνα, γιατί μπορεί να πυροδοτήσουν στην πραγματικότητα τη χρήση πυρηνικών όπλων. Το αντιλαμβάνονται;», προειδοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε «σημαντικό για τη Ρωσία να ενισχύσει τους δεσμούς της με τις αραβικές χώρες και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής», ενώ αναφορικά με την εσωτερική πολιτική πρότεινε υψηλότερα επιδόματα και άλλα μέτρα για τη στήριξη των πολύτεκνων οικογενειών.

 

Exit mobile version