Τέλη κυκλοφορίας: Λήγει αύριο η προθεσμία αποπληρωμής

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλη κυκλοφορίας: Λήγει αύριο η προθεσμία αποπληρωμής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ελένη Γεωργούλια

Τέλη κυκλοφορίας: Ποια είναι η ποινή σε περίπτωση καθυστέρησης της αποπληρωμής

28.02.2024 | 13:46

Λήγει αύριο 29 Φεβρουαρίου και μετά από δίμηνη παράταση που έδωσε το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, η προθεσμία για την αποπληρωμή των τελών κυκλοφορίας αλλά και για τη θέση των οχημάτων σε ακινησία. Βάσει του ισχύοντος καθεστώτος, σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης οχήματος καθυστερήσει να πληρώσει τα τέλη, έστω και για ένα λεπτό, θα υποχρεωθεί να καταβάλει το διπλάσιο ποσό ως πρόστιμο. Ωστόσο, επειδή το μέτρο αυτό δέχθηκε επικρίσεις για την αυστηρότητά του, το Υπουργείο θα προχωρήσει στην επανεξέταση των ποινών, έτσι ώστε το πρόστιμο να είναι αναλόγως αυξανόμενο με την χρονική καθυστέρηση του κατόχου.

Δηλαδή, όσο νωρίτερα γίνει η πληρωμή, έστω και εκπρόθεσμα, τόσο μικρότερη θα είναι και η προσαύξηση. Το μέτρο αυτό αναμένεται να εφαρμοστεί για τα τέλη κυκλοφορίας του 2025, που θα πρέπει να καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους. Συνεπώς, όσοι δεν πληρώσουν τα φετινά τέλη κυκλοφορίας έως στο τέλος Φεβρουαρίου, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο ποσό των τελών. Και φέτος τα ειδοποιητήρια για το τι οφείλει ο κάθε ιδιοκτήτης οχήματος είναι αναρτημένα στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «ΜyCar».

Ποια είναι η διαδικασία

• Εισέρχεστε στην πλατφόρμα και επιλέγετε «ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ».

• Εισάγετε τους κωδικούς του Taxisnet και πατάτε ΣΥΝΔΕΣΗ.

• Πατάτε «Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων».

• Επιλέγετε το «Ειδοποιητήρια Τελών Κυκλοφορίας Οχημάτων».

• Επιβεβαιώνετε ότι ο ΑΦΜ και το έτος (2023) που εμφανίζονται είναι τα σωστά και στη συνέχεια εισάγετε τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος

• Πατάτε πάνω στο «Ειδοποιητήριο Τελών Κυκλοφορίας» προκειμένου να σώσετε το αρχείο στο κινητό ή σε κάποιον υπολογιστή, όπου στη συνέχεια μπορείτε να το εκτυπώσετε.
Υπάρχει και δεύτερος τρόπος χωρίς τη χρήση των κωδικών TAXIS. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζονται ο προσωπικός σας ΑΦΜ και ο αριθμός κυκλοφορίας του οχήματος.

Πώς πραγματοποιείται η πληρωμή

• μέσω των μηχανημάτων αυτόματων συναλλαγών που βρίσκονται στις τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί το QR Code, το εικονίδιο δηλαδή που βρίσκεται πάνω δεξιά στο ειδοποιητήριο.
• μέσω Web banking εφόσον έχετε πρόσβαση στην διαθέσιμη εφαρμογή από την τράπεζά τους. Σε αυτή την περίπτωση θα ζητηθεί ο κωδικός RF. Είναι ο 23ψήφιος αριθμός που βρίσκεται στο κέντρο του ειδοποιητηρίου αμέσως μετά τα γράμματα «RF».
• στην πλησιέστερη τράπεζα ή σε κάποιο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ, έχοντας εκτυπώσει εκ των προτέρων το ειδοποιητήριο.
Με το τέλος της παράτασης για την πληρωμή των φετινών τελών κυκλοφορίας σταματά και η παράταση που ισχύει για όσους θέλουν να θέσουν σε ακινησία το Ι.Χ. τους και να απαλλαγούν από τα τέλη του ίδιου έτους.

Όχημα σε ακινησία

Για την «κατάθεση» πινακίδων δεν απαιτείται πλέον –παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις- επίσκεψη στις Δ.Ο.Υ. Η διαδικασία γίνεται ψηφιακά μέσα από τον υπολογιστή ή το κινητό τηλέφωνο των φορολογουμένων μέσω της ενιαίας ψηφιακής πύλης της δημόσιας διοίκησης gov.gr και ειδικότερα στην πλατφόρμα myCAR με τους κωδικούς Taxisnet.

Ο χρήστης επιλέγει «Ψηφιακή Ακινησία/Κυκλοφορία», καταχωρεί ή επιλέγει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος που επιθυμεί να θέσει σε ψηφιακή ακινησία. Καταχωρούνται τα στοιχεία της διεύθυνσης ακινητοποίησης του οχήματος, δηλαδή τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής, την οδό και τον αριθμό. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση αυτή, οι πινακίδες κυκλοφορίας μένουν στο όχημα και δηλώνεται ο χώρος στάθμευσης που θα παραμείνει το αυτοκίνητο για όσο διάστημα βρίσκεται σε ακινησία.

 

Exit mobile version