Έλον Μασκ τσιπάκι: Ο πρώτος ασθενής κινεί… το ποντίκι μόνο με την σκέψη

ΚΟΣΜΟΣ

Έλον Μασκ τσιπάκι: Ο πρώτος ασθενής κινεί… το ποντίκι μόνο με την σκέψη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Έλον Μασκ τσιπάκι: Η Neuralink είναι η νεοφυής επιχείρηση του δισεκατομμυριούχου

24.02.2024 | 21:12

Ο πρώτος άνθρωπος στον οποίο εμφυτεύτηκε τσιπ στον εγκέφαλό του με την τεχνολογία της Neuralink, μπορεί πλέον να ελέγχει με τη σκέψη του το ποντίκι του υπολογιστή, σύμφωνα με τον Έλον Μασκ, ιδρυτή της εταιρείας. “Ο ασθενής φαίνεται να έχει ανακάμψει πλήρως, χωρίς καμία παρενέργεια που να γνωρίζουμε, και είναι σε θέση να ελέγχει το ποντίκι, να μετακινεί το ποντίκι στην οθόνη μόνο με τη σκέψη”, δήλωσε ο Μασκ σε μια συνεδρία του Spaces στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

Η Neuralink είναι η νεοφυής επιχείρηση του δισεκατομμυριούχου και υποστηρίζει ότι έχει αναπτύξει ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα σχεδιασμένο να βοηθά τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα νευρικά τους σήματα για να ελέγχουν εξωτερικές τεχνολογίες, σύμφωνα με το CNBC. Η εταιρεία στοχεύει στην αποκατάσταση χαμένων ικανοτήτων όπως η όραση, η κινητική λειτουργία και η ομιλία. Η Neuralink εμφύτευσε τη συσκευή της σε άνθρωπο για πρώτη φορά τον Ιανουάριο. Η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα ρομπότ για την ακριβή εμφύτευση της συσκευής στον εγκέφαλο.

Ένα μόλις βήμα στην πορεία της Neuralink

Ο Μασκ, ο οποίος είναι επίσης διευθύνων σύμβουλος της Tesla, δήλωσε ότι η Neuralink προσπαθεί να πάρει “όσο το δυνατόν περισσότερα πατήματα κουμπιών από τη σκέψη” του ασθενή. Είπε ότι αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την κίνηση του ποντικιού του υπολογιστή πάνω και κάτω για να σύρει κουτιά σε μια οθόνη. Η Neuralink ξεκίνησε την πρόσληψη ασθενών για την πρώτη κλινική δοκιμή σε ανθρώπους το φθινόπωρο, αφού έλαβε έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη διεξαγωγή της μελέτης τον Μάιο.

Η κλινική δοκιμή στον άνθρωπο σηματοδοτεί ένα μόλις βήμα στην πορεία της Neuralink. Οι εταιρείες ιατρικών συσκευών πρέπει να περάσουν από αρκετά “κύματα” εντατικής συλλογής δεδομένων ασφαλείας και δοκιμών προτού εξασφαλίσουν την τελική έγκριση από τον FDA.

Exit mobile version