Το μεγαλύτερο φίδι στον κόσμο: Βρέθηκε στον Αμαζόνιο

ΚΟΣΜΟΣ

Το μεγαλύτερο φίδι στον κόσμο: Βρέθηκε στον Αμαζόνιο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Το μεγαλύτερο φίδι στον κόσμο βρέθηκε στον Αμαζόνιο στα πλαίσια γυρισμάτων του Νational Geographic με τον Will Smith.

21.02.2024 | 16:36

Το ανακόντα με μήκος 7.5 μέτρα και βάρους 500 κιλά, βρέθηκε κατά τα γυρίσματα της σειράς, National Geographic με τον Γουίλ Σμιθ. Μέχρι στιγμής, ήταν γνωστά τέσσερα είδη ανακόντα, με το μεγαλύτερο το πράσινο που κατοικεί σε τροπικά μέρη της Νότιας Αμερικής, όπως στους ποταμούς Αμαζόνιο, Ορινόκο και Εσεσίμπο. Τα ανακόντα στα ποτάμια και στους υγροτόπους είναι γνωστά για την ταχύτητά τους και την ικανότητά τους να σκοτώνουν το θήραμά τους, τυλίγοντάς , πνίγοντας  και καταπίνοντάς το ολόκληρο. Το πράσινο ανακόντα είναι γενετικά δύο διαφορετικά είδη, ερευνητές που συνεργάστηκαν με τους ιθαγενείς Waorani  μελέτησαν αρκετά δείγματα του βόρειου πράσινου ανακόντα (Eunectes akayima) στην περιοχή Bameno στον Αμαζόνιο του Εκουαδόρ. Το είδος βρέθηκε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων για τη σειρά Disney+ του National Geographic Pole to Pole με τον Will Smith.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως πολλά ανακόντα ανήκαν στο νέο είδος παραμόνευαν στα ρηχά, περιμένοντας τη λεία τους καθώς έκαναν κουπί με κανό στον Αμαζόνιο. «Το μέγεθος αυτών των πλασμάτων ήταν απίστευτο – ένα θηλυκό ανακόντα που συναντήσαμε είχε το εκπληκτικό μήκος των 6,3 μέτρων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο συγγραφέας της μελέτης Bryan Fry από το Πανεπιστήμιο του Queensland. «Υπάρχουν ανεπίσημες αναφορές από τον λαό Waorani για άλλα ανακόντα στην περιοχή που έχουν μήκος μεγαλύτερο από 7,5 μέτρα και ζυγίζουν περίπου 500 κιλά», ανέφερε ο δρ Fry. Το νέο είδος, το οποίο περιγράφεται στο περιοδικό Diversity, διαφοροποιήθηκε από το μέχρι πρότινος γνωστό νότιο πράσινο ανακόντα πριν από περίπου 10 εκατομμύρια χρόνια, διαφέροντας γενετικά από αυτό κατά 5,5%, τη στιγμή, οι άνθρωποι διαφέρουν από τους χιμπατζήδες μόνο κατά περίπου 2%. Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι κορυφαία αρπακτικά για τη διατήρηση της ισορροπίας στα οικοσυστήματά τους.

Η ζωή των ανακόντα

Ένας υγιής πληθυσμός ανακόντα πάει να πει ότι τα οικοσυστήματά τους είναι ζωντανά με άφθονους πόρους τροφής και καθαρό νερό. «Επομένως, το να γνωρίζουμε ποια είδη ανακόντα υπάρχουν και να παρακολουθούμε τον αριθμό τους είναι ζωτικής σημασίας», γράφουν οι ερευνητές στο The Conversation. Τα ανακόντα απειλούνται  από τον κατακερματισμό της γης που προκαλείται από τη βιομηχανοποιημένη γεωργία, τις δασικές πυρκαγιές, την ξηρασία, την κλιματική αλλαγή, καθώς και τη ρύπανση από βαρέα μέταλλα που συνδέεται με διαρροές από δραστηριότητες εξόρυξης πετρελαίου. «Ιδιαίτερα επείγουσα είναι η έρευνα για το πώς οι πετροχημικές ουσίες από τις πετρελαιοκηλίδες επηρεάζουν τη γονιμότητα και την αναπαραγωγική βιολογία αυτών των σπάνιων φιδιών», δήλωσε ο δρ. Fry.

 

Exit mobile version