Μπλίνκεν – Μητσοτάκης Χανιά: Δεν θυμάμαι ποτέ η φιλία μας να ήταν πιο ισχυρή

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπλίνκεν – Μητσοτάκης Χανιά: Δεν θυμάμαι ποτέ η φιλία μας να ήταν πιο ισχυρή

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Μπλίνκεν - Μητσοτάκης Χανιά: Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας

06.01.2024 | 19:47

«Δεν θυμάμαι άλλη εποχή που οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ ήταν τόσο ισχυρές» είπε ο Άντονι Μπλίνκεν στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συνάντησή τους στα Χανιά. Ο πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Αντονι Μπλίνκεν στις 6 το απόγευμα στην οικία του Ακρωτήρι στα Χανιά, τον ξενάγησε σύντομα και ακολούθως, σύμφωνα με την ΕΡΤ προχώρησαν στο μπαλκόνι όπου είχαν μια σύντομη συζήτηση μεταξύ τους. Ακολούθησε ο πρώτος διάλογος μεταξύ τους μπροστά στις κάμερες όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ευχαρίστησή του που υποδέχεται τον κ. Μπλίνκεν στην Ελλάδα, αλλά και για τη στρατηγική σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ.

Ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι η στρατηγική σχέση βρίσκεται σε υψηλό σημείο, τονίζοντας ότι δεν έχει ξαναδεί τόσο θερμές τις σχέσεις τα τελευταία 30 χρόνια και ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι η εμβάθυνση αυτή των σχέσεων οφείλεται και στην ηγεσία του. Η συνάντηση του Ελληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ ολοκληρώθηκε περίπου στις 19:20.

Ο διάλογος Μπλίνκεν-Μητσοτάκη μπροστά στις κάμερες

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Υπουργέ, είναι πραγματική χαρά να σας καλωσορίζω στο σπίτι μου, στον κόλπο της Σούδας, και δεν μπορώ πραγματικά να σκεφτώ ένα μέρος που να συμβολίζει καλύτερα το βάθος της εταιρικής μας σχέσης από αυτό εδώ, το νησί της Κρήτης. Είμαι πολύ χαρούμενος που σας καλωσορίζω σε μια στιγμή που ειλικρινά αισθάνομαι ότι η διμερής μας σχέση είναι στο καλύτερο επίπεδο που υπήρξε ποτέ.

Σε αυτούς τους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς για την περιοχή, είναι εξαιρετικά σημαντικό για εμάς να σταθούμε δίπλα-δίπλα, όχι μόνο για να εργαστούμε για την περαιτέρω ενίσχυση της σχέσης μας, αλλά και για να ενεργήσουμε ως σύμμαχοι και να διασφαλίσουμε ότι η ειρήνη και η σταθερότητα θα επιστρέψουν στην ταραγμένη περιοχή μας. Και πάλι, είναι πραγματική χαρά μου να σας υποδέχομαι εδώ.

Αντονι Μπλίνκεν: Κύριε Πρωθυπουργέ, πρέπει να σάς πω ότι είναι μεγάλη τιμή για μένα, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, να με υποδέχεστε εδώ στο σπίτι σας. Έχω πολλούς Έλληνες φίλους στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξέρω τι σημαίνει να καλωσορίζεις κάποιον στο σπίτι σου και αυτό σημαίνει πολλά, οπότε σας ευχαριστώ γι’ αυτό.
Και πρέπει επίσης να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας όσον αφορά τη σχέση μεταξύ των χωρών μας. Το κάνω αυτό εδώ και 30 χρόνια και έλεγα στον πρέσβη μας, στον υπέροχο πρέσβη μας George Tsunis, ότι δεν θυμάμαι ποτέ η σχέση, η εταιρική σχέση, η φιλία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας να ήταν πιο ισχυρή. Φυσικά, αυτό έχει να κάνει με την στενή σχέση μεταξύ των λαών μας, αλλά έχει να κάνει επίσης με την ηγεσία, και ειδικότερα με τη δική σας ηγεσία. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό.

Στεκόμαστε ενωμένοι, αντιμετωπίζοντας ορισμένες από τις ισχυρές προκλήσεις που έχουμε συναντήσει. Αλλά το γεγονός ότι στεκόμαστε μαζί, ότι συνεργαζόμαστε, είτε πρόκειται για την υπεράσπιση της Ουκρανίας, είτε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, είτε για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, στη Γάζα, είτε με τόσους πολλούς άλλους τρόπους, αυτό αποτελεί τεράστια πηγή δύναμης και διαβεβαίωσης για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ξέρω λοιπόν ότι έχουμε πολλά να συζητήσουμε και γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ. Η φωνή σας, οι απόψεις σας, οι συμβουλές σας και η συνεργασία σας, σημαίνουν πολλά για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σας ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ.

Exit mobile version