Ο πιο επικίνδυνος δρόμος της Ελλάδας: Που βρίσκεται το «μονοπάτι» – εφιάλτης

ΕΛΛΑΔΑ

Ο πιο επικίνδυνος δρόμος της Ελλάδας: Που βρίσκεται το «μονοπάτι» – εφιάλτης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Ο πιο επικίνδυνος δρόμος της Ελλάδας: Πρόκειται για εφιαλτικό πέρασμα που σκαρφαλώνει στον ορεινό όγκο της Καλιακούδας

28.12.2023 | 16:11

Ένα εφιαλτικό πέρασμα που σκαρφαλώνει στον ορεινό όγκο της Καλιακούδας, στον νομό Ευρυτανίας, διεκδικεί μια θέση ανάμεσα στους πιο επικίνδυνους δρόμους της Ελλάδας. Η Ελλάδα δεν φημίζεται μονάχα για τις δαντελωτές ακτές της και τα κρυστάλλινα νερά σε Αιγαίο και Ιόνιο πέλαγος, αλλά και για τους επιβλητικούς ορεινούς όγκους της. Ταξιδεύοντας, λοιπόν, ως τη Στερεά Ελλάδα και την Ευρυτανία μπορείς να συναντήσεις ένα σπάνιο, για τα ελληνικά και όχι μόνο, δεδομένα «μονοπάτι» – έναν χωμάτινο δρόμο που σκαρφαλώνει στη νότια ράχη της περίφημης Καλιακούδας, ξεκινώντας από το ρέμα Κρικελιώτη και το φαράγγι Πάντα Βρέχει.

Στο μεγαλύτερο τμήμα της, η ανάβαση -το πάσο της Καλιακούδας- είναι ένας χωμάτινος δρόμος, ο οποίος απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή ιδιαίτερα για εκείνα τα οχήματα που δεν διαθέτουν αυξημένη απόσταση από το έδαφος και σύστημα τετρακίνησης. Την επικινδυνότητα του ορεινού περάσματος, πέρα από το σαθρό τερέν, ενισχύει το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αρκετά στενό «μονοπάτι» σε ελάχιστα σημεία του οποίου μπορούν να χωρέσουν δύο οχήματα. Στην περίπτωση, βέβαια, που επιδείξει κανείς την απαιτούμενη σύνεση και υπομονή, η θέα από το διάσελο της Καλιακούδας, σε υψόμετρο περίπου 1.730 μέτρων πρόκειται να τον αποζημιώσει.

Απαιτείται τεράστια προσοχή τον χειμώνα

Σημειώστε ότι κατά τη χειμερινή περίοδο, το χιόνι και ο πάγος κάνουν συχνά-πυκνά την εμφάνισή τους, συνεπώς καλό θα ήταν τα μη κατάλληλα προετοιμασμένα οχήματα και οι μη έμπειροι σε εκτός δρόμου αποστολές οδηγοί να επιλέγουν πιο ήπιες καιρικές συνθήκες για να επισκεφθούν και να απολαύσουν την εμπειρία που προσφέρει ένα από τα πλέον απαιτητικά ορεινά περάσματα της χώρας.

Exit mobile version