Δώρο Χριστουγέννων 2023 – καταγγελία: Στη δικαιοσύνη εργοδότες που δεν κατέβαλαν τα χρήματα

ΕΛΛΑΔΑ

Δώρο Χριστουγέννων 2023 – καταγγελία: Στη δικαιοσύνη εργοδότες που δεν κατέβαλαν τα χρήματα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Δώρο Χριστουγέννων 2023 - καταγγελία: Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος δύο ιδιοκτητών επιχειρήσεων στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, οι οποίοι δεν κατέβαλαν το δώρο Χριστουγέννων μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου

23.12.2023 | 15:21

Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος δύο ιδιοκτητών επιχειρήσεων στην Καβάλα και την Αλεξανδρούπολη, οι οποίοι δεν κατέβαλαν το δώρο Χριστουγέννων μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου ως όφειλαν σε εργαζομένους και εργαζόμενές τους.  Ειδικότερα, οι τοπικές Αρχές, έπειτα από σχετική καταγγελία εργαζομένου επιχείρησης στην πόλη της Αλεξανδρούπολης σχημάτισαν δικογραφία σε βάρος της ιδιοκτήτριας. Αντίστοιχη καταγγελία υπεβλήθη και για επιχείρηση στην Καβάλα, όπου και στην περίπτωση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του ιδιοκτήτη από το αστυνομικό τμήμα Καβάλας, το οποίο διενεργεί και την προανάκριση.

Τι μπορούν να κάνουν οι εργαζόμενοι/ες εάν δεν καταβληθεί το Δώρο

Υπενθυμίζεται από τη ΓΣΕΕ, ότι σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Οι εργαζόμενοι-ες ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας.

Επισημαίνεται ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες. Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Exit mobile version