Επίσκεψη Ερντογάν – διεθνή ΜΜΕ: «Νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Ερντογάν – διεθνή ΜΜΕ: «Νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: AlphaFreePress

Επίσκεψη Ερντογάν - διεθνή ΜΜΕ: Έντονο είναι το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα

07.12.2023 | 16:25

Έντονο είναι το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ για τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα και την επιθυμία, όπως σημειώνουν, των δύο ηγετών «να γυρίσουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις τους έπειτα από χρόνια διαμάχης».

Reuters: Ελλάδα και Τουρκία επιδιώκουν επανεκκίνηση των σχέσεων

«Ο Ερντογάν μετέβη σήμερα στην Πέμπτη με αντιπροσωπεία υπουργών για συναντήσεις με Έλληνες ομολόγους, καθώς αμφότερες οι χώρες ελπίζουν ότι μπορούν να γυρίσουν μια νέα σελίδα στις σχέσεις έπειτα από χρόνια διαμάχης», σχολιάζει το Reuters. «Ελλάδα και Τουρκία, γείτονες και σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, διαφωνούν εδώ και δεκαετίες για ζητήματα όπως το πού αρχίζει και πού τελειώνει η υφαλοκρηπίδα τους, οι ενεργειακοί πόροι, οι υπερπτήσεις στο Αιγαίο και το Κυπριακό.

Οι δύο χώρες είχαν φθάσει στο χείλος του πολέμου τη δεκαετία του 1990 και τα τελευταία χρόνια ερίζουν για τους ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο, τα αμυντικά ζητήματα, τη μετανάστευση και την απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών, θέματα για τα οποία είχαν διακόψει τις διπλωματικές συνομιλίες. Οι σχέσεις βελτιώθηκαν όταν η Ελλάδα απέστειλε βοήθεια στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου Φεβρουαρίου.

Οι δύο πολιτικοί άνδρες άφησαν στην άκρη τον ανταγωνισμό

Τόσο ο Ερντογάν όσο και η επανεκλογή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη φέτος μείωσαν επίσης την πολιτική πίεση, επιτρέποντας στους δύο πολιτικούς άνδρες να αφήσουν στην άκρη τον ανταγωνισμό», αναφέρει το πρακτορείο, σημειώνοντας ότι η Τουρκία επιδιώκει την ένταξη στην ΕΕ επί τουλάχιστον δύο δεκαετίες κι ότι η Ελλάδα, μετά την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, «θέλει να ανακτήσει τον κύρος της και να εμφανιστεί ως πυλώνας σταθερότητας σε ένα μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της σύγκρουσης στη Γάζα.

Παρά τις εκφράσεις καλής θέλησης, αναμένεται μικρή πρόοδος σε ακανθώδη, μακροχρόνια ζητήματα, σύμφωνα με αξιωματούχους και των δύο χωρών. Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι θα συζητήσει μόνο για την οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι για θέματα «εθνικής κυριαρχίας», επισημαίνει το Reuters.

Associated Press: Στοχεύει στη βελτίωση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε την Πέμπτη στην Ελλάδα σε ένα ταξίδι που αποσκοπεί στη βελτίωση των -τεταμένων- σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ελπίζοντας ταυτόχρονα στην αποκατάσταση των σχέσεων και με τους Δυτικούς συμμάχους, γράφει το Associated Press. Παρά τις βαθιά ριζωμένες διαφορές μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν υποσχέθηκε μια προσέγγιση «win-win» που θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για ευρύτερη συνεργασία, προσθέτει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Guardian: «Ο Ερντογάν επιδιώκει συμφωνία win-win στην Αθήνα»

Η βρετανική εφημερίδα καλύπτει λεπτό προς λεπτό την επίσκεψη του Ερντογάν με εκτενή αναφορά στις συναντήσεις και όσα διημείφθησαν στη διάρκειά τους. «Η πρώτη συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Πρόεδρο Κατερίνα Σακελλαροπούλου φαίνεται να πήγε καλά. Ο Ερντογάν είπε στην κ. Σακελλαροπούλου ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα χαιρετίζει την έναρξη μιας νέας εποχής μεταξύ των δύο χωρών», μεταδίδει το βρετανικό μέσο.

Μεταξύ άλλων, στο δημοσίευμα διευκρινίζεται πως ο Τούρκος Πρόεδρος «σχεδιάζει προσέγγιση win-win, μετά τις προηγούμενες διαμάχες με την ελληνική πλευρά». Το δημοσίευμα του Guardian, συνεχίζοντας, επισημαίνει: «Την τελευταία φορά που ο Τούρκος ηγέτης επισκέφθηκε την ελληνική πρωτεύουσα -ακριβώς πριν από έξι χρόνια- αυτό που είχε χαρακτηριστεί ιστορική περιοδεία κατέληξε σε έναν φραστικό πόλεμο, καθώς ο Ερντογάν, αφήνοντας στην άκρη τις διπλωματικές ευγένειες, προχώρησε στην επίθεση».

Euronews: Στόχος η αναβάθμιση των ιστορικά τεταμένων σχέσεων μεταξύ των γειτονικών κρατών

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα σε μια σημαντική διπλωματική αποστολή με στόχο την αναβάθμιση των ιστορικά τεταμένων σχέσεων μεταξύ των γειτονικών κρατών. Ο Ερντογάν, μαζί με την Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόκειται να προεδρεύσει των κοινών συζητήσεων του υπουργικού συμβουλίου και να πραγματοποιήσει εμπορικές συνομιλίες.

Le Figaro: Ο Ερντογάν έρχεται ως φίλος στην Αθήνα

«O Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έρχεται ως φίλος στην Αθήνα», γράφει η Le Figaro, υπογραμμίζοντας τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην πρωτεύουσα:

«Στο κέντρο της Αθήνας περιπολούν περίπου 3.500 αστυνομικοί, δεκάδες ελεύθεροι σκοπευτές και άνδρες των ειδικών δυνάμεων. Οι διαδηλώσεις ή οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται μέχρι τις 6 το απόγευμα σήμερα και ο δρόμος που οδηγεί στο αεροδρόμιο είναι προσωρινά αποκλεισμένος. Μια πεντάωρη επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα, τόσο αναμενόμενη όσο και φοβισμένη από τους Έλληνες», γράφει η γαλλική εφημερίδα.

La Repubblica: Ο Ερντογάν επισκέπτεται την Αθήνα για πρώτη φορά από το 2017

«Η προγραμματισμένη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο του πέμπτου Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου Ελλάδας-Τουρκίας, θα πρέπει να ανοίξει «νέα σελίδα» στις σχέσεις με την Αθήνα, μετά τo πάγωμα του διαλόγου τα τελευταία χρόνια γύρω από τις μακροχρόνιες διαμάχες αναφορικά με το Αιγαίο. Σε χθεσινή συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα «Καθημερινή», ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία του να εδραιώσει μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, μέσω «διαλόγου» και μιας προσέγγισης «win-win» για την επίλυση των μακροχρόνιων διαφορών μεταξύ των δύο χωρών, όπως η αναγνώριση της υφαλοκρηπίδας, γράφει η ιταλική εφημερίδα.

Exit mobile version