Πιλότος Rafale – Πρωταγωνιστές: “Τα έχω δει σχεδόν όλα εκεί πάνω”

ΕΛΛΑΔΑ

Πιλότος Rafale – Πρωταγωνιστές: “Τα έχω δει σχεδόν όλα εκεί πάνω”

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Πιλότος Rafale - Πρωταγωνιστές: «Όταν βλέπεις τα όπλα στο φτερό, καταλαβαίνεις ότι κουβαλάς τα ιδανικά ενός ολόκληρου λαού»

24.11.2023 | 12:15

Ο Σταύρος Θεοδωράκης και η εκπομπή «Πρωταγωνιστές» με αφορμή την Ημέρα Των Ενόπλων Δυνάμεων βρέθηκε στην Πτέρυγα Μάχης των Rafale και συνομίλησε με έναν από τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο Ελληνας πιλότος σε Rafale, Γιάννης Σιάνος με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας πτήσεων περιέγραψε πως είναι να πετάς με μαχητικό, τις ώρες της εκπαίδευσης, τις δυσκολίες, αλλά και τι συμβαίνει στις περιπτώσεις αναχαίτισης.

«Γίνεσαι ένα με το άπειρο» – Η εξομολόγηση της μιας από τις δύο γυναίκες πιλότους F-16 στην Ελλάδα

Οι νύχτες είναι δύσκολες, οι μέρες με κακό καιρό είναι δύσκολες

«Όπως κάθε νύχτα έτσι κι αυτή ήταν σκοτεινή», είπε στον Στάυρο Θεοδωράκη με το που κατέβηκε από το αεροσκάφος. «Ακόμη και τις ήσυχες βραδιές εμείς πρέπει να εκπαιδευόμαστε όπως θα είναι στην πραγματικότητα. Οι νύχτες είναι δύσκολες, οι μέρες με κακό καιρό είναι δύσκολες, οι μέρες με πολύ καλό καιρό μπορεί να αποδειχθούν δύσκολες, όμως, η νύχτα από μόνη της είναι δύσκολη. Αν έχει φεγγάρι, έχεις τύχη να μπορέσεις να δεις κάτι», εξήγησε.

Στη συνέχεια μίλησε για το τι συμβαίνει στις αερομαχίες

«Στο ιστορικό μου έχω αρκετά χρόνια στο ρόλο της αναχαίτισης, οπότε έχω βρεθεί πολλές φορές σε αυτή τη θέση. Τα έχω δει σχεδόν όλα εκεί πάνω», είπε ο πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και στη συνέχεια απάντησε σε ερώτηση για το πόσο δύσκολες είναι οι στιγμές της εμπλοκής: «Θέλουν πολύ σωστή διαχείριση και της δικής σου ψυχοσωματικής κατάστασης, αλλά να ελέγξεις και το τι κάνει ο άλλος. Την στιγμή που κοιτάς το φτερό σου και βλέπεις τα όπλα καταλαβαίνεις ότι κουβαλάς μαζί σου τα ιδανικά ενός ολόκληρο λαού και το θεμιτό είναι να μπορείς να τους προσφέρεις ασφάλεια για να ζουν ελεύθερα».

Exit mobile version