Δημοσκόπηση Metron Mega: Στο 40% η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 15,2%

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση Metron Mega: Στο 40% η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 15,2%

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Δημοσκόπηση Metron: Στο 40% η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 15,2% -Οι 7 στους 10 αξιολογούν αρνητικά Κασσελάκη

26.10.2023 | 21:17

Προβάδισμα 22,8 μονάδων υπέρ της ΝΔ, με «χαμηλές πτήσεις» παράλληλα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Στέφανο Κασσελάκη, αποτυπώνει πανελλαδική δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega. Στη δημοσκόπηση που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Metron Στράτος Φαναράς, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, απεικονίζεται η κυριαρχία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το κυβερνών κόμμα στην εκτίμηση ψήφου κινείται στο 40% -πολύ κοντά δηλαδή στο αποτέλεσμα των πρόσφατων εθνικών εκλογών, παρά τις κρίσεις που αντιμετώπισε στην αρχή της δεύτερης κυβερνητικής θητείας.

Αντιθέτως, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δώσει ακόμη δείγματα ανάταξης του κόμματος, τουναντίον αποτυπώνει απώλειες. Στην εκτίμηση ψήφου κινείται στο 15,2% ενώ ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης είναι εξαιρετικά χαμηλά στις δημοτικότητες, καθώς πλασάρεται στην 6η θέση ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς. Επιπλέον η κοινή γνώμη αξιολογεί με συντριπτικό ποσοστό της τάξης του 85% αρνητικά την άσκηση αντιπολίτευσης από τον ΣΥΡΙΖΑ και 72% αρνητικά τον ίδιο τον κ. Κασσελάκη. Το ΠΑΣΟΚ παραμένει τρίτο κόμμα, αν και μειώνει την «ψαλίδα» από τον ΣΥΡΙΖΑ στις 1,8 ποσοστιαίες μονάδες.

Metron: Πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου της έρευνας, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30% διατηρώντας διαφορά 18 μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ που κινείται στο 12%, ενώ το ΠΑΣΟΚ τρίτο με 10,6% και το ΚΚΕ με 8,1%.

Metron: Εκτίμηση ψήφου

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά ΝΔ με το δεύτερο κόμμα που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβαίνει στις 22,8 μονάδες. Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 38% (από 40,6% στην προηγούμενη μέτρηση), ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει στο 15,2% (από 17,8%) ενώ το ΠΑΣΟΚ παραμένει τρίτο αν και «τσιμπάει» ποσοστά, κινούμενο στο 13,4% (από 11,8%). Ακολουθούν το ΚΚΕ σημαντικά ανεβασμένο με 10,25 (από 7,7%), η Ελληνική Λύση (6,9% από 4,4%) η ΝΙΚΗ (3,2%) η Πλεύση (3,7%) και το ΜέΡΑ 25 που δείχνει να μπαίνει στη Βουλή με 3,5%. Αντιθέτως, εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν οι Σπαρτιάτες που πέφτουν στο 2,7%.

Metron: Δημοτικότητες πολιτικών αρχηγών

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών των κοινοβουλευτικών κομμάτων, την έκπληξη κάνει ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος πέρασε πρώτη φορά στην πρώτη θέση με 47% θετικές γνώμες και 45% αρνητικές. Στη δεύτερη θέση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με 44% θετικές και 54% αρνητικές. Ακολουθεί ο Ν. Ανδρουλάκης (40% θετικές – 53% αρνητικές) ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κασσελάκης είναι στην 6η θέση με 65% αρνητικές και 25% θετικές γνώμες.

Metron: Συσπειρώσεις-μετακινήσεις

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα ως προς τις συσπειρώσεις-μετακινήσεις ψηφοφόρων. Η ΝΔ διατηρεί υψηλότατο βαθμό συσπείρωσης στο 84,2%, όπως και το ΠΑΣΟΚ με 81,8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μόλις στο 64,7% με διαρροές προς ΚΚΕ (7,8%) και ΠΑΣΟΚ (6,5%).

Metron: Αξιολόγηση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Το 59% αξιολογεί αρνητικά την κυβέρνηση ενώ το 36% την αξιολογεί θετικά. Εντύπωση προκαλεί ωστόσο ότι το 85% αξιολογεί αρνητικά τον ΣΥΡΙΖΑ έναντι μόλις 9% που αξιολογεί θετικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Metron: Αξιολόγηση Κασσελάκη

Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από 7 στους 10 (ποσοστό 72%) αξιολογούν αρνητικά την άσκηση αντιπολίτευσης από τον Στ. Κασσελάκη έναντι 16% που την κρίνει θετικά (λίγο πάνω από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ.

Exit mobile version