Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

02

Δεκεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Η πυρκαγιά “έκαψε” μέλη κυκλώματος
ΕΛΛΑΔΑ

Η πυρκαγιά “έκαψε” μέλη κυκλώματος

Φωτιά σε συνεργείο αυτοκινήτων έφερε στο φως κύκλωμα κλοπών αμαξιών και πώλησης των ανταλλακτικών τους

Μια  πυρκαγιά, έφερε στο φως κύκλωμα   κλοπής οχημάτων, μετατροπής τους σε ανταλλακτικά και πώλησής τους, μέσω νόμιμης επιχείρησης ανταλλακτικών, που ήταν και η «βιτρίνα’ της οργάνωσης!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ξέσπασε μεσημβρινές ώρες,   της 28ης Σεπτεμβρίου, ημέρα Πέμπτη, στο Νέο Ηράκλειο και οι μεν πυροσβέστες έσπευσαν να την σβήσουν, οι δε αστυνομικοί, για να λάβουν μέτρα ασφαλείας για τα γειτονικά κτίρια. Παρατήρησαν όμως, στο υπόγειο του συνεργείου πλήθος οχημάτων, πινακίδων και εξαρτημάτων, που η εμπειρία τους τους έλεγε ήταν κλεμμένα. Για τον λόγο αυτό οδήγησαν τους υπευθύνους στην έδρα της ασφάλειας Βορειοανατολικής αττικής, όπου και ξεκίνησε η εξάρθρωση του κυκλώματος.

Πουλούσαν «νόμιμα» τα ανταλλακτικά

Η Αστυνομία τη χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της συμμορία  και όπως αναφέρει, «τα μέλη της, διέπρατταν κλοπές αυτοκινήτων και αφού τα αποσυναρμολογούσαν, διέθεταν προς πώληση τα εξαρτήματα τους σε νομιμοφανή επιχείρηση, δραστηριοποιούμενη στην πώληση μεταχειρισμένων ανταλλακτικών, με σκοπό τον παράνομο πορισμό οικονομικού οφέλους». Συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης,  2 άτομα, μέλη της ομάδας,  ενώ αναζητούνται συνεργοί τους, οι οποίοι δεν ήταν παρόντες την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, εμπρησμό από αμέλεια και παράβαση της νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Η έρευνα στο υπόγειο

«Ως προς το χρονικό της υπόθεσης», υπογραμμίζει η ΕΛ.ΑΣ  «έπειτα από ενημέρωση του Κέντρου της Άμεσης Δράσης, σχετικά με πυρκαγιά σε κτήριο στην περιοχή του Ηρακλείου, προστρέξαντες αστυνομικοί εντόπισαν σε υπόγειο χώρο του εν λόγω κτηρίου πλήθος κλεμμένων οχημάτων πινακίδων και ανταλλακτικών και οδήγησαν τους κατηγορούμενους στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειανατολικής Αττικής, η οποία επελήφθη προανακριτικά. Έπειτα από συνδυαστική αξιολόγηση πληροφοριακών δεδομένων διακριβώθηκε η δράση συμμορίας που διέπραττε κλοπές αυτοκινήτων από διάφορες περιοχές της Αττικής, τα εξαρτήματα των οποίων μεταπωλούσαν ως μεταχειρισμένα ανταλλακτικά».

Από τον δρόμο στην αποθήκη

Στη συνέχεια, αναλύεται  η «διαδρομή» που ακολουθούσαν μέχρι ένα κλεμμένο αυτοκίνητο να διαλύεται σε ανταλλακτικά και αυτά να πωλούνται…νόμιμα! «Ως προς τον τρόπο δράση τους», συνεχίζει η Αστυνομία «τα μέλη της συμμορίας, αφού αφαιρούσαν τα αυτοκίνητα, τα μετέφεραν σε αποθήκη νομιμοφανούς εταιρίας, που δραστηριοποιούταν στην πώληση μεταχειρισμένων εξαρτημάτων, την οποία χρησιμοποιούσαν ως «βιτρίνα».

Εκεί πραγματοποιούσαν την αποσυναρμολόγηση των οχημάτων και στη συνέχεια αφού αποσπούσαν τα εξαρτήματά τους, τα διέθεταν προς πώληση στην επιχείρηση μεταχειρισμένων ανταλλακτικών. Σημειώνεται ότι είχαν αναπτύξει υποδομή αποτελούμενη από τεχνογνωσία για την αφαίρεση των κλεμμένων οχημάτων, τα οποία φαίνεται να αποσπούσαν με ιδιαίτερα μεγάλη ευκολία καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το εργαστήριο αποσυναρμολόγησής τους και την ανάπτυξη δικτύου διάθεσης ανταλλακτικών, προκειμένου να μετουσιώνεται το κλοπιμαίο σε οικονομικό όφελος για αυτούς».

Σκελετοί, πόρτες, κονσόλες, φανάρια

Από έρευνα στην αποθήκη της επιχείρησης και στην κατοχή τους βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

  • 13 αυτοκίνητα, 10 εκ των οποίων έχουν εξακριβωθεί ως κλεμμένα,
  • πληθώρα εξαρτημάτων, όπως σκελετοί, πόρτες αυτοκινήτου, κονσόλα,
  • -6- φανάρια,
  • 3 άδειες κυκλοφορίας αυτοκινήτων,
  • 2 πινακίδες κυκλοφορίας
  • και το χρηματικό ποσό των 875 ευρώ.

Εξιχνιάστηκαν 12  κλοπές αυτοκινήτων, από διάφορες περιοχές της Αττικής. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον  Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για την ταυτοποίηση και σύλληψη των αναζητούμενων  μελών της  ομάδας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις