Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

01

Δεκεμβρίου 2023

alphafreepress.gr / Η ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ / Έλληνες φοιτητές δημιούργησαν επαναστατικό τζελ που αναγεννά καμένες εκτάσεις
Η ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Έλληνες φοιτητές δημιούργησαν επαναστατικό τζελ που αναγεννά καμένες εκτάσεις

Το τζελ αποτελεί την πρώτη εφαρμογή Συνθετικής Βιολογίας σε δασικές εκτάσεις,

Τη στιγμή που η Ελλάδα βίωσε μια από τις χειρότερες αν όχι την χειρότερη χρονιά της στον τομέα των πυρκαγιών στην πρόσφατη τουλάχιστον ιστορία της χώρας μια είδηση από την ελληνική επιστημονική κοινότητα προσφέρει μια αχτίδα φωτός στην άκρη του… καμένου τούνελ. Ένα τζελ από κελύφη οστρακοειδών και φλούδες εσπεριδοειδών που θα δίνει ζωή σε καμένες εκτάσεις σχεδίασε η φοιτητική διεπιστημονική ομάδα «iGEM Thessaloniki» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το τζελ, που αποτελεί την πρώτη εφαρμογή Συνθετικής Βιολογίας σε δασικές εκτάσεις, θα περιέχει σπέρματα ενδημικών φυτών, τα οποία κάτω από ευνοϊκές συνθήκες θα φυτρώνουν, εξυγιαίνοντας το οικοσύστημα έπειτα από πυρκαγιά. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα υδρόφιλο πολυσακχαρικό πολυμερές σε μορφή υδρογέλης, το οποίο θα συμβάλει στην απορροφητικότητα του νερού καθώς και των υδατοδιαλυτών θρεπτικών στοιχείων, και θα τοποθετείται στο καμένο έδαφος. Η ονομασία του είναι «Euphoresis» και προκύπτει από τον συνδυασμό των ελληνικών λέξεων «ευφορία» και «γένεσις».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις