Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

01

Οκτωβρίου 2023

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Ομογένεια ΗΠΑ: Δύο διεθνή βραβεία για το ντοκιμαντέρ «The New Greek Americans»
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Ομογένεια ΗΠΑ: Δύο διεθνή βραβεία για το ντοκιμαντέρ «The New Greek Americans»

Πρόκειται για το τελευταίο μέρος της τριλογίας που χρηματοδότησε η Greek Heritage Society

Δύο μεγάλα βραβεία κατάφερε να αποσπάσει το ντοκιμαντέρ «The New Greek Americans 1960 – 2018» της σκηνοθέτριας Άννας Γιαννιώτη. Πρόκειται για το τρίτο και τελευταίο ντοκιμαντέρ της τριλογίας που χρηματοδότησε η Greek Heritage Society με έδρα την Καλιφόρνια και το οποίο αναφέρεται στους Έλληνες της Αμερικής που συγκαταλέγονται στη 2η και την 3η γενιά Ομογενών. Η ταινία κατάφερε να αποσπάσει το πρώτο βραβείο Φεστιβάλ Διεθνούς Ταινίας Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, καθώς και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής Διεθνών Ταινιών στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας.

Η ιστορία ξεκινά με τη δεκαετία του ’60, καθώς οι νέοι Ελληνοαμερικανοί αγκαλιάζουν τους καιρούς που αλλάζουν παρά τη συντηρητική τους ανατροφή. Κάθε δεκαετία επηρεάζει την ελληνική κοινότητα με εκδηλώσεις όπως το Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων, η Εισβολή στην Κύπρο και η υποψηφιότητα του Μιχαήλ Σ. Δουκάκη για Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μοιράζονται εγκάρδιες και χιουμοριστικές ιστορίες που αντικατοπτρίζουν το Growing up Greek (μεγαλώνοντας νιώθοντας Έλληνας). Δεύτερη και τρίτη γενιά συμμετέχουν ενεργά στην αγαπημένη τους προγονική κληρονομιά, αλλά αρκεί για να κρατήσει ζωντανό τον ελληνικό πολιτισμό στην Αμερική; Η βραβευμένη με Όσκαρ, Ολυμπία Δουκάκη, είναι η «οικοδέσποινα» και αφηγήτρια της ταινίας.

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί φόρο τιμής στους Έλληνες της Αμερικής που συγκαταλέγονται στη 2η και την 3η γενιά Ομογενών και προσδιορίζουν την ταυτότητά τους με βάση την ελληνική τους κληρονομιά. Εξιστορούν τις ιστορίες τους και μοιράζονται στιγμιότυπα που μεταφέρουν τέλεια την αίσθηση του να μεγαλώνεις «νιώθοντας Έλληνας».

Πηγές: Φωνή της Ελλάδας – Greek Heritage Society – Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, με πληροφορίες από ertnews.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις