Ρόδος εκκενώσεις: Η μεγαλύτερη επιχείρηση που έγινε ποτέ σε πυρκαγιά στη χώρα

ΕΛΛΑΔΑ

Ρόδος εκκενώσεις: Η μεγαλύτερη επιχείρηση που έγινε ποτέ σε πυρκαγιά στη χώρα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Ρόδος εκκενώσεις: Φυγαδεύτηκαν 19.000 άνθρωποι

23.07.2023 | 12:05

Με τα μέτωπα της φωτιάς να συνεχίζουν να σαρώνουν το νησί της Ρόδου, ολοκληρώθηκε τη νύχτα του Σαββάτου προς ξημερώματα Κυριακής η γιγάντια επιχείρηση προοληπτικής εκκένωσης σε διάφορες περιοχές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση μεταφοράς σε ασφαλή σημεία κατοίκων και τουριστών που πραγματοποιήθηκε ποτέ στη χώρα, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση περίπου 19.000 προσώπων. Τα 16.000 μεταφέρθηκαν με επίγεια μέσα και τα 3.000 με πλωτά. Σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομική Διεύθυνση Δωδεκανήσου εκκενώθηκαν προληπτικά οι παρακάτω οικισμοί: Κιοτάρι, Γεννάδι, Πυλώνας, Λάερμα, Λάρδος, Λίνδος, Κάλαθος Μαλώνα, Ασκληπιείο, Πεύκους, Μάσσαρη, Χαράκι αλλά και από ξενοδοχεία των περιοχών αυτών. Πολλά άτομα ηλικιωμένα κυρίως, αλλά και άτομα με ειδικές ανάγκες απεγκλωβίστηκαν με υπηρεσιακά οχήματα της αστυνομίας, ενώ ο μεγαλύτερος αριθμός των πολιτών μετακινήθηκε με τουριστικά λεωφορεία, σκάφη του Λιμενικού και ιδιόκτητα πλοία που επιτάχθηκαν απο το ΛΣ.

Συνολικά σύμφωνα με το ΕΚΑΒ και την ΥΠΕ Ν. Αιγαίου, στις δομές υγείας υπήρξαν εννέα προσελεύσεις ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα στα οποία παρασχέθηκαν άμεσα οι πρώτες βοήθειες και αποχώρησαν αμέσως μετά.

Ρόδος: Δύο εισαγωγές σε νοσοκομείο -Έρχονται κενές οι πτήσεις charter ώστε να αποχωρήσουν όσοι επισκέπτες θέλουν

Έως τώρα έχουν καταγράφει μόνο δυο εισαγωγές, ενός ατόμου με κάταγμα από πτώση κατά την εκκένωση ξενοδοχείου και μιας 31χρονης εγκύου που βρίσκεται στη μαιευτική κλινική και η οποία ειναι καλά στην υγεία της και παρακολουθείται. Για τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πυρκαγιά έχει δοθεί εντολή από τους tour operators οι πτήσεις charter να έρχονται κενές ώστε να παραλαμβάνουν όσους επισκέπτες θέλουν να αποχωρήσουν από το νησί, ενώ έχει οργανωθεί από το ΥΠΕΞ hot spot στο αεροδρόμιο Ρόδου ώστε να υπάρχει ταχεία διεκπεραίωση ταξιδιωτικών εγγράφων.

Νωρίς το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους εκπροσώπους φορέων. Σύμφωνα με τις επιτόπιες καταγραφές της Πυροσβεστικής στο χωριό Λάερμα δεν υπήρξαν καταστροφές, παρά μόνο κάποιες περιορισμένες ζημιές περιμετρικά του οικισμού σε εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια για να διασωθει και ο οικισμός Ασκληπιείο. Την προσπάθεια της πυροσβεστικής θα συνδράμουν ακόμη 3 αεροσκάφη (ένα Canadair και 2 Air Tractors). Συνολικά επιχειρούν στο νησί 15 αεροσκάφη και ελικόπτερα πυρόσβεσης και 2 συντονιστικά εναέρια μέσα.

Ετικέτες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ώρα για Χαλάρωση και Έμπνευση με τα Καλύτερα Καλοκαιρινά Βιβλία από το Online Βιβλιοπωλείο Πατάκη 23.07.2023 | 12:05
Γυναικεία Παπούτσια με Στυλ, Άνεση και Ποιότητα 23.07.2023 | 12:05
Σπουδές Ψυχολογίας με Προοπτική στο Dei College 23.07.2023 | 12:05
«Να καλέσουμε τον Ρότζερ Γουότερς των Pink Floyd, τον ΛΕΞ και τον Μιθριδάτη» στο φεστιβάλ της Νεολαίας, πρότεινε σύνεδρος του ΣΥΡΙΖΑ 23.07.2023 | 12:05
Μπισμπίκης: Κατεβαίνοντας σε πορείες “εξοφλώ” το γραμμάτιο της συνείδησής μου – Θα ήθελα να είμαι στην πορεία προς τη Γάζα 23.07.2023 | 12:05
Κασσελάκης για ΣΥΡΙΖΑ: “Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το Κίνημα Δημοκρατίας θα τον ξεπερνούσε” 23.07.2023 | 12:05
Ο Γιώργος Χρανιώτης στην αποστολή προς τη Γάζα –«Δεν μπορώ να κάτσω στα αυγά μου και να βλέπω τη γενοκτονία» 23.07.2023 | 12:05
Η περιγραφή του Νίκου Παππά στην ανθρωπιστική πορεία προς τη Γάζα: «Όταν αντισταθήκαμε, άρχισε το ξύλο – Δεν μας έφαγε τα σωθικά ο φόβος» 23.07.2023 | 12:05
Exit mobile version