Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Κυβερνοεπιθέσεις Ελλάδα: Tα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυβερνοεπιθέσεις Ελλάδα: Tα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος

Κυβερνοεπιθέσεις Ελλάδα: Τα περιστατικά κυβερνοεπίθεσης σε ελληνικές επιχειρήσεις που ήταν ασφαλισμένες το 2021 ανήλθαν σε 26 σε σύνολο 707 επιχειρήσεων

Βάσει των επίσημων στοιχείων της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), τα περιστατικά κυβερνοεπίθεσης σε ελληνικές επιχειρήσεις που ήταν ασφαλισμένες το 2021 ανήλθαν σε 26 σε σύνολο 707 επιχειρήσεων που διέθεταν ασφαλιστική κάλυψη IT-cyber. Πρόκειται όμως για μικρό μέρος του πραγματικού αριθμού των κυβερνοεπιθέσεων που έλαβε χώρα και καταγράφηκε. Αυτό γιατί στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι ανασφάλιστες έναντι του cyber risk. Ο αριθμός των ασφαλισμένων επιχειρήσεων με ασφαλιστική κάλυψη IT-cyber δεν ξεπέρασε το 2022 τις 1.000 περίπου. Το πενιχρό ποσοστό στο σύνολο των επιχειρήσεων αποδίδεται στην έλλειψη ασφαλιστικής συνείδησης που χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία και στην επιχειρηματικότητα στη χώρα.

Οι κυβερνοεπιθέσεις αποτελούν έναν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κινδύνους παγκοσμίως με ζημίες που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Cybersecurity Ventures, θα φτάσουν τα 10,5 τρισ. δολάρια το 2025, με συνέπεια οι ειδικοί να συγκρίνουν τον τζίρο αυτής της σύγχρονης απειλής με τα έσοδα από παράνομες δραστηριότητες, όπως αυτός των ναρκωτικών. Η Munich Re ανεβάζει τα ασφάλιστρα για την κάλυψη των απειλών στον κυβερνοχώρο παγκοσμίως σε 9,2 δισ. δολάρια ΗΠΑ (αρχές 2022) και εκτιμά ότι θα φτάσουν σε αξία περίπου 22 δισ. δολάρια μέχρι το 2025. Το τοπίο των απειλών έχει επίκεντρο τους εκβιασμούς στον κυβερνοχώρο (ransomware), τις αλυσίδες εφοδιασμού και κρίσιμες υποδομές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις