Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / ΗΠΑ – Αλεξανδρούπολη: Ανησύχησαν στην Τουρκία με την επίσκεψη του διοικητή της CIA
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ – Αλεξανδρούπολη: Ανησύχησαν στην Τουρκία με την επίσκεψη του διοικητή της CIA

ΗΠΑ - Αλεξανδρούπολη: Ανησύχησαν στην Τουρκία με την επίσκεψη του διοικητή της CIA στην Αλεξανδρούπολη -«50 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα»

Mε ανησυχία παρακολουθούν τα τουρκικά ΜΜΕ, την αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, με αφορμή την επίσκεψη του διοικητή της CIA. Ο τουρκικός τύπος σήμερα φιλοξένησε σε πολλές εφημερίδες του, ακόμα και σε πρωτοσέλιδα, την είδηση της επίσκεψης του Αμερικανού αξιωματούχου στην Αλεξανδρούπολη. Ο Γουίλιαμ Μπέρνς, επικεφαλής της CIA, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί επίσημα φέρεται να επισκέφθηκε την πόλη και σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, που στηρίζουν την εκτίμησή τους σε τοπικό μέσο, βρέθηκε στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στον φράχτη του Έβρου.

Hurriyet: «Μυστική επίσκεψη του διοικητή της CIA- Ισχυρισμός ότι πήγε και στην Αλεξανδρούπολη»

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet, η «Αλεξανδρούπολη έχει γίνει αμερικάνικη κωμόπολη» και «μια από τις σημαντικότερες βάσεις διοικητικής μέριμνας του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη που απέχει μόλις 40 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα». «Η σημασία της εκτοξεύτηκε στα ύψη με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία». «Χιλιάδες άρματα μάχης, ελικόπτερα, πυρομαχικά και στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ έχουν μεταφερθεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πολλές φορές με γιγαντιαία μεταγωγικά πλοία. Από εδώ γίνονταν αποστολές σε ευρωπαϊκές χώρες», γράφει το τουρκικό μέσο.

Milliyet: «Μυστική επίσκεψη από τον διευθυντή της CIA! 50 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα»

Και η τουρκική Μilliyet έφερε τίτλο: «Μυστική επίσκεψη από τον διευθυντή της CIA! 50 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα». «Αναφέρεται ότι ο Γουίλιαμ Μπερνς, διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ, επισκέφθηκε την ελληνική πρωτεύουσα στις 30 Μαΐου για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια και στη συνέχεια πήγε κρυφά στην Αλεξανδρούπολη», γράφει. «Η Αλεξανδρούπολη, 50 χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία, έχει γίνει πρόσφατα ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια logistics των ΗΠΑ», σημειώνει το τουρκικό δημοσίευμα. Χαρακτηρίζοντας άγνωστο τον σκοπό τη επίσκεψης, η Milliyet σημειώνει ότι «υποστηρίζεται πως ο Μπερνς, ο οποίος επισκέφθηκε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, πήγε επίσης στις Φέρες και τον Πέπλο Έβρου» καθώς και ότι είναι «άγνωστο με ποιον συναντήθηκε και ποιος ήταν ο σκοπός της επίσκεψής του».

Σε κάθε περίπτωση, και άλλα τουρκικά ΜΜΕ, τηλεοπτικά δίκτυα, έπαιξαν την είδηση με τόνο ανησυχίας, για την αναβάθμιση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή, πολύ κοντά στα τουρκικά σύνορα. Το CNNturk μετέδωσε ότι «ο διευθυντής της CIA Μπερνς, ο οποίος βρέθηκε στην ελληνική πρωτεύουσα Αθήνα την περασμένη εβδομάδα, φέρεται να επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη, όπου βρίσκεται η αμερικανική βάση, και τα τουρκικά σύνορα».

«Αλλά αξίζει να σημειωθεί ότι και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα πραγματοποίησε επιθεώρηση στην περιοχή μία ημέρα αργότερα. Η Αλεξανδρούπολη, 40 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, έχει γίνει πρόσφατα ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια εφοδιασμού των ΗΠΑ στην Ευρώπη», ανέφερε το ρεπορτάζ.

Tηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν- Φιντάν

Το CNNTurk, επίσης μετέδωσε ότι υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν είχε πριν από λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, Άντονι Μπλίνκεν. Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει: «Ο Μπλίνκεν συνεχάρη τον Υπουργό Φιντάν για τα νέα του καθήκοντα. Συζητήθηκε επίσης η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία-Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. «Συζητήθηκαν η αγορά και ο εκσυγχρονισμός των F-16 και η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά. Και οι δύο υπουργοί τόνισαν την προθυμία τους να συναντηθούν ξανά το συντομότερο δυνατό για να συζητήσουν τα θέματα της κοινής ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις