Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Μητσοτάκης ΕΡΤ για εκλογές: Τρίτες κάλπες τον Αύγουστο αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης ΕΡΤ για εκλογές: Τρίτες κάλπες τον Αύγουστο αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία

Μητσοτάκης ΕΡΤ για εκλογές: Μείωση του ΦΠΑ θα ήταν «τρύπα στο νερό»

Για τις επικείμενες εκλογές, τα ελληνοτουρκικά, την κοστολόγηση προγραμμάτων, την στρατηγική του για την δεύτερη τετραετία, για Τσίπρα-Ανδρουλάκη μίλησε στην εφόλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφερόμενος στο διακύβευμα των επικείμενων εκλογών της 25ης Ιουνίου, υπογράμμισε ότι ο τόπος χρειάζεται σταθερότητα και πως ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση. Εξήγησε ότι «εμείς ζητούμε μια ισχυρή αυτοδυναμία, για σταθερή κυβέρνηση που να μπορεί να υλοποιεί τις μεγάλες αλλαγές» και διευκρίνισε ότι «δεν κλείσαμε εμείς την πόρτα στο ΠΑΣΟΚ».

Μητσοτάκης: Νομοτελειακά, τρίτες εκλογές τον Αύγουστο αν δεν έχουμε αυτοδυναμία

Υπενθύμισε πως ο κ. Ανδρουλάκης λέει ότι «και 149 βουλευτές να έχετε, αποκλείεται εγώ να συμπράξω, γιατί θέλω ντε και καλά να είμαι στην αντιπολίτευση». ««Αποποιούμαι», δηλαδή, «της ευθύνης να συμμετέχω στη διακυβέρνηση της χώρας, διότι το μόνο το οποίο με ενδιαφέρει είναι να διεκδικήσω τα πρωτεία στην κεντροαριστερά». Θυμίζω στους πολίτες που μας ακούν ότι ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Επειδή έχω αποκλείσει κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύμπραξη με κόμματα και κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, ένα τέτοιο σενάριο νομοτελειακά, θα μας οδηγούσε σε εκλογές τον Αύγουστο. Μην κοροϊδευόμαστε».

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας έχει όλα τα στοιχεία για τους βουλευτές της Θράκης

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις καταγγελίες ότι το τουρκικό προξενείο στηρίζει μουσουλμάνους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Θράκη τόνισε: «Δεν θα έλεγα κάτι τέτοιο αν δεν είχα συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία, όμως, είναι και γνωστά, θα έλεγα ότι αναδεικνύονται και από τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και στη Ροδόπη και στην Ξάνθη». Πρόσθεσε πως «από εκεί και πέρα είναι θέμα του κ. Τσίπρα -γνωρίζοντας πια ακριβώς τι έχει συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες- αν θέλει να κρατήσει στα ψηφοδέλτιά του δύο βουλευτές οι οποίοι εξελέγησαν στην προηγούμενη εκλογική διαδικασία με την ανοιχτή στήριξη του τουρκικού Προξενείου».

Σημείωσε μάλιστα με νόημα πως είναι μείζον ζήτημα «να γνωρίζουμε ότι το τουρκικό Προξενείο ανοιχτά στηρίζει κάποιους υποψήφιους οι οποίοι συντάσσονται με την προπαγάνδα του τουρκικού Προξενείου, αυτό να είναι σε γνώση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να μην κάνει τίποτα γι’ αυτό» επαναλαμβάνοντας ότι ο κ. Τσίπρας «έχει όλες τις πληροφορίες στη διάθεσή του».

Μητσοτάκης: Μείωση του ΦΠΑ θα ήταν μια τρύπα στο νερό

Αναφερόμενος στη μείωση του ΦΠΑ που ζητά η αντιπολίτευση, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: «Μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, μειώσαμε τον ΦΠΑ σε πολλές υπηρεσίες, στις μεταφορές, οι τιμές δεν έπεσαν, για τον απλούστατο λόγο ότι τελικά η μείωση του ΦΠΑ ωφέλησε τους επιχειρηματίες και όλη την αλυσίδα παραγωγής. Το ίδιο θα συνέβαινε και τώρα. Το ίδιο συνέβη σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δοκίμασαν ένα τέτοιο μέτρο. Ταυτόχρονα, όμως, το μέτρο αυτό θα μας κόστιζε μόνο για τα τρόφιμα 1,5 δισεκατομμύριο το χρόνο. Αυτοί, λοιπόν, που το εισηγούνται -είναι 6 δισεκατομμύρια στην τετραετία- πρέπει να μας πουν ποιους άλλους φόρους θα αυξήσουν, διότι προφανώς τα χρήματα αυτά δεν περισσεύουν».

Για να συμπληρώσει: Εμείς επιλέξαμε μια στοχευμένη πολιτική στήριξης των νοικοκυριών. Η στοχευμένη αυτή πολιτική είχαμε πει ότι είναι έκτακτη, από τη στιγμή που πιστεύουμε ότι και ο πληθωρισμός είναι ένα έκτακτο πρόβλημα, γι’ αυτό και τα επιδόματα δεν μπορούν να έχουν προφανώς μόνιμο χαρακτήρα. Μόνιμο χαρακτήρα μπορούν να έχουν μόνο οι αυξήσεις των μισθών και οι μειώσεις των φόρων που στηρίζουν τελικά το διαθέσιμο εισόδημα. Και σε αυτή την πολιτική εμείς θα επιμείνουμε.

Αυτοί οι οποίοι εισηγούνται μείωση να μας πουν αν θα τον αυξήσουν ξανά

Βέβαια, αυτοί οι οποίοι εισηγούνται αυτή τη στιγμή μείωση του ΦΠΑ πρέπει να μας πουν αν θα τον αυξήσουν ξανά μετά, γιατί λένε “να το κάνουμε προσωρινά”. Εάν συνέβαινε αυτό θα σας πω ακριβώς τι θα γινόταν: θα μειωνόταν ο ΦΠΑ σε κάποια είδη, δεν θα είχαμε ουσιαστική επίπτωση στις τιμές, θα έπρεπε να τον αυξήσουμε ξανά και τότε θα βλέπατε μια νέα αύξηση στις τιμές. Έγινε σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Πρόσθεσε δε πως «για τον ΦΠΑ δεν θα αλλάξω άποψη γιατί έχω όλα τα δεδομένα στη διάθεσή μου. Άρα, εξετάσαμε αυτή την εκδοχή, καταλήξαμε ότι θα ήταν ουσιαστικά μια «τρύπα στο νερό» ως προς τις τιμές αλλά θα μας στοίχιζε πάρα πολλά. Και να σας πω κάτι, τα χρήματα θα έλειπαν τότε, δεν θα υπήρχε «Market Pass», δεν θα υπήρχε ενδεχομένως η στήριξη την οποία μπορέσαμε να δώσουμε στους λογαριασμούς του ρεύματος στην έκταση που τη δώσαμε, διότι τα χρήματα αυτά σε έναν βαθμό προήλθαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, για τους μεν λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος στο 30%».

Νόμπελ οικονομικού λαϊκισμού ο ΣΥΡΙΖΑ και οικονομικής ασυναρτησίας το ΠΑΣΟΚ

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση φορολόγησε τα δύο μεγάλα διυλιστήρια για να χρηματοδοτήσει το market pass. «Δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν θα υπάρξει έξτρα φορολογία. Είμαστε το μόνο κόμμα που δεν μιλάει για νέους φόρους. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ αγαπούν τους φόρους. Εμείς είπαμε ότι θα τους μειώσουμε και τους μειώσαμε. Όσο αυξάνεται το ΑΕΠ αυξάνονται τα έσοδα. Μία εταιρεία έχει κέρδη 100 ευρώ και πλήρωνε 29 ευρώ φόρο.

Αν σήμερα έχει 200 ευρώ κέρδος θα πληρώσει σήμερα 44 φόρο. Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι διαρκής προτεραιότητα. Αυτή τη στιγμή για επενδύσεις στην υγεία έχουμε δύο σημαντικά εργαλεία, το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ. Αυτοί που λένε για επαναδιαπραγμάτευση του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν παντελή ασχετοσύνη. Ελάχιστες αλλαγές μπορούν να γίνουν. Όταν με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης θα ξαναφτιάξουμε 156 κέντρα υγείας, θα αποκτήσουμε 36.000 διαδραστικούς πίνακες και θα χρηματοδοτηθεί το «Εξοικονομώ», αυτοί είναι οι μεγάλοι; Είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα την επόμενη τετραετία», συμπλήρωσε.

Για τα περί επαναδιαπραγμάτευσης του Ταμείου Ανάκαμψης είπε ότι «τα έχουμε ξανακούσει αυτά» και σημείωσε πως υπάρχουν ορόσημα και βαριά γραφειοκρατία, καθώς τα λεφτά αυτά είναι ευρωπαϊκά. «Θα πω κάτι ακόμα για την αντιπολίτευση. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε ένα νόμπελ θα ήταν το νόμπελ του οικονομικού λαϊκισμού. Αν το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε ένα νόμπελ θα ήταν της οικονομικής ασυναρτησίας», συμπλήρωσε. «Κι εγώ θα μπορούσα να πω ότι ο κ. Ανδρουλάκης είναι Τσίπρας με γραβάτα», πρόσθεσε.

Μητσοτάκης για debate

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε γιατί «debate με όλους» και «όχι» σε debate των δύο με τον Αλέξη Τσίπρα. Όπως εξήγησε: «Κατ’ αρχάς το θεωρώ περιφρόνηση προς τα άλλα κόμματα, από τη στιγμή που υπάρχει ένα πλαίσιο που είναι προκαθορισμένο από τη Διακομματική. Εξάλλου, και το εκλογικό αποτέλεσμα σε ένα βαθμό ακύρωσε και τη χρησιμότητα, κατά την άποψή μου ενός τέτοιου debate».

«Επομένως θα ξανακάνουμε ένα debate με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, πιστεύω χρήσιμο και σε αυτή τη συγκυρία», σημείωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και συμπλήρωσε: «Μακάρι να μπορέσουμε να επικεντρωθούμε και λίγο περισσότερο στον προγραμματικό μας λόγο. Χρήσιμο θα είναι αυτό. Νομίζω ότι το πείραμα του προηγούμενου debate ήταν κατά βάση επιτυχημένο».

Μητσοτάκης για Ερντογάν: Θα επιδιώξω συνάντηση μαζί του

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα ήθελε μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν για να επαναπροσδιορίσουν τον οδικό χάρτη στον οποίο θα κινηθούνε τους επόμενους μήνες. “Αν είμαι πρωθυπουργός στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα την επιδιώξω” είπε ο κ.Μητσοτάκης τονίζοντας με νόημα: “Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η επαναπροσέγγιση Ελλάδος και Τουρκίας περνάει από συνολική θεώρηση της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση. Εμείς έχουμε ακολουθήσει συνεκτική εξωτερική πολιτική”.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά είπε ότι σήμερα η Τουρκία έχει μια ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα υπηρεσιακή, επισημαίνοντας ότι εάν είχαν γίνει οι εκλογές με ενισχυμένη αναλογική θα είχε και η χώρα μας ισχυρή κυβέρνηση. Παραδέχθηκε ότι υπήρξε τους τελευταίους μήνες βελτίωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάτι που χαρακτήρισε “θετικό”.

“Θα ήθελα μια συνάντηση με τον κ. Ερντογάν για να επαναπροσδιορίσουμε τον οδικό χάρτη στον οποίο θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες. Αν είμαι πρωθυπουργός στη σύνοδο του ΝΑΤΟ θα την επιδιώξω. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η επαναπροσέγγιση Ελλάδος και Τουρκίας περνάει από συνολική θεώρηση της σχέσης της Τουρκίας με τη Δύση. Εμείς έχουμε ακολουθήσει συνεκτική εξωτερική πολιτική. Επιμείναμε ταυτόχρονα στην ανάγκη δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής”. Απευθυνόμενος επί της ουσίας στην ‘Αγκυρα ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μόνο μία διαφορά για την οποία θα μπορούσε να πάει στη Χάγη, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.

Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές περιβάλλον έντασης

“Η Ελλάδα δεν συζητά ζητήματα στρατικοποίησης των νησιών ή κυριαρχίας. Θα πρέπει η Τουρκία να επανέλθει στην πολιτική των προηγούμενων ετών. Μόνο τα τελευταία χρόνια άρχισε να προσθέτει η Τουρκία ζητήματα που κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα ήταν διατεθειμένος να συζητήσει” τόνισε ο κ.Μητσοτάκης. «H Τουρκία έχει μπλοκαρισμένα τα F-16 από το αμερικανικό Κογκρέσο. Δεν είναι δικιά μας απόφαση, ούτε είναι δικιά μας δουλειά να υποδείξουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες εάν πρέπει ή αν δεν πρέπει να πουλήσει οπλικά συστήματα στην Τουρκία. Εμείς απλά αναδείξαμε τη γεωπολιτική διάσταση μιας Τουρκίας, η οποία αποτέλεσε δυστυχώς θα έλεγα και για το ΝΑΤΟ έναν παράγοντα αποσταθεροποίησης στην Ανατολική Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια.

Μακάρι η Τουρκία να αντιληφθεί ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη και πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος όλων, αλλά και της ίδιας της Τουρκίας. Δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές περιβάλλον έντασης. Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι και για αυτό το ενδεχόμενo».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις