Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κοστολόγηση προγραμμάτων – Εκλογές 2023: Ο Τσίπρας θυμήθηκε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κοστολόγηση προγραμμάτων – Εκλογές 2023: Ο Τσίπρας θυμήθηκε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Κοστολόγηση προγραμμάτων - Εκλογές 2023: Με καθυστέρηση μιας κάλπης ο Τσίπρας θυμήθηκε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους

Την πρόταση που του είχε απευθύνει η Νέα Δημοκρατία να κατατεθούν τα προγράμματα των κομμάτων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), προκειμένου να κοστολογηθούν με τρόπο θεσμικό και αμερόληπτο, φαίνεται πως αποφάσισε να κάνει δεκτή την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Ελεγε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοστολογημένο. Να πάμε λοιπόν στο ΓΛΚ, να πάμε όπου θέλει. Πάμε μαζί! Πάμε μαζί στο ΓΛΚ, όπου θέλετε. Να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας» διεμήνυσε συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας από την πλατεία Αγίων Αναργύρων, όπου απηύθυνε σύντομη ομιλία στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Δυτική Αθήνα, έχοντας προηγουμένως τονίσει ότι «στις εκλογές της 25 Ιουνίου αντιπαρατίθενται δύο προγράμματα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα κοινωνικής λεηλασίας που είναι το πρόγραμμα της ΝΔ».

Ο γιος του Κουφοντίνα κάνει κριτική στον Τσίπρα: Πάνε για 10%, έκθεση δημοτικού η ομιλία στη Νίκαια
Αυτιάς: Όταν ο Μητσοτάκης έδινε τα pass, ο αρχηγός σας έλεγε πού πας με τα pass; Στο 40-20 πάω, εκεί πάω!

Ο ίδιος έθεσε ωστόσο μία προϋπόθεση, την πραγματοποίηση του debate που έχει αιτηθεί η Κουμουνδούρου: «Μην το βάλετε στα πόδια. Πάμε στο ΓΛΚ και την επομένη να πάμε σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση οι δύο μας να συζητήσουμε τα προγράμματα. Μη λιποτακτήσετε άλλη μία φορά. Μην αρνηθείτε τον διάλογο, τη συζήτηση στα ΜΜΕ, μη γυρνάτε από πλατεία σε πλατεία θεωρώντας δεδομένη την ετυμηγορία του ελληνικού λαού με έπαρση και αλαζονεία, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει αντίπαλος».

@ellada24.gr Τσίπρας: Είναι πολύ υποτιμητικό να κοστολογήσει τα προγράμματα των κομμάτων το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους #foryou #fyp #tsipras #syriza #politiki #ellada24 ♬ πρωτότυπος ήχος – Ellada24.gr

«Αντίπαλος σας είναι το πρόγραμμά μας»

Σε ό,τι αφορά τον όρο Τσίπρα περί συμμετοχής του κ. Μητσοτάκη σε μια τηλεμαχία με τον ίδιο, θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ είχε δηλώσει στον Alpha, στην πρώτη του συνέντευξη σε ελληνικό Μέσο μετά τις εκλογές, ότι «αυτό το debate δεν έχει λόγο να γίνει», καθώς στο συγκεκριμένο ζήτημα «απάντησε η κάλπη».

Σκέρτσος: «Πρόεδρε, έλα με φόρους!»

Η Πειραιώς, η οποία είχε καταθέσει τη σχετική πρόταση εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και την εκλογική συντριβή του ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα δια του εκπροσώπου της. «Χαιρόμαστε που, έστω και με καθυστέρηση μιας κάλπης, ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει την ανάγκη να κοστολογηθεί το πρόγραμμά του –πέρα από το οικονομικό του επιτελείο– και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή οποιονδήποτε αρμόδιο κρατικό φορέα επιθυμεί, όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει. Θα ήταν ευχής έργον να καταθέσει και επισήμως το πρόγραμμά του, με όλα τα δημοσιονομικά μέτρα σε κάθε λεπτομέρεια, στην Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, ώστε να ποσοτικοποιηθούν εκ νέου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Παρακαλούμε, όμως, σε αυτή τη διαδικασία να μην ξεχάσει να καταθέσει το σύνολο των μέτρων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά του, συμπεριλαμβανομένων αυτών που πρόσθεσε μετά την ποσοτικοποίηση που έκανε στη ΔΕΘ, όπως και των αυξήσεων των δαπανών που προτείνει στην Υγεία και στην Παιδεία. Και το πιο σημαντικό, να καταθέσει και τις αυξήσεις φόρων που προτείνει σε κάθε τους λεπτομέρεια» τόνισε στη σχετική δήλωση του υπό τον τίτλο «Πρόεδρε, έλα με φόρους!» (την ίδια ατάκα χρησιμοποίησε την ίδια ημέρα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης), ο Ακης Σκέρτσος.

Επισημαίνεται ότι τον Απρίλιο ο κ. Σκέρτσος, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος τότε, είχε καταγγείλει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος από το λεγόμενο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», το οποίο, όπως επίσης θύμιζε, «ποτέ δεν εφάρμοσαν», επικαλούμενος εκτιμήσεις του ΓΛΚ. Η κυβέρνηση ισχυριζόταν, ακόμη, ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τα 83 δισ. ευρώ στην τετραετία (ενώ το πρόγραμμά του το 2015 κοστολογήθηκε στα 12 δισ. ευρώ) και ότι «οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία και τα μνημόνια».

Το κόστος του προγράμματος της ΝΔ

Στη συνέχεια της δήλωσης-απάντησής του στην τοποθέτηση Τσίπρα στους Αγίους Αναργύρους, ο κ. Σκέρτσος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της ΝΔ, το οποίο «είναι σε απόλυτη συμφωνία με τους στόχους που έχουν τεθεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που υποβλήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή», σύμφωνα με τον ίδιο.

«Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει στο βασικό σενάριο το κόστος της αύξησης των συντάξεων κάθε έτος με βάση το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό (που υπολογίζεται σε 450 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος και βαίνει αυξανόμενο, ώστε να φτάσει σωρευτικά τα 800 εκατ. ευρώ το 2025, το 1,1 δισ. ευρώ το 2026 και 1,5 δισ. ευρώ το 2027), καθώς και την εξαγγελθείσα από τη ΔΕΘ, αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2024 (κατά 500 εκατ. ευρώ), όπως και την αύξηση των αναπηρικών επιδομάτων (κατά 95 εκατ. ευρώ) που ισχύει από τον Μάιο. »Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, επίσης, γίνεται ρητή αναφορά για τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μετά την προκήρυξη των εκλογών, ύψους 0,1% του ΑΕΠ το 2024 και 0,3% του ΑΕΠ το 2025 και το 2026, που καλύπτονται από τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

Αναλυτικά,

Αυτά περιλαμβάνουν αναλυτικά την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (κόστος 77 εκατ. ευρώ ετησίως), την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (κόστος 49 εκατ. ευρώ ετησίως), τη σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (κόστος 89 εκατ. ευρώ το 2025, 222 εκατ. ευρώ το 2026 και 443 εκατ. ευρώ το 2027), τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών (με κόστος 230 εκατ. ευρώ το 2025 και 2026 και 509 εκατ. το 2027), την αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως), τη μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων Ε.Κ.Α.Σ. από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως), το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται (με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως) και τη μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως).

Το συνολικό κόστος των ανωτέρω μέτρων ανέρχεται σε 1,3 δισ. ευρώ το 2024, 2 δισ. ευρώ το 2025, 2,5 δισ. ευρώ το 2026 και 3,3 δισ. ευρώ το 2027», επισήμανε αναλυτικά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι «αυτός είναι και ο υπολογιζόμενος δημοσιονομικός χώρος που έχουμε σύμφωνα με τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις