Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Αυτιάς: “Όταν ο Μητσοτάκης έδινε τα pass, ο αρχηγός σας έλεγε πού πας με τα pass; Στο 40-20 πάω, εκεί πάω!”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτιάς: “Όταν ο Μητσοτάκης έδινε τα pass, ο αρχηγός σας έλεγε πού πας με τα pass; Στο 40-20 πάω, εκεί πάω!”

Αυτιάς: Τους στρίμωξε για τα καλά ο δημοσιογράφος - Ταραχή με τις φορομπχητικές δηλώσεις

Στο επίκεντρο της προεκλογικής διαμάχης έχει βρεθεί η φορολογία των μερισμάτων, με την Πειραιώς να ρίχνει τα βέλη της σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη κάνοντας λόγο για φορομπηχτική πολιτική που θα γυρίσει την Ελλάδα σε σκληρές εποχές και θα βάλει φρένο στην αύξηση – ρεκόρ των ιδιωτικών επενδύσεων που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνεται η αύξηση του φορολογικού συντελεστή στα μερίσματα άνω των 50.000 ευρώ, αλλά μετά τον ‘σεισμό’ στην Κουμουνδούρου δηλώνουν ότι δεν είναι προτεραιότητα καθώς δεν θα φέρει σημαντικά έσοδα στον προϋπολογισμό. Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην αύξηση του φόρου στα μερίσματα, και συγκεκριμένα από 5% που ισχύει σήμερα προτείνει να αυξηθεί στο 10% για μερίσματα από 50.000 ως 100.000 ευρώ και στο 15% για μερίσματα άνω των 100.000 ευρώ. Δηλαδή, αν ένας μέτοχος επιχείρησης λάβει ως ετήσιο μέρισμα το ποσό των 70.000 ευρώ, τότε ο φόρος από 3.500 ευρώ που ανέρχεται σήμερα (70.000 x 5%) θα ανέβει στα 4.500 ευρώ (50.000 x 5% + 20.000 x 10%).

Με την αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων η συνολική επιβάρυνση των επιχειρήσεων θα υπερβεί το 33% αφού στον συντελεστή εταιρικού φόρου εισοδήματος που είναι στο 22% θα προστεθεί η αύξηση της φορολογίας των μερισμάτων.

Γιώργος Μαυραγάνης: «Φαίνεται ότι κάποιοι εζήλωσαν την δόξα του Κατρούγκαλου»

«Μια ανάρτηση μου στο FB που εξηγεί το λάθος ή την πραγματική βούληση ΠΑΣΟΚ να αυξήσει φορολογία» αναφέρει αρχικά ο κ. Μαυραγάνης και συνεχίζει: «Ακούσαμε τις τελευταίες ώρες για σχέδια φορολόγησης των μερισμάτων με 15%. Όσοι πιστεύουν ότι η φορολογία μερισμάτων είναι χαμηλή τώρα, σκόπιμα ή από άγνοια δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι επιστημονικά η σχετική φορολογία συνυπολογίζεται με τη φορολογία των εταιριών για να προκύψει η τελική επιβάρυνση του επενδυτή».

Και εξηγεί: «Δηλαδή στις 100 μονάδες κέρδους 22 είναι η φορολογία εταιριών και 11,7 (100-22 Χ 15%) θα είναι η φορολογία μερίσματος δηλαδή συνολική επιβάρυνση 33,7 για τον επενδυτή, γεγονός που θα μειώσει την επενδυτική μας ανταγωνιστικότητα σοβαρά». «Φαίνεται ότι κάποιοι εζήλωσαν την δόξα του Κατρούγκαλου» καταλήγει ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της ΝΔ με τον Νόμο 4646/2019 μείωσε τον φόρο στα μερίσματα από 10% σε 5% και πράγματι η Ελλάδα έχει σήμερα από τους χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας των μερισμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όμως, εκτός από τον φόρο 5%, η Ελλάδα φορολογεί τα κέρδη των επιχειρήσεων με 22%. Άρα η φορολογία για τα ίδια κέρδη φτάνει στο 27%.

Γεωργιάδης: Με πιάνει τρόμος με όσα λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τους φόρους

Τις δηλώσεις των κομμάτων για τη φορολογία στηλίτευσε σε δηλώσεις του ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως «με Μητσοτάκη οι φόροι μόνο κάτω πήγαν». «Βλέπω τι λένε τα κόμματα της αντιπολίτευσης – έναν διαγωνισμό μεταξύ τους αριστεροφροσύνης και ποιος θα βάλει μεγαλύτερους φόρους – και με πιάνει τρόμος. Έχουμε έναν πρωθυπουργό που λέει “κυβέρνησα τέσσερα χρόνια και το μόνο που έκανα ήταν να μειώσω φόρους”. Δεν έχει να δείξει κάποιος έναν φόρο που αύξησε ο Μητσοτάκης, ούτε έναν… Και το μόνο που ακούω από την αντιπολίτευση είναι το ποιον φόρο θα αυξήσουν και πόσο.

Κάνουν λάθος σε αυτά που λένε, όπως για παράδειγμα στο μέρισμα. Εμείς μειώσαμε τον φόρο στο μέρισμα στο 5%, ο ΣΥΡΙΖΑ τον είχε 15% και το πήγε 10%. Έτσι, έχουμε πάρει τριπλάσια χρήματα από όσα έπαιρνε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον φόρο στο 15%. (…) Στο κομμάτι που αφορά στον πληθωρισμό, έχουμε κάνει τα διάφορα pass. Δεν αφήνουμε κανέναν μόνο του πίσω. Τα pass είναι ένα εκτάτο μέτρο σε μια έκτακτη συνθήκη του πληθωρισμού. (…) Η κεντρική γραμμή της ΝΔ είναι όλοι οι φόροι μόνο προς τα κάτω. Οι φόροι με Μητσοτάκη μόνο προς τα κάτω, τελεία», τόνισε σε δηλώσεις του στο MEGA.

Τα πήρε ο Αυτιάς με αυτά που άκουγε – Τι έγινε χθες

Trend έγινε για ακόμα ένα Σαββατοκύριακο ο Γιώργος Αυτιάς, που αν μη τι άλλο, έχει master στο οικονομικό ρεπορτάζ. Στη χθεσινή εκπομπή συζητώντας με τους Δημήτρη Καιρίδη (ΝΔ) Γιάννη Σαρακιώτη (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ) και Ανδρέα Σπυρόπουλο (ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ) για τις απανωτές φορο-δηλώσεις που προκαλούν ταραχή τις τελευταίες ημέρες, ο επιτυχημένος δημοσιογράφος… τα πήρε.

«Να ρωτήσω κάτι; Τι σας έπιασε ρε παιδιά προεκλογικά; Βγαίνει ο Μητσοτάκης στις πλατείες και λέει “εγώ ούτε αυξάνω φόρους, ούτε επιβάλλω νέο φόρο”, και εσείς σκοτώνεστε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – λέει ο κόσμος γιατί αυτό το μήνυμα περάσατε στην κοινωνία – ποιος θα φορολογήσει περισσότερο τα μερίσματα και ποιος θα αγγίξει περισσότερο την περιουσία του Έλληνα. Αυτό μου λέει ο κόσμος και αυτό εξέλαβαν όλες αυτές τις μέρες που βγαίναν στελέχη των κομμάτων στην τηλεόραση και εξήγγειλαν από τις εκπομπές φόρους».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις