Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δημητράς – ΣΥΡΙΖΑ: Το Τμήμα Δικαιωμάτων έβγαλε ανακοίνωση… υπέρ του “εθνικού μηνυτή” μετά τη δίωξη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημητράς – ΣΥΡΙΖΑ: Το Τμήμα Δικαιωμάτων έβγαλε ανακοίνωση… υπέρ του “εθνικού μηνυτή” μετά τη δίωξη

Δημητράς - ΣΥΡΙΖΑ: Διαψεύδει τις χρηματοδοτήσεις, καταγγέλλει εκστρατεία σπίλωσης ο Δημητράς

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών για την υπόθεση του Παναγιώτη Δημητρά ο οποίος φέρεται να αντιμετωπίζει πλέον κακουργηματικές διώξεις για την εμπλοκή του στο μεταναστευτικό μετά το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος, καθώς πλέον δεσμεύθηκε η περιουσία του και οι τραπεζικοί του λογαριασμοί αλλά και των ΜΚΟ τις οποίες διαχειρίζεται. Ο κ. Δημητράς φέρεται να εμπλέκεται σε περιπτώσεις διευκόλυνσης μεταναστών για την παράνομη είσοδο στη χώρα αλλά και κακοδιαχείριση κονδυλίων για τις ΜΚΟ που ο ίδιος διαχειρίζεται. Την ίδια ώρα όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη, δημοσίευσε ανακοίνωση στήριξης στο πρόσωπο του Παναγιώτη Δημητρά η οποία ωστόσο εξαφανίστηκε λίγη ώρα αργότερα τόσο από την ιστοσελίδα του κόμματος όσο και από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ στα οποία δημοσιεύθηκε.

Στο κείμενο της σχετικής ανάρτησης γινόταν λόγος για «εμμονή για την σπίλωση του ονόματος του Παναγιώτη Δημητρά» η οποία «αποτελεί μελανή κηλίδα, καθώς οδηγεί στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης, στον εκφοβισμό προσώπων και οργανώσεων που καταγράφουν και καταγγέλλουν παράνομες και απάνθρωπες πρακτικές, όπως οι επαναπροωθήσεις». Στην ίδια ανακοίνωση μεταξύ άλλων ο Τομέας Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ έγραφε «Στεκόμαστε στο πλευρό του, ενάντια στη σπίλωση του προσώπου του και την ποινικοποίηση του έργου του και της αλληλεγγύης. Η δράση του Π. Δημητρά, ιδρυτικού στελέχους του Ελληνικού Παρατηρητηρίου των Συμφωνιών του Ελσίνκι, είναι γνωστή εδώ και χρόνια στο πεδίο της υπεράσπισης των δικαιωμάτων».

Το… κατέβασαν

Το εν λόγω κείμενο ωστόσο λίγη ώρα αργότερα δεν υπήρχε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ, είχε ωστόσο «κρατηθεί» στην αναζήτηση της Google με αποτέλεσμα το κλικ πάνω σε αυτή να οδηγεί σε μία άδεια σελίδα στο σάιτ του κόμματος. Σύμφωνα με το πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα, ο Παναγιώτης Δημητράς, μέσω ΜΚΟ, στις οποίες ήταν επικεφαλής, έπαιρνε χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη, υποτίθεται, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά τα χρηματικά ποσά τα διέθετε για άλλους σκοπούς από εκείνους για τους οποίους τα εισέπραττε. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, που μετέδωσε η ΕΡΤ, οι ελεγκτές της Αρχής αμφισβητούν πως υπήρξε ορθή διαχείριση των επίμαχων κονδυλίων και ότι αυτά πράγματι διατέθηκαν για τους σκοπούς για τους οποίους είχαν εγκριθεί από ευρωπαϊκούς και άλλους φορείς.

Οι χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ Δημητρά προέρχονταν από ευρωπαϊκούς και άλλους φορείς. Κατά το πόρισμα της Αρχής ο Παναγιώτης Δημητράς φέρεται να έχει διαπράξει αδικήματα κακουργηματικής φύσεως.

Διαψεύδει τις χρηματοδοτήσεις, καταγγέλλει εκστρατεία σπίλωσης ο Δημητράς

Παράλληλα για συνέχιση της εκστρατείας σπίλωσής του έκανε λόγο ο ίδιος ο Παναγιώτης Δημητράς σε ανακοίνωσή του. Ο κ. Δημητράς διαψεύδει, κάνοντας λόγο για ανύπαρκτες χρηματοδοτήσεις, και σημειώνει ότι το μοναδικό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα αφορά την καταπολέμηση της ρητορικής του μίσους και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ανακοίνωση του Παναγιώτη Δημητρά:

«Σχετικά με τα δημοσιεύματα για πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος δηλώνω πως κατ’ αρχή δεν έχω γνώση μέχρι σήμερα καμιάς τέτοιας ενέργειας. Οι δε φερόμενες χρηματοδοτήσεις για την υποστήριξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων που δήθεν διατίθενται για άλλους σκοπούς είναι ανύπαρκτες. Το μοναδικό χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα αφορά την καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και είναι αναρτημένο από τη χρηματοδότρια Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται λοιπόν για συνέχιση της εκστρατείας σπίλωσής μου την οποία υπενθυμίζω πως έχουν καταγγείλει κατ’ επανάληψη τόσο η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τους Υπερασπιστές των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Όπως έχω ήδη δηλώσει οι διώξεις αυτές είναι προϊόν αντεκδίκησης μετά από τις καταγγελίες μας για επαναπροωθήσεις».

Δημητράς, ο «εθνικός μηνυτής»

Ο Παναγιώτης Δημητράς τα τελευταία χρόνια απασχόλησε τη δημοσιότητα μοιράζοντας μηνύσεις και καταγγελίες. Ως τον Ιούλιο του 2019 είχε καταθέσει πάνω από 400 μηνύσεις, ενώ κατά δική του δήλωση, 5.000, για τα – κατά τη γνώμη του – ρατσιστικά εγκλήματα που είχαν διαπράξει είτε το ελληνικό κράτος, είτε επώνυμοι Έλληνες με δημόσιο λόγο.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός μηνύσεων προκύπτει από την απάντηση του τέως Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα σε κοινοβουλευτική ερώτηση του τέως βουλευτή της ΝΔ Χριστόφορου Μπουτσικάκη. Σύμφωνα με την εν λόγω απάντηση ο Παναγιώτης Δημητράς έχει μηνύσει και περί τους 34 «μη συνεργάσιμους» εισαγγελικούς λειτουργούς. Έχει μηνύσει επανειλημμένως εκδότες, συγγραφείς, αρθρογράφους και δημοσιογράφους.

Είχε χαρακτηρίσει την Φώφη Γεννηματά ακροδεξιά εθνικίστρια και τη ΝΔ ναζιστικό κόμμα, ενώ είχε μηνύσει τον Αντώνη Σαμαρά, τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο και άλλους. Μεταξύ άλλων, έχει μηνύσει τη Σώτη Τριανταφύλλου επειδή έγραψε ότι υιοθετεί την άποψη του Μάρκο Πόλο: «φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι». Τη μήνυσε με τον αντιρατσιστικό νόμο και το δικαστήριο την αθώωσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις