Θρασκιά ΣΥΡΙΖΑ – Εκλογές 2023: Με έπεισε η αλήθεια στα μάτια του Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρασκιά ΣΥΡΙΖΑ – Εκλογές 2023: Με έπεισε η αλήθεια στα μάτια του Τσίπρα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Θρασκιά ΣΥΡΙΖΑ - Εκλογές 2023: Περιέγραψε όλα όσα προηγήθηκαν της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς της.

30.05.2023 | 14:00

Για τις συζητήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ, για την αυτοκριτική μετά την ήττα, τις αλλαγές που θα κάνουν αλλά και την πρώτη της γνωριμία με τον Αλέξη Τσίπρα, μίλησε η νέα βουλευτής του κόμματος, Ράνια Θρασκιά. Αφού εξέφρασε τη μεγάλη της χαρά για τις σχεδόν 17.000 ψήφους που έλαβε και ήρθε δεύτερη στον ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, εξήγησε ότι δεν μπήκε στην πολιτική για να χάσει και περιέγραψε όλα όσα προηγήθηκαν της ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς της.

Πώς σου έγινε η πρόταση;

«Δεν ήμουν ποτέ κομματοποιημένη με προσέγγισαν άνθρωποι από τον ΣΥΡΙΖΑ και μετά έκανα συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα του Αγίου Γεωργίου και πολύ σύντομα, δηλαδή μετά από λίγη ώρα, αποδέχθηκα την πρόσκληση. Ανήκα πάντα στην Κεντροαριστερά».

Τι ψήφιζες;

«Είχα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, είχα ψηφίσει ΠΑΣΟΚ στα νεανικά μου χρόνια».

Γιατί ντύθηκες ΠΑΣΟΚ;

«Είμαστε υπεράνω χρωμάτων. Δεν κάνει το χρώμα το κόμμα. Είναι οι αρχές του οι αξίες του, οι αλήθειες του, το πρόγραμμά του, όλα όσα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ».

Η πρώτη φορά που η Ράνια Θρασκιά γνώρισε τον Αλέξη Τσίπρα

Οταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που γνώρισε τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ όταν ρωτήθηκε για την πρώτη αρνητική και την πρώτη θετική εντύπωση που της έκανε, η Ράνια Θρασκιά απάντησε: «Καμία αρνητική εντύπωση και το λέω με το χέρι στην καρδιά και πήγα επιφυλακτικά, γιατί όταν σου γίνεται μια τέτοια πρόταση τα ζυγίζεις πολύ καλά, γιατί δεν θα έμπαινα για πλάκα στην πολιτική. Ομως η προσέγγιση, οι συζητήσεις και ειδικά η συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα με έπεισαν. Κοιτώντας τον στα μάτια, με έπεισαν για την αλήθεια που ούτως ή άλλως πίστευα ότι πρεσβεύει.

Ο καθαρός του λόγος, η ευθύτητα, οι ξεκάθαρες αρχές αυτό που είναι ο ίδιος και που πρεσβεύει και ως κόμμα. Θέλω να πω δεν είναι άλλος ο Αλέξης Τσίπρας και άλλος ο ΣΥΡΙΖΑ». Στη συνέχει εξήγησε ότι έκανε κυρίως προεκλογικό αγώνα εξ’ αποστάσεως, εμμένοντας ότι δεν μπήκε στην πολιτική για την εμπειρία. «Μόνο εννιά ημέρες βρέθηκα στη Θεσσαλονίκη, ο αγώνας είχε ξεκινήσει από εδώ, μέσα από τα κανάλια, το διαδίκτυο προσπαθούσα και εγώ να ισχυροποιήσω τη θέση του κόμματος και να ενώσω τη δική μου φωνή.

Δεν μπήκα για να χάσω. Πίστευα ότι θα κάνω μια αξιοπρεπή πορεία και πίστευα ότι θα είμαι στους 10 πρώτους. Μπήκα όχι για την εμπειρία, αλλά για να συνεισφέρω. Χρειαζόμαστε επαγγελματίες στη βουλή μαζί με επαγγελματίες της πολιτικής. Ανθρώπους μέσα από τον κοινωνικό ιστό».

«Την έφαγες την Πόπη;» -Τι έγινε στην εκλογική επιτροπή

Και ακολούθως ο Γιώργος Λιάγκας ρώτησε: «Την Πόπη την φάγαμε;». «Η Πόπη δεν παραιτήθηκε, διευκόλυνε αν κάποιος πίστευε κάτι διαφορετικό. Η Πόπη είναι εκεί, είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι ως προς την προβολή και την επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. «Αν ο Τσίπρας της έλεγε Πόπη πρέπει να κάνεις λίγο πίσω αυτό δεν θα ήταν παραίτηση;», επέμεινε ο Γιώργος Λιάγκας. «Προφανώς, μα και σε εμένα αν έλεγε θα σε βάλω στη λίστα στη 10η θέση μη εκλόγιμη και εγώ ναι θα έλεγα. Σεβόμαστε τις αρχές των κομμάτων και του αρχηγού μας και εγώ τώρα τα μαθαίνω».

«Οταν βγήκε το όνομά στου στην επικοινωνιακή ομάδα δεν αισθάνεσαι βαρύ αυτό το φορτίο;», ρώτησε την Ράνια Θρασκιά ο Γιώργος Λιάγκας ακολούθως, με αφορμή την επιλογή της ως ένα από τα 20 μέλη της εκλογικής επιτροπής. «Ξαφνικά έγινες βουλευτής και είσαι και μέσα στους 20 που αναλαμβάνετε βαρύ το φορτίο» της είπε με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να απαντά: «Προφανώς είναι μια πολύ τιμητική πρόταση και είναι και μεγάλη ευθύνη. Να συνεισφέρω από το κομμάτι μου και να μάθω και πολλά».

Γιατί έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιώργος Λιάγκας ρώτησε την Ράνια Θρασκιά και για τη δική της άποψη για το τι έφταιξε και έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος και στη συγκρουσιακή αντιπολίτευση που ασκήθηκε. «Η πρόθεση δεν είναι να σφάζεται κανείς με κανέναν. Και θεωρώ ότι και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πια αυτή η αρχή, ότι δεν χρειάζεται να σφάζεται κανείς με κανέναν, αλλά να βρεθεί ο τρόπος να περάσει το πρόγραμμα στους πολίτες. Θεωρώ ότι μέσα στην αυτοκριτική που έγινε εξαιτίας αυτής της οδυνηρής ήττας και επειδή ξέρουμε ότι πολλοί περισσότερο ήθελαν να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φοβήθηκαν να το κάνουν, φυσικά ένα από τα ζητούμενα είναι και ο τρόπος που επικοινωνήθηκαν οι αρχές οι αξίες και κυρίως το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγματι, παρασυρθήκαμε σε μια αντιπολίτευση και τελικά ο κόσμος δεν άκουσε. Γιατί όταν φωνάζουμε, οι άνθρωποι μένουμε στον θόρυβο όχι στην ουσία».

«Στην επιτροπή καταθέσαμε την άποψή μας για τα αίτια της ήττας και οι 20. Ηταν μια ωραία εμπειρία, σπουδαία μυαλά, γιατί πραγματικά υπάρχει η αριστεία στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν εκδηλώθηκε με τον τροπο που έπρεπε, και αυτό που ένιωσα από τους 19 που μίλησαν ήταν το πόσο πιο βοηθητικό θα είναι να επικοινωνηθούν αυτά που κατάλαβα εγώ χθες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε».

«Δεν πρέπει να παραιτηθεί ο Τσίπρας ακόμη και αν δεν μειώσει τη διαφορά»

«Πόσο θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές» ρώτησε την Ράνια Θρασκιά ο Γιώργος Λιάγκας. «Δεν το ξέρω. Είμαι πεπεισμένη ότι θα μειώσει τη διαφορά γιατί ο τρόπος που θα επικοινωνηθεί το πρόγραμμα θα είναι πιο άμεσος και ευθύς».

«Θα πρέπει να παραιτηθεί ο Αλέξης Τσίπρας αν δεν μειώσει τη διαφορά», ρώτησε ο Γιώργος Λιάγκας. «Αν δεν την μειώσει δεν πρέπει να παραιτηθεί είναι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ένα εκατομμύριο άνθρωποι τον εμπιστεύτηκαν. Οσο εκείνος έχει ηγετικό ρόλο, όσο ακούγεται η φωνή ενός κυβερνητικού κόμματος, τόσο καλύτερα θα πάει. Γιατί οι άνθρωποι που τον άκουσαν φοβήθηκαν ότι μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα θα έπρεπε να εμπιστευτούν και κάποιον άλλον. Τώρα όμως θα πάει με καθαρή γραμμή το κόμμα με τον Τσίπρα πρόεδρο και καθαρές δυνάμεις στον ΣΥΡΙΖΑ».

Exit mobile version