Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Ιαπωνία πρωθυπουργός: Γιατί «απέλυσε» τον γιο του
ΚΟΣΜΟΣ

Ιαπωνία πρωθυπουργός: Γιατί «απέλυσε» τον γιο του

Ιαπωνία πρωθυπουργός: Οι φωτογραφίες από το...ακατάλληλο πάρτι

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας απέλυσε τον γιο του μετά την εμφάνιση φωτογραφιών από «ακατάλληλο» ιδιωτικό πάρτι σε επίσημη κατοικία Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισιντα επέκρινε τις ενέργειες του μεγαλύτερου γιου του Σοτάρο, μετά το σκανδαλο που προκάλεσαν οι φωτογραφίες του όπου εμφανίζεται ξαπλωμένος στις σκάλες, να ποζάρει στο βήμα μίας συνέντευξης Τύπου. Ο μεγαλύτερος γιος του Κισίντα, πρόκειται να παραιτηθεί από τη θέση του εκτελεστικού γραμματέα πολιτικής του εν μέσω δημόσιας κατακραυγής για τη χρήση της επίσημης κατοικίας του ηγέτη για ένα ιδιωτικό πάρτι.

Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από το εβδομαδιαίο περιοδικό Shukan Bunshun έδειχναν τον γιο του και περίπου 10 συγγενείς του να ποζάρουν ή να ξαπλώνουν στις συμβολικά σημαντικές σκάλες της κατοικίας με το κόκκινο χαλί σε μια απομίμηση ομαδικών φωτογραφιών των νεοδιορισθέντων. Ο Σοτάρο βρίσκεται στο κέντρο, μία θέση που παραδοσιακά επιλέγεται για τον πρωθυπουργό.

Άλλες φωτογραφίες που τραβήχτηκαν στο πάρτι που έγινε στις 30 Δεκεμβρίου πέρυσι έδειχναν καλεσμένους να στέκονται στο βάθρο σαν να έδιναν συνέντευξη Τύπου. Η παραίτηση του Σοτάρο Κισίντα είναι ένα πλήγμα για τον πατέρα του, την ώρα μάλιστα που τα ποσοστά αποδοχής του είχαν βελτιωθεί αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής της G7 στη Χιροσίμα αυτόν τον μήνα και μια προφανή απόπειρα κατά της ζωής του στη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας τον περασμένο μήνα.

«Ως γραμματέας για τις πολιτικές υποθέσεις [του πρωθυπουργού], μια δημόσια θέση, οι ενέργειές του ήταν ακατάλληλες και αποφάσισα να τον αντικαταστήσω για να αναλάβει την ευθύνη», είπε ο Κισίντα το βράδυ της Δευτέρας. «Φυσικά, την ευθύνη για το διορισμό του την έχω εγώ», πρόσθεσε. Είπε ότι ο γιος του θα αντικατασταθεί από έναν προσωπικό βοηθό του εδώ και χρόνια, τον Takayoshi Yamamoto.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 32χρονος γιος του πρωθυπουργού δέχεται κριτική

Ο ίδιος ο Κισίντα αναγνώρισε ότι χαιρέτισε για λίγο τους καλεσμένους, αλλά είπε ότι δεν είχε μείνει για το δείπνο. Ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Hirokazu Matsuno, είχε νωρίτερα περιγράψει το γεγονός ως «ακατάλληλο» και υποσχέθηκε να διασφαλίσει ότι η κατοικία δεν θα χρησιμοποιηθεί ξανά ακατάλληλα. Το κτίριο σχεδόν 100 ετών χρησίμευε στο παρελθόν ως γραφείο του πρωθυπουργού και μετατράπηκε σε κατοικία το 2005 όταν χτίστηκε ένα νέο γραφείο.Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 32χρονος γιος του πρωθυπουργού δέχεται κριτική για κατάχρηση της επίσημης θέσης του.

Τον Ιανουάριο, ενώ συνόδευε τον πατέρα του, δέχθηκε επίπληξη επειδή χρησιμοποίησε αυτοκίνητα της πρεσβείας για ιδιωτικές περιηγήσεις στα αξιοθέατα στη Βρετανία και το Παρίσι και ότι πήγε να ψωνίσει αναμνηστικά για μέλη του υπουργικού συμβουλίου σε πολυτελές πολυκατάστημα στο Λονδίνο. Ο Κισίντα είπε ότι επέπληξε αυστηρά τον γιο του για το κόμμα, αλλά αυτό απέτυχε να καταπνίξει την κριτική του κοινού και του βουλευτή της αντιπολίτευσης, που τον κατηγόρησαν για νεποτισμό.

Ο Κισίντα διόρισε τον γιο του τον Οκτώβριο

Ο Σοτάρο άρχισε να εργάζεται για τον πατέρα του τον Μάρτιο του 2020 αφού άφησε τη δουλειά του σε έναν εμπορικό οίκο, με τον Kισίντα να επιμένει ότι είχε διορίσει τον γιο του λόγω της «προσωπικότητας και της διορατικότητας» του. Το σκάνδαλο θα μπορούσε να αμβλύνει τις εικασίες ότι ο Kισίντα σχεδιάζει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές στην Κάτω Βουλή μετά από τις γενικά θετικές κριτικές για την απόδοσή του κατά τη διάρκεια της G7 στη Χιροσίμα. Σε μια δημοσκόπηση που διεξήχθη από την επιχειρηματική εφημερίδα Nikkei πάντως στις 26 Μαΐου – αρκετές ημέρες μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής – η υποστήριξη για την κυβέρνησητου Κισίντα μειώθηκε στο 47% σε σύγκριση με 52% τον Απρίλιο.

Ο Κισίντα διόρισε τον γιο του γραμματέα πολιτικής –μία από τις οκτώ θέσεις γραμματέων του πρωθυπουργού– τον Οκτώβριο. Ο διορισμός των μελών της οικογένειας ως ένα βήμα προς την κληρονομική τους θέση, είναι σύνηθες φαινόμενο στην ιαπωνική πολιτική, η οποία έχει υψηλό ποσοστό κληρονομικών θέσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις