Έβρος: Κύκλωμα αστυνομικών που έφερνε παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα

ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: Κύκλωμα αστυνομικών που έφερνε παράτυπους μετανάστες στην Ελλάδα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Πέτρος Καρσιώτης

Έβρος: Στα χέρια των Αδιάφθορων της ΕΛΑΣ βρίσκονται πέντε αστυνομικοί για παράνομη διακίνηση μεταναστών στον Έβρο.

30.05.2023 | 08:04

Αστυνομικοί στον Εβρο, ταγμένοι από την Πολιτεία να συλλαμβάνουν αδυσώπητους διακινητές παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία στη χώρα, είχαν αναπτύξει…αγαστή συνεργασία μαζί τους, διευκολύνοντας με το αζημίωτο την ελεύθερη διέλευσή τους!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ηδη σε μια μεγάλη επιχείρηση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας και αφού είχε προηγηθεί παρακολούθηση μέσω άρσης τηλεφωνικών επικοινωνιών με άδεια εισαγγελέα, βρέθηκαν με χειροπέδες πέντε αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας, κατά πληροφορίες του Alphafreepress, ανθυπαστυνόμος στο βαθμό και οι άλλοι τέσσερις, αρχιφύλακες. Οι περισσότεροι από αυτούς, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπηρετούσαν περισσότερο από είκοσι χρόνια στα σύνορα, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν τα πάντα για τη μορφολογία του εδάφους, τα μυστικά περάσματα, αλλά και την ακριβή διάταξη των αστυνομικών δυνάμεων. Ετσι, πληροφορούσαν, όπως προκύπτει από την έρευνα τους αρχηγούς των κυκλωμάτων των διακινητών, οι οποίοι εδρεύουν στην Τουρκία και εκμεταλλεύονται την επιθυμία των παράτυπων μεταναστών, που διαβιούν εκεί να περάσουν στην Ελλάδα και εν συνεχεία ίσως στην Ευρώπη.

Οπως έχει προκύψει από την έως τώρα έρευνα των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ, η ομάδα των πέντε επίορκων αστυνομικών συνεργαζόταν στενά με τέσσερις διακινητές, οι οποίοι επί μήνες, μετέφεραν με μέλη τους, έναντι αμοιβής και με τρισάθλιες συνθήκες, τους αλλοδαπούς που πλήρωναν τις εγκληματικές οργανώσεις. Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, το πρώτο στοιχείο ότι δρα στον Έβρο κύκλωμα επίορκων της Συνοριοφυλακής, ήρθε στο φως, από μια σύλληψη διακινητή στην περιοχή της Καβάλας, τον περασμένο Οκτώβριο. Οταν οι αστυνομικοί του πέρασαν χειροπέδες φέρεται να…ξαφνιάστηκε και είπε ότι «γιατί με συλλαμβάνετε αφού οι δικοί μου πληρώνουν για να περνάμε τους μετανάστες στην Ελλάδα». Ενημερώθηκε τότε η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων η οποία ξεκίνησε μυστική έρευνα προκειμένου να εντοπίσει τον πυρήνα των επίορκων, καθώς φάνηκε ότι τα λεγόμενα του αλλοδαπού διακινητή είχαν βάση.

Άρση τηλεφωνικού απορρήτου

Ακολούθησε η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου δεκάδων ενστόλων της Συνοριοφυλακής στο Διδυμότειχο και από τον Ιανουάριο άρχισε η έρευνα να αποδίδει καρπούς. Εν τέλει, όταν τα στοιχεία θεωρήθηκαν ακλόνητα, κλιμάκιο των Εσωτερικών Υποθέσεων βρέθηκε στον Έβρο και προχώρησε αρχικά στην προσαγωγή των πέντε υπόπτων. Ακολούθησαν έρευνες στα σπίτια τους όπου βρέθηκαν 26.000 ευρώ, 59 κινητά τηλέφωνα, 2.000 δολάρια, λίρες Τουρκίας και Αγγλίας, αλλά και χαρτονομίσματα ασιατικών χωρών.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, «συνελήφθησαν 5 αστυνομικοί ως ύποπτοι για τα αδικήματα της δωροληψίας υπαλλήλου, κατάχρησης εξουσίας, παράβαση καθήκοντος και παράβαση του κώδικα μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, ενώ διακριβώθηκε και η δράση 4 ακόμη αλλοδαπών, που διαμένουν εκτός της ελληνικής επικράτειας».

Στη συνέχεια δίνονται αναλυτικά στοιχεία για τη δράση των πέντε αστυνομικών:«Όπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής έρευνα, οι αστυνομικοί, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 ερχόμενοι σε επαφή με κυκλώματα που δρουν σε γειτονική χώρα, φέρονται να προέβαιναν σε πράξεις ή παραλείψεις που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση εισόδου στη χώρα μας πολιτών τρίτων χωρών. Από τη συνδυαστική ανάλυση του υλικού που συγκεντρώθηκε, προέκυψε ότι οι ανωτέρω διευκόλυναν σε 12 τουλάχιστον περιπτώσεις την παράνομη είσοδο στο ελληνικό έδαφος αγνώστου αριθμού πολιτών τρίτων χωρών».

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, όπως προαναφέρθηκε, αναλυτικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 26.550 ευρώ, 59 κινητά τηλέφωνα, 12 power banks, 2.120 δολάρια Αμερικής, 850 λίρες Τουρκίας, 23 λίρες Αγγλίας, 77 Lei Ρουμανίας, πλήθος χαρτονομισμάτων από χώρες της Ασίας και τραπεζική κάρτα.

Exit mobile version