Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Εμφυτεύματα εγκεφάλου – τεχνητή νοημοσύνη: 40χρονος περπατάει ξανά
ΚΟΣΜΟΣ

Εμφυτεύματα εγκεφάλου – τεχνητή νοημοσύνη: 40χρονος περπατάει ξανά

Εμφυτεύματα εγκεφάλου - τεχνητή νοημοσύνη: Ο Gert-Jan Oskam είχε μείνει ανάπηρος πριν από 12 χρόνια.

Μια πραγματικά σπουδαία επιστημονική είδηση κυκλοφορεί τις τελευταίες μέρες στο διαδίκτυο: Ένας 40χρονος άντρας από την Ολλανδία, που είχε παραλύσει πριν από 12 χρόνια μετά από ατύχημα με το ποδήλατό του, κατάφερε να περπατήσει ξανά χάρη σε επαναστατικό εμφύτευμα στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη του. Για την ακρίβεια ο Gert-Jan Oskam είναι ξανά σε θέση να σταθεί όρθιος, να περπατήσει, να ανεβεί σκάλες αλλά και να διασχίσει μη ομοιόμορφες επιφάνειες, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Nature». Η τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, αλλά οι ερευνητές την αποκαλούν «ιδιαίτερα ενθαρρυντική». «Νιώθω σαν νήπιο, μαθαίνω από την αρχή να περπατάω» είπε ο Oskam στο BBC. «Το ταξίδι ήταν μεγάλο, αλλά τώρα μπορώ να σηκωθώ όρθιος και να πιώ μια μπίρα με έναν φίλο. Είναι μια χαρά που πολλοί δεν συνειδητοποιούν».

«Νιώθω σαν νήπιο, μαθαίνω από την αρχή να περπατάω» είπε ο Oskam στο BBC. «Το ταξίδι ήταν μεγάλο, αλλά τώρα μπορώ να σηκωθώ όρθιος και να πιώ μια μπίρα με έναν φίλο. Είναι μια χαρά που πολλοί δεν συνειδητοποιούν». Τα εμφυτεύματα τοποθετήθηκαν στον Oskam τον Ιούλιο του 2021, σε μια ιδιαίτερα λεπτή επέμβαση, όπου διανοίχτηκαν δύο τρύπες σε κάθε πλευρά του κρανίου του, διαμέτρου 5 εκατοστών, ακριβώς πάνω από τις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στη λειτουργία της κίνησης. Εκεί τοποθετήθηκαν κατόπιν τα εμφυτεύματα, σε σχήμα δίσκου. Ένα τρίτο εμφύτευμα τοποθετήθηκε στη σπονδυλική στήλη του.

Κράνος με αισθητήρες

Για να λειτουργήσει το σύστημα, ο Oskam φοράει ένα κράνος με αισθητήρες που μεταδίδουν τα σήματα του εγκεφάλου του στα κάτω άκρα του, παρακάμπτοντας τις τραυματισμένες περιοχές. Ο 40χρονος Ολλανδός ήταν σε θέση να σταθεί και να περπατήσει, με αργές αλλά σταθερές κινήσεις, ήδη μετά από λίγες εβδομάδες εκπαίδευσης. Επόμενος στόχος των Ελβετών ερευνητών που ανέπτυξαν την τεχνολογία, να εφαρμοστεί ευρέως αυτή η τεχνολογία σε ασθενείς με τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, αφού προηγουμένως καταφέρουν να μικρύνουν το μέγεθος των εμφυτευμάτων. «Ο Gert-Jan έλαβε το εμφύτευμα δέκα χρόνια μετά το ατύχημά του» σχολίασαν οι επιστήμονες. «Φανταστείτε να χρησιμοποιούμε αυτό το σύστημα λίγες εβδομάδες μετά από έναν τραυματισμό. Οι προοπτικές αποκατάστασης θα είναι τεράστιες».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις