Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Εξαπατούσε πολίτες μέσα από τη φυλακή
ΕΛΛΑΔΑ

Εξαπατούσε πολίτες μέσα από τη φυλακή

Δήθεν... επιστροφές χρημάτων

Έγκλειστος σε φυλακές της Κρήτης, φέρεται να κινούσε τα νήματα και να συντόνιζε πολυπρόσωπο κύκλωμα, με σκοπό την εξαπάτηση πολιτών σε όλη τη χώρα με «δόλωμα» τις επιστροφές χρηματικών ποσών από Εφορία, ΔΕΔΗΗΕ και άλλων Δημοσίων Υπηρεσιών.

Πέτρος Καρσιώτης
Του Πέτρου Καρσιώτη

Όπως συμβαίνει σ αυτές τις περιπτώσεις, οι δράστες ζητούν από τα υποψήφια θύματα τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών, για να…καταθέσουν, όπως διατείνονται, τα δήθεν επιστρεφόμενα ποσά. Αντί, όμως, της επιστροφής, οι κάτοχοι των λογαριασμών, όπως και σ αυτή την υπόθεση, διαπίστωσαν ότι όχι μόνο δεν κατατέθηκαν χρήματα, αλλά εξαφανίστηκαν και αυτά που είχαν, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό της ζημιάς στις 215.000 ευρώ! Την άκρη του νήματος για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας, που αριθμούσε 59 μέλη (!) δρούσε σε όλη τη χώρα και εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες, κατάφεραν να πιάσουν οι αστυνομικοί του Τμήματος Κισσάμου.

Συνολικά εξιχνιάστηκαν σαράντα έξι υποθέσεις απάτης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Κρήτης, από τις 3 Ιανουαρίου του 2022 μέχρι και τις 26 Απριλίου εφέτος, οι δράστες, είχαν αποσπάσει συνολικά το χρηματικό ποσό των 215.372 ευρώ από πολίτες που έπεσαν θύματα των πρακτικών προσέγγισης, που χρησιμοποιούσαν. Ανάμεσα στα θύματα μέχρι στιγμής, έντεκα είναι στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων.

14 εμπλεκόμενες γυναίκες

Η επίσημη ενημέρωση της Αστυνομίας αναφέρει ότι «εξιχνιάστηκαν από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου σαράντα έξι (46) υποθέσεις απάτης, οι οποίες διαπράχθηκαν σε διάφορες περιοχές της Χώρας και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος πενήντα (50) ημεδαπών εκ των οποίων 13 γυναίκες και εννέα (9) αλλοδαπών εκ των οποίων η μία γυναίκα κατηγορούμενοι, για σύσταση εγκληματικής ομάδας που διέπραττε τηλεφωνικές απάτες. Ειδικότερα, μετά από πολύμηνη έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Κισσάμου, προέκυψε ότι ημεδαπός, ο οποίος είναι έγκλειστος σε Κατάστημα Κράτησης είχε ενωθεί με τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής ομάδας και ενεργούσαν έχοντας δομημένη ιεραρχία και διακριτικούς ρόλους .

Ανωτέρω εξαπατούσαν μέσω τηλεφωνικών κλήσεων κυρίως ηλικιωμένους στους οποίους προφασίζονταν οικονομικές απολαβές και με αυτό τον τρόπο τους αποσπούσαν χρηματικά ποσά. Όπως προέκυψε από την προανάκριση της ανωτέρω Υπηρεσίας και ύστερα από την κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων ,ανωτέρω δράστες κατά το χρονικό διάστημα από 03.01.2022 έως και 26.04.2023 είχαν αποσπάσει συνολικά το χρηματικό ποσό των 215.372 ευρώ από παθόντες σε όλη την Ελλάδα».

Τι αποκαλύπτει ένα θύμα

Ένα από τα θύματα της συμμορίας, ο κ. Γιάννης Κουρτάκης, κάτοικος Κισσάμου, δημοσιοποίησε, δύο ημέρες πριν από την αποκάλυψη της οργάνωσης, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ότι εξαπατήθηκε από επιτήδειους οι οποίοι, με το πρόσχημα ότι δικαιούται επιστροφή χρημάτων από τον ΔΕΔΔΗΕ , εξασφάλισαν τους τραπεζικούς κωδικούς του.

«Με κάλεσαν στο τηλέφωνο λέγοντας μου ότι έχω κάνει αίτηση επιστροφής χρημάτων από το ΔΕΔΔΗΕ Pass. Αρχικά αρνήθηκα και τότε μου εξήγησαν ότι έχει υποβληθεί από τον λογιστή μου, οπότε πείστηκα. Μου ζήτησαν τον τραπεζικό λογαριασμό μου και τους κωδικούς μου για την κατάθεση των χρημάτων» ανέφερε. Εξήγησε ακόμη ότι αντιλήφθηκε γρήγορα το λάθος του και επικοινώνησε με την τράπεζα η οποία και μπλόκαρε τον τραπεζικό του λογαριασμό ενώ επόμενη κίνηση του ήταν να προβεί σε καταγγελία στην αστυνομία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις